O veste care m-a bucurat recent este cea legată de parteneriatul dintre Via Transilvanica și Google. Aproape 900 de kilometri din cei 1400 pe care îi are întregul traseu este disponibil pe Google Street View.

Dacă nu vă sună cunoscut numele de Via Transilvanica, e vorba de un traseu de călătorii care parcurge România de la Nord la Sud și trece prin multe zone foarte frumoase ale țării. Proiectul celor de la Tășuleasa Social (probabil că ați auzit de frații Tiberiu și Alin Ușeriu) a fost realizat în doar câțiva ani și vrea să devină un întreg ecosistem de turism. La fel cum sunt oameni care traversează Spania pentru El Camino de Santiago (și Franța, și Portugalia, pe diferite variante ale traseului de pelerinaj), avem și în România acest traseu marcat, cu un ghid care să te îndrume la ce pensiuni poți opri, cu anumite indicații în unele zone etc. Mi-am propus la începutul anului trecut să ajung pe Via Transilvanica, dar s-au întâmplat atât de multe lucruri de-atunci încât n-a mai fost timp pentru asta. Sper să se întâmple în următorii ani.

Revenind la parteneriatul dintre Via Transilvanica și Google, principalul obiectiv a fost unul de awareness în afara țării. Creșterea turismului în România prin tactici de marketing digital. Însă cred că mai e un layer foarte important aici. Mi se pare o oportunitate excelentă de explorare pentru cei care nu reușesc să ajungă prin locurile alea. Pentru persoanele care nu se mai pot deplasa în special. Astfel de proiecte le oferă o variantă de evadare dintre patru pereți. Nu e totul doar despre filme și articole pe net sau cărți, uneori mai ai nevoie să vezi natura. 

Nu știu dacă oamenii de la Google s-au gândit la perspectiva asta atunci când au decis să investească resurse în proiectul ăsta, dar mă bucur că au făcut-o.

A fost un efort intens pentru că nu s-a putut merge pur și simplu cu mașina, au folosit un model de triciclu ”recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează
camera panoramică.”
A durat aproximativ o lună să parcurgă cei 900 de kilometri. 

Mai jos sunt câteva linkuri directe către locurile pe care le puteți explora:

Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Natura este personajul principal al Viei Transilvanica: te poți plimba prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri, să treci pe lângă o turmă de oi sau să te oprești să admiri Râpa Roșie de lângă Sebeș.   

Via Transilvanica este „drumul care unește”, drumul care aduce aproape comunitățile locale. Cu un click ajungi în satul Inlăceni, unde poți savura un moment de liniște în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiționale precum Poiana Negri sau Obârșia Cloșani. Mai mult, te poți opri la una dintre  afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica și care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, precum această casă tradițională transilvăneană din comuna Axente Sever. 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu