in De soi, Masini

Rolls-Royce a prezentat modelele Phantom şi Ghost Black Badge în România

Nu se întâmplă în fiecare zi din viața unui blogger (sau influencer, sau chiar ”civil”) să se urce într-un Rolls-Royce, ba chiar aș putea să spun că momentele astea se numără pe degete. Am primit o astfel de invitație recent și n-aveam cum să o refuz, fiind probabil singurul moment în care mă voi apropia așa mult de o mașină atât de scumpă.

Desigur, o variantă ar fi să mă împrietenesc cu unul dintre cei peste 200 de proprietari de Rolls-Royce de la noi. Astea sunt datele oficiale de la Serviciul de înmatriculări pe 2021, peste 200 de automobile marca Rolls-Royce în România. Dintre ele 34 sunt Ghost, 25 Phantom, 20 Wraith, 10 Cullinam și vreo 12 sunt modelul Silver, produs între 1960 și 1980. Mai sunt și peste 100 de bucăți pentru care modelul nu e specificat, nu știu exact ce înseamnă asta.

Cert e că piața e suficient de mare în România încât Rolls-Royce să aloce buget pentru organizarea unui eveniment dedicat presei și clienților cu ocazia lansării noilor modele Phantom și Ghost Black Badge.

Evenimentul s-a întâmplat la Casa Timiș, un loc pe care îl aveam pe listă pentru o vizită și care a fost o surpriză plăcută. E un domeniu foarte mare, cu o podgorie, bungalouri și un conac vechi care a fost restaurat cu atenție, un restaurant bun și un English Bar care nu trebuie ratat. Vedeți că organizează diferite brunchuri, cu prețuri accesibile, merită să dați o fugă până acolo pentru o experiență de jumătate de zi, eu vreau să ajung cu Antonia în viitorul apropiat.

Cum și-a câștigat prestigiul marca Rolls-Royce?

Revenind la Rolls-Royce, poate că vă întrebați cum și-au câștigat reputația în rândul mărcilor de lux din lumea auto. Eu, unul, mi-am pus întrebarea asta și m-am documentat puțin.

În 1904 Henry Royce (foto) făcea macarale de mai bine de 10 ani, ba chiar era recunoscut pentru asta în Manchester și în tot nordul Angliei. Charles Rolls, pe de altă parte, venea dintr-o familie bună (tatăl lui era baron), absolvise ingineria la Cambridge și își cumpărase în 1896 un Peugeot Phaeton pe care l-a adus chiar el de la Paris. Cu ocazia asta Rolls intră și în Clubul Auto Francez, dedicat tuturor celor care se legau la cap cu invenția asta pe patru roți care se mișca singură fără ajutorul unor cai. Rolls participa 

Întâlnirea dintre Rolls și Royce a dus la formarea unui parteneriat în care Rolls venea cu banii și Royce cu munca la motoarele cu 2, 3 sau 4 cilindri. Pentru asta era plătit cu 750 de lire pe an, adică echivalentul a vreo 100.000 de lire în zilele noastre. Nu e rău deloc!

Era o vreme în care motorul conta cel mai mult la o mașină, abia apoi veneau toate detaliile de confort. 

Primul Război Mondial a transformat Rolls-Royce în furnizor de motoare pentru avioane, ramură de business care avea să contribuie la aura specială a brandului. A urmat o istorie tumultoasă, în care compania a intrat în impas, a fost salvată de statul britanic, apoi și-a revenit și a căzut iar, până în 1987, când a dispărut de tot.

Licența a fost preluată de Volkswagen (la pachet cu brandul Bentley, pe care Rolls-Royce îl deținea din 1931) și mai apoi de BMW, care produce noile modele din 2003 încoace.

Ok, dar cum a devenit Rolls-Royce o marcă sinonimă cu luxul și excelența?

De la început, Charles Rolls și-a marketat mașina ca fiind ”cea mai bună din lume”. Apoi, motoarele Rolls-Royce folosite în industria aviatică au devenit extrem de apreciate, ceea ce a crescut și cota mărcii de automobile. În paralel, brandul Rolls-Royce a dezvoltat mașini durabile, cu o atenție mare la detalii. 

Una dintre primele reviste auto din Marea Britanie, Autocar, nota în 1907:

Autocar’s edition of 20 April 1907 praised the car’s silence and smoothness: “The running of this car at slow speeds is the smoothest thing we have ever experienced.” (Sursa)

Brandul și-a câștigat reputația pentru eleganță în anii ’30 și ’40 când automobilele au trecut de la formele acelea pătrățoase la linii curbe, mult mai cursive. În anii ’50 familia Regală Britanică a renunțat la Daimler în favoarea Rolls-Royce pentru mașinile oficiale, ceea ce a sporit prestigiul mărcii.

Charles Rolls în propriul său Peugeot Phaeton

La finalul anilor ’80 a reieșit în urma unui studiu că Rolls-Royce e al doilea cel mai cunoscut brand din lume după Coca-Cola. Probabil că azi o fi Kim Kardashian sau TikTok.

Înapoi în zilele noastre

A doua viață a brandului a început în 2003, odată cu preluarea de către BMW a mărcii. A 7-a generație de Phantom a avut un succes uriaș (mă rog, luând în calcul că nu se produc mai mult de câteva mii de bucăți anual, nu va fi niciodată pe primul loc la vânzări în lume) și a fost urmată de Ghost, Wraith, Dawn și Cullinan. 

În România au ajuns acum Phantom generația a 8-a și Ghost Black Badge. Fiecare cu particularitățile ei, fiecare cu un public extrem de restrâns, dar fidel și potent financiar, desigur.

Ce e de remarcat la Rolls-Royce este că în ultimii ani s-au concentrat pe ideea de personalizare a mașinilor, un fel de ”made to measure” pe patru roți. Sigur că există o serie de opțiuni pe care le pot alege clienții, la fel ca la o mașină obișnuită, dar diferența se face la numărul lor, la calitatea materialelor, la anumite opțiuni care nici nu ți-ar trece prin cap. Așa cum este această măsuță cu două scaune care iese din portbagajul unui Rolls-Royce Cullinan. Pentru vreo 7000 de euro poți avea această extraopțiune care te ajută să privești lumea din portbagajul mașinii tale de jumătate de milion.

Iată-mă aici discutând cu Frank Tiemann, directorul de comunicare pe Europa Centrală și de Est, despre cum pot adăuga această extraopțiune și la Nissan Qashqai (foto Dragoș Asaftei).

Ar mai fi barul din cotieră (cu pahare de prosecco și mini-frigider), umbrelele de 700 de euro bucata aflate în portiere sau portierele care se închid automat. Ultima opțiune e pentru omul modern, care nu mai are majordom menit să-i deschidă portiera și nici nu-l mai deranjează pe șofer pentru asta. De fapt, ăsta e și motivul pentru care se deschid invers portierele din spate ale Rolls-Royce: e mai ușor să ieși așa din mașină când îți deschide cineva portiera.

Noul Rolls-Royce Phantom


Ajuns la a 8-a generație, Phantom este disponibil și în varianta Extended, care e aleasă, de obicei, de clienții care circulă cu șofer. Ce m-a uimit este portbagajul uriaș pe care îl au mașinile astea (în special Phantom Extended), probabil ca să poți căra multe bagaje până la avionul privat. Sau poate că e nevoie de un portbagaj mare ca să transporți gențile cu bani dintr-o parte în alta.

Pentru noile modele sunt niște modificări extrem de subtile, care probabil că pentru clienți fac diferența atunci când trebuie să aleagă o variantă de Rolls-Royce. Interesante sunt detaliile din faruri, care au o decorație cu lumini ”stelare” după cum au fost ele prezentate oficial, și grila iluminată. Sunt schimbări și în zona jantelor, una dintre opțiuni fiind un model inspirat din mașinile din 1920 (găsiți fotografia în galerie).

Ghost Black Badge


Am văzut în premieră și Black Badge Ghost, modelul minimalist, mai dark. Cu alte cuvinte, mai puțin opulent, dar la fel de luxos. Ca atunci când ai un black edition la telefoane, doar că în varianta de sute de mii de euro.

Semnele distinctive Rolls-Royce, cum ar fi Spirit of Ecstasy și Grila Pantheon, au fost modificate. În loc să fie pur și simplu vopsite, în procesul tradițional de cromare este introdus un electrolit specific de crom care este depus pe substratul din oțel inoxidabil, întunecând finisajul. Grosimea sa finală este de doar un micrometru – aproximativ o sutime din grosimea unui fir de păr uman.

Ce mi-a atras atenția la Black Badge Ghost este cât de mult iese în evidență plafonul cu ”luminițe”.


Sigur că sunt și alte detalii care diferențiază Black Badge Ghost de versiunea clasică, însă trebuie să fii foarte pasionat și să ai mult timp la dispoziție ca să cântărești o astfel de decizie. Sunt mai multe detalii pe site, inclusiv cât costă, cât consumă, ce putere are. Din punctul meu de vedere după 150 de cai o mașină poate fi catalogată drept ”puternică”, iar consumul și prețul la astfel de limuzine chiar nu contează. Răspunsul ar putea fi că prețul e surprinzător de mare și consumul surprinzător de mic.

Oricum, mi se pare că inclusiv siteul oficial e o experiență în sine, vă puteți juca cu configuratorul aici

Între timp Rolls-Royce a anunțat și un model full electric, e vorba de Spectre. Și pare a fi un model inspirat după Wraith, care e tot în două uși.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu