Am spus şi pe Facebook, aveam aşteptări diferite privind strategia de pricing şi campania de marketing a EA Sports la lansarea EA FC 24.

Anul trecut varianta de PS4 costa 329 de lei, anul ăsta acelaşi joc a ajuns la 389 de lei (în varianta digitală). E drept că de banii ăştia primeşti o variantă care merge atât pe PS4, cât şi pe PS5, dacă vrei să faci upgrade la consolă.

Cum eu nu vreau să fac upgrade în viitorul apropiat (o să explic într-un articol separat de ce aştept varianta de PS5 PRO – abia s-a anunţat PS5 Slim, probabil că urmează şi PRO anul viitor în iarnă), nu mă ajută cu nimic acest bonus. Deci plătesc mai mult pentru acelaşi joc.

Asta în condiţiile în care EA Sports a făcut o economie de 250 de milioane de dolari pe an, cât cerea FIFA pentru nume.

Pe CD poţi cumpăra jocul la 339 de lei, dar asta înseamnă să joci mereu cu discul, să facă acel zgomot specific rulării unui CD şi să fie nevoie mereu să le schimbi cu altele. Am luat Hogwarts Legacy pe disc tot pentru că era mai ieftin decât în varianta digitală.

Culmea, CDurile pot fi vândute mai departe şi au şi cost de producţie, deci teoretic ar trebui să fie mai ieftină varianta digitală.

Eram hotărât să nu dau cei 389 de lei pe EA FC 24, din principiu. 50 de lei în plus faţă de versiunea pe CD e mai mult decât vreau să dau.

Însă am dat peste o ofertă în timp ce mă jucam FIFA 23. Discount 30% şi 500 de puncte FC. Probabil că sunt folosite la FUT, dar cum eu nu mă joc Ultimate Team nu prea am ce să fac cu ele.

Revenind la preţ, am dat 273 de lei şi am instalat jocul chiar în seara aia. Momentan sunt la etapa de acomodare, revin cu impresii. La prima vedere au păstrat 90% din meniuri, au schimbat doar meniul de pauză şi pe cel de la începutul jocului, au renunţat la dreptunghiurile de acces în submeniuri şi asta mi-a dat bătăi de cap la primele interacţiuni. Dar o să mă obişnuiesc.

Cât despre marketing, mi se pare că au aplicat exact aceleaşi reţete ca în anii precedenţi, nimic diferit. Nu că ar fi ceva rău, dar mă aşteptam la mai mult, ţinând cont că s-a schimbat numele.

3 comentarii. Leave new

 • Pretul corect e de fapt 100-150 de lei cat o sa fie in primavara. Am dat 120 pe FIFA23 (pe disc, e drept)
  FIFA e unul din lucrurile care ar fi mai corect vandute subscription-based sau chiar free to play (cred ca fac o caruta de bani din UT)
  Mi se pare japca asta cu lansatul anual de mici imbunatatiri pe care ceri 60-80 de dolari.

  Răspunde
 • „economie de 250 de milioane de dolari pe an, cât cerea FIFA pentru nume”
  si tot au crescut preturile.

  „am dat peste o ofertă în timp ce mă jucam FIFA 23”
  Deci aveai jocul de anul trecut, dar tot l-ai vrut pe asta un pic mai nou.

  „Shrinkflation-ul” asta e si din vina consumatorului ca-l accepta

  Răspunde
  • Păi am zis-o de multe ori, FIFA nu se cumpără pentru noutățile din joc, ci pentru echipele actualizate. Vreau să am transferurile la zi, de-aia plătesc, dar nu orice preț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu