În ultimele săptămâni m-am amuzat să observ cum răsar lockere de la diferite firme de curierat prin București. Poza de mai sus este de la easybox-ul pe care îl folosesc de obicei, unul din apropierea biroului. Însă aceeași situație este și la o benzinărie pe care o frecventez și care până mai ieri avea doar un easybox în jur. Acum are easybox, Fanbox și un locker de la GLS (care nu știu exact cum se cheamă).

Sunt și alte firme de curierat care încearcă să-și extindă rețelele de lockere, însă mi se pare că e too little, too late. Pur și simplu s-au mișcat mult prea greu, în timp ce Sameday (sau eMag, cum vreți să ziceți) au creat o nouă categorie de servicii, apoi au acaparat piața. Să instalezi acum 10-20-50 de lockere prin București și alte orașe mari este hilar când Sameday are o rețea de 4000 de bucăți prin 3 țări (dintre care 3000+ în România).

Știu că DPD a încercat marea cu degetul în 2018, am lucrat indirect pentru comunicarea unui proiect de astfel de lockere, dar erau vreo 20-30 prin tot Bucureștiul. Fără să ai niște magazine mari care să ofere serviciul ăsta și fără o rețea de lockere la fiecare colț de stradă nu poți să impui o soluție pe piață. Poșta Panduri ar fi avut o șansă să facă asta prin parteneriatul cu Farmacia Tei, însă cred că nu s-au putut dezvolta suficient de mult într-un timp scurt. 

Așa că a venit eMAG și a ras tot până în punctul în care easybox a devenit sinonim cu ideea de locker. E acest nou ”Xerox” sau ”adidas”. Comanzi un colet cu livrare la easybox-ul de la Fan Courier sau cel de la Poșta Panduri.

Deja a devenit o normă și nu cred că sunt prea multe magazine online care își vor mai permite în următorii ani să nu ofere și această opțiune.

Să nu ne înțelegem greșit, FAN Courier va rămâne cea mai importantă firmă de curierat din România, oferă niște servicii foarte bune la prețuri corecte și învață constant din propriile greșeli. Doar că au pierdut trenul ăsta și nu știu cum ar putea să recupereze.

La Aceeași Mărie am așteptat cu interes momentul în care ne-a fost permis accesul în easybox. Pentru că la început nu primeau decât anumiți selleri, cu volume mari. Între timp au deschis accesul și companiilor mai mici care vor să livreze prin această metodă. În continuare FAN Courier rămâne partenerul pe door to door și oferă anumite servicii mai bune (de exemplu, ghișeele alea la care poți lăsa coletele până la ora 21:00 ne-au ajutat de multe ori să livrăm a doua zi comenzi).

Dar revenind la ce spuneam mai sus, sunt foarte curios cum au ratat oportunitatea asta firmele mari de curierat. Și ce se va întâmpla cu aceste lockere pe care nu le va folosi aproape nimeni.

6 comentarii. Leave new

 • Pe mine ma mira ca firmele de curierat, in loc sa faca livrarea cat mai buna, se apuca de cutiutele astea. Eu as capia, daca as comanda online, apoi as fi nevoita sa ma duc undeva la o „cutie” sa-mi iau marfa. Foarte probabil as merge direct la magazin, daca tot pierd vremea pe drum. Nu pot decat sa multumesc cerului pentru livrarea in fata casei, fara sa mai fiu eu nevoita sa pierd timpul cu nimeni.

  Răspunde
  • Păi tu te raportezi la situația din SUA probabil. Ești nevoită să îți iei marfa de la o distanță de 5 minute pe jos. Atât de mult s-au răspândit în orașele mari. Ai câte unul la orice colț de bloc în zonele mai populate. Și dacă stai acasă e mult diferită percepția, poate veni curierul oricând. Dar dacă mergi zi de zi la birou parcă nu vrei să alergi după curier ca să-ți iei coletul. În plus, la easybox treci tu oricând să-l ridici, curierul are program de pe la 10 până pe la 16:00 (cel mult).

  • Easybox-ul e cea mai tare chestie, nu mai stai dupa curier si nu mai sta curierul dupa tine, ai primit mail si sms ca a ajuns coletul la easybox treci sa il ridici CAND VREI TU, livrarea clasica doar pentru produse voluminoase (mobila, electrocasnice). Poti alege un easybox dintr-o benzinarie si seara opresti, alimentezi si ridici coletul, sau intr-un centru comercial, faci niste cumparaturi si la plecare ridici si coletul. Cum spune si Alex, easybox-ul este noul Xerox, noul Adidas, am folosit si solutiile de la alte magazine (parca Paketoman sau ceva) dar in mintea mea tot easybox e.

  • Stiu ce zici, Alex, in zonele mai „rele” exista niste box-uri ale Amazon. Am vazut undeva langa o benzinarie. In zonele decente, curierul lasa pachetul in fata usii. Daca este bloc (din nou, zona decenta), ai portar, care preia. Nu ai contact deloc cu un curier, decat daca vrei sa ii dai niste bani de Craciun. Daca e problema cu marfa, primesti imediat banii inapoi (si nu doar de la Amazon), chiar si daca ti se fura coletul din fata usii, chestie care se intampla o data la 10 ani probabil). Politicile de retur sunt impecabile, orice problema se rezolva (de obicei se inlocuieste produsul / returneaza banii), curierul lasa pachetul in fata usii si gata. Singurii care cereau semnatura au fost DHL, la un colet de la Wimbledon, am aprobat sa-l lase in fata usii si asta a fost. M-am intors dupa cateva ore si era pe prispa casei.

   E bine ca au facut sistemul asta unde nu se poate lasa coletul la destinatie, fara contact cu destinatarul, pentru ca mai castigi ceva timp. Nu e ideal, ca in cazul in care ti se pune plocon la usa, dar nici nu mai primesti coletul la lucru, cand esti acasa sau in afara timpului specificat la comanda.

 • Eu chiar cred ca nu e prea tarziu pentru fan courier. E cea mai mare firma de curierat si are enorm de multe magazine care trimit prin ei. Toate magazinele alea vor avea optiunea de a trimite si in lockerele lor. Singura chestia ar fi sa fie si dispusi sa se extinda in forta in toata tara, nu 3 lockere in fiecare oras. Nu sunt asa multe magazine in afara de emag care sa aiba acces la easybox-uri. Golul asta il poate acoperi fan. Unele firme de curierat trimit un sms cand ridica un colet pentru tine cu un link unde poti sa modifici unele lucruri (redirectionare catre alta adresa, amanare livrare samd). Cum ar fi ca fan sa trimita automat catre toti clientii un link de-asta pe sms unde sa poti redirectiona orice colet catre locker? Ar merge fanbox-urile fara nici o modificare din partea magazinelor.

  Răspunde
 • Ăsta-i viitorul ! Cine nu are lokere …dispare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu