Am văzut recent un top al sumelor nete cheltuite de echipele de fotbal importante în ultimii 10 ani. Topul e mai jos și permite mai multe subiecte de discuție precum: ”Manchester United a băgat bani chiar dacă suporterii lor se plâng că nu s-a investit în echipă”, ”City cheltuie dar vinde foarte bine” sau ”Cum poate să fie Everton atât de jos deși e în top 10 la nivelul cheltuielilor?”.

Însă ce mi-a atras atenția cel mai mult este o echipă care lipsește de acolo. Ați observat despre cine e vorba?
E Real Madrid! Net spendingul spaniolilor este mai mic decât cel al lui Wolverhampton, echipa de pe locul al 19-lea din Premier League. 

Real Madrid a investit pe transferuri doar 179 de milioane de euro în ultimii 10 ani. Și nu pentru că n-ar fi dat bani grei pe transferuri, ci pentru că au și vândut foarte mult.

117 milioane de euro pentru Cristiano Ronaldo, bani luați de la Juventus.
35 de milioane pe Martin Odegaard, pe care îl luaseră aproape gratis la 15 ani.
73 de milioane pe doi jucători produși în academia lor, Hakimi și Reguillon.
86 de milioane de euro pe Alvaro Morata (suma totală a celor două transferuri la Juventus și Chelsea).
185 de milioane de euro pe Di Maria, Casemiro și Varane, bani dați de Manchester United.

Au luat și de la City pentru Danilo, au luat și de la Bayern, cam de peste tot au încasat. Găsiți aici o listă detaliată

Asta înseamnă reputație. Să dai sume de bani foarte mari pentru un jucător doar pentru că e legitimat la Real Madrid. Cumva, Perez a reușit să transforme cele 13 Champions League-uri câștigate în bani din transferuri. Foarte-foarte mulți bani. Valora Cristiano Ronaldo 117 milioane de euro la 33 de ani? Sigur că nu, dar Juventus a crezut că își cumpără un trofeu Champions League cu banii ăștia. Au reușit să facă praf o echipă.

Valora Varane 70 de milioane de euro? Nici pomeneală, cred că Perez abia aștepta să scape de el. Dar reputația echipei a crescut cu cel puțin 30% prețul. 

Graficul e de aici.

6 comentarii. Leave new

 • Pe undeva, corectă analiza. Însă. Oare treaba asta cu reputația nu e și în sens invers? Dacă Real Madrid sau Barcelona sau Liverpool își doresc un anume jucător, prețul cerut nu este direct proporțional cu reputația solicitantului? Asta nu se simte când tragi linie? Că doar Frankfurt nu cerea pe Jovic 80 de milioane dacă-l voia Getafe? Sau Rennes 40 pe Camavinga dacă era Osasuna sau, sau sau.

  Răspunde
  • Foarte corect. Dar cum se face că dintre toate echipele astea doar Real reușește să și vândă pe foarte mulți bani? Că toți dau bani mulți, dar nu prea vând mai departe jucătorii care nu au confirmat.

 • E simplu motivul. Real Madrid reuseste sa atraga jucatori talentati si in acelasi timp sa-i motiveze sa fie si muncitori… Combinatia perfecta.

  Răspunde
 • Cristiano la Juventus nu a venit neaparat ca un aducator garantat de trofeuri. Desi a avut 3 ani buni acolo, Juventus nu e astazi in top 10 european. Legat de bani, cred ca in prima luna a vandut tricouri de 150 milioane. Deci banii au fost recuperati lejer.

  Răspunde
 • La remarca vizavi de Everton, as spune ca vorbim de pretul umflat al jucatorilor din/care merg spre Premier League.
  Daca scoatem Chelsea si Liverpool din discutie, vorbim de 0 performante. Ok, Leicester a luat un titlu, dar intelegi ce vreau sa spun.

  Răspunde
 • Eu nu as da real ca exemplu pozitiv, ci Borussia Dortmund si AS Monaco. Au avut balanta pozitiva desi au avut transferuri de aprox 1 miliard.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu