in Filme

Sezonul 4 din True Detective nu mai e scris de Nic Pizzolatto, ci de regizoarea şi scenarista de origine mexicană Issa López. Se pare că ea a venit către HBO cu o propunere de script şi s-a considerat că s-ar potrivi foarte bine pentru un nou sezon din True Detective.

Ce-i drept, primele 5 episoade (dintr-un total de 6) sunt bine scrise, te ţin lipit de televizor. Mult mai bune decât sezonul al doilea, de pildă. Probabil că nu va reuşi nimic să depăşească acel prim sezon, cu Matthew McConaughey şi Woody Harrelson.

Sezonul 4 se desfăşoară în Alaska, într-o zonă cu populaţie nativă (să le zicem generic eschimoşi), cu o corporaţie care are o extracţie minieră extrem de poluantă, cu o mică comunitate care trăieşte în condiţii extrem de grele.

Jodie Foster face un rol bun şi e secondată de Kali Reis, actriţă care a şi boxat la viaţa ei. Evident, e o crimă de la care porneşte toată acţiunea, iar lipsa luminii, viscolele frecvente şi, în general, frigul, contribuie la doza de mister. Mixul ăsta face lucrurile mai plauzibile. 

La fel ca în cazul sezoanelor 1 şi 3, pentru ca povestea să stea în picioare e nevoie de nişte zone cu o densitate mică a populaţiei. E greu să faci un True Detective în New York-ul de azi, unde probabil că ai camere la fiecare colţ de stradă. 

Lipsa semnalului, lipsa telefoanelor mobile, orice convenţii de acest tip privind timpul şi spaţiul contribuie la aura de mister specifică serialului.

Ce mi se pare nasol în legătură cu sezonul 4 este că se duce tot mai mult spre un mister de tipul „Scooby Doo”. Adică pare să fie ceva mistic, dar de fapt cred că este o explicaţie foarte logică, cu acele crime puse la cale de cineva care vrea doar să lase impresia că o forţă supranaturală e implicată.

Ultimul episod apare pe 19 februarie, timp suficient să le vedeţi pe celelalte până atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu