in Branded

Cel mai important trofeu din sportul american vine la București

Probabil că sunt oameni care vor spune că baschetul este cel mai important sport american. Alții vor aminti hocheiul, care e un adevărat fenomen, mai ales în nordul Statelor Unite. Ar mai fi și baseball-ul, un sport care atrage zeci de milioane de fani din SUA. Însă fotbalul american mi se pare că a reușit să treacă și alte bariere. Sigur că ne trezeam cheauni de somn să vedem meciurile legendarei echipe Chicago Bulls, însă asta era acum mai bine de 25 de ani și li se datora lui Jordan, Pippen, Rodman sau Kukoc. Magia era legată de ce făceau oamenii ăia în fața panoului și a dispărut pentru mulți odată cu retragerea lor.

Pe când fotbalul american mi se pare că e un fenomen care continuă să atragă fără să depindă de vedete. Tom Brady este o legendă a acestui sport, însă interesul față de NFL nu crește sau scade în funcție de evoluția lui.

Reprezentanții NFL au creat un produs care include nu doar sportul în sine, ci și tot showul din jurul meciului. Iar cireașa de pe tort, magnetul care atrage an de an noi adepți (în special din afara SUA) este Super Bowl-ul. Invenția cu acel show grandios de la începutul anilor ’90 (când l-au plătit regește pe Michael Jackson pentru câteva zeci de minute de live performance) a readus Super Bowl-ul în prim plan. Prin anii 2000 a mai apărut o găselniță: expoziția de reclame extrem de scumpe. 

S-a ajuns la niște cifre amețitoare pentru cele 30 de secunde de publicitate, de la 2.5 milioane de dolari per spot în 2006 până la 6.5 milioane în 2023. Cititorii mai vechi știu că urmăresc fenomenul ăsta din 2011 și scriu an de an câte un preview legat de Super Bowl, în special din perspectiva publicitară. Articolul din acest an e aici.

Următoarea găselniță a șefilor NFL a fost deschiderea către online. Pe o piață care se concentra pe transmisia de la TV, Super Bowl-ul (și alte meciuri din NFL) au început să fie transmise și online. De câțiva ani inclusiv cu tot cu reclamele care erau atât de apreciate. Apoi a apărut acel NFL Pass, care îți permite să vezi toate meciurile pe net.

De la mijlocul anilor 2000 există și International Series, o oportunitate prin care NFL iese în Europa sau în America de Sud. Anul acesta au loc 5 astfel de meciuri, două dintre ele la Frankfurt, celelalte trei la Londra.

La Frankfurt puteți ajunge dacă vă doriți asta pentru că VISA și BRD au o campanie dedicată cardului Gold BRD Visa. Toți cei care își fac un astfel de card în perioada 7 august – 5 octombrie au șansa să câștige una dintre cele două experiențe full VIP la meciul Kansas City Chiefs – Miami Dolphins (transport, cazare, bilete VIP la meci pentru două persoane) de la Frankfurt, de pe 5 noiembrie, sau unul dintre cele 10 ceasuri Garmin puse în joc. Regulamentul campaniei este disponibil aici.

Partea și mai bună e că mai există o componentă importantă din campania asta. Și aici ne întoarcem la titlu. Trofeul NFL, cunoscut și drept ”Trofeul Super Bowl” vine la București în perioada 8 septembrie – 10 septembrie. Va putea fi văzut la Muzeul Fotbalului, în Centrul Vechi, la etajul dedicat fotbalului american.

Mi se pare o oportunitate extrem de mișto pentru cei pasionați câtuși de puțin de sportul ăsta cu balonul oval. Și probabil că una dintre puținele astfel de ocazii. N-o ratați. 

Muzeul Fotbalului este pe strada Gabroveni 24, iar orarul de vizitare este între 11:00 și 19:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu