in Casual stuff

Am ajuns în Parcul Liniei abia acum, chiar dacă prima porţiune a fost deschisă încă de anul trecut. Acum au deschis şi Faza 2 a proiectului, adică e un parc continuu de la AFI Palace Cotroceni până la Plaza România. Sunt vreo 2 kilometri dacă am reţinut bine, destul spaţiu prin care să te plimbi, cu toalete, spaţii de joacă diverse, terenuri de baschet şi fotbal, băncuţe, tot ce trebuie.

Am copilărit în Militari, la Lujerului, aşa că ştiu foarte bine zona aia care desparte Militariul de Drumul Taberei. Era o ghenă periculoasă. Erau haite de câini care puteau să te atace oricând în zona liniei de cale ferată, multe gunoaie, ca să nu mai vorbesc de ce era în anii ’90, înainte să se deschidă Plaza România acolo.

Mă bucur că nu s-a făcut şosea pe acolo, aşa cum se discuta la un moment dat. Cartierul Militari avea mare nevoie de un parc, singura opţiune decentă „pe vremea mea” era să te plimbi prin Politehnică. De altfel, ăla era şi locul de întâlnire cu fete prin clasa a 7-a şi a 8-a, până când am mers la liceu în centru şi am descoperit viaţa bună.

Pe lângă activităţile evidente legate de sport, plimbarea în aer liber şi accesul la mişcare pentru toate categoriile de vârstă, cred că acest parc schimbă multe alte lucruri în sectorul 6. Iar faza 3, care se va întinde între Plaza România şi Valea Cascadelor, o să schimbe şi mai mult dinamica în cartier.

Unul dintre aspectele importante e legat de eliberarea traficului în weekend pe Bulevardul Timişoara pentru că unii oameni vor merge pe jos până la AFI. Deja am văzut mulţi oameni care mergeau agale spre o îngheţată sau un McDonald’s din AFI. E o plimbare de vreo 20-25 de minute pe care altfel n-ar fi făcut-o pe jos. Pe unde să mergi, pe un trotuar îngust, în zgomot de maşini? Nu, merci.

Asta va aduce mai mult trafic pietonal în ambele malluri, parcări mai goale, maşini mai puţine pe stradă. 

În plus, va aduce şi mai mulţi oameni la Plaza România, dintre cei cărora le va fi lene să meargă până la AFI pornind de la Gorjului, să spunem. Nu că ar avea nevoie de trafic mai mult Plaza România, în weekend e destul de plină zona. Dar cine ştie, poate că la un moment dat se va mai face un mall şi spre ieşirea din oraş, care să deservească tot cartierul Brâncuşi, Militari Residence, Prelungirea Ghencea etc.

Şi apropo de schimbări, noul parc va aduce o provocare pentru AFI Palace Cotroceni, care se trezeşte cu un mare trafic pietonal prin spatele mall-ului, acolo unde teoretic ar trebui să fie zona ascunsă.

Revenind la Parcul Liniei, nu e 100% gata toată porţiunea de final din Faza 2, însă e suficient cât să traversezi la pas cartierul. Zonele de agrement erau pline şi probabil că aşa vor fi în fiecare weekend de-acum încolo.

Pentru oamenii care stau în blocurile noi din zonă este mană cerească, sunt atâţia copii care vor creşte pe terenurile alea de baschet şi fotbal, care vor învăţa să se caţere pe acolo, care îşi vor forma amintiri frumoase acolo.

Parcul nu e foarte lat, nici nu se compară cu parcul Turia din Valencia, care e absolut imens, este făcut în albia unui râu, are o lungime de 9 kilometri şi oferă foarte multe spaţii verzi. Dar şi parcul Liniei, atunci când va fi terminat, o să fie un mic Turia.

Ce ar fi important este să-l întreţină cineva. Să se schimbe şuruburile care se rup, să se înlocuiască băncile uzate când va fi cazul etc. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să facă asta şi dacă locuitorii din zonă vor învăţa să mai şi păstreze zonele astea, pentru că nu e o soluţie să înlocuieşti mereu, trebuie să mai şi păstrezi.

3 comentarii. Leave new

  • RadivoiuAurelis
    mai 2, 2024 10:18 pm

    Referitor la mall mai la marginea sectorului in vest, cine detine Militari shoping center are in proiect extinderea centrului comercial si crearea celui mai mare mall din Bucurestu. De asemeni in spate la Auchan Militari in rezidence Militari se va deschide in curand ,,Chiajna shoping center”

    Răspunde
  • Ceea ce a făcut primăria sect. 6 trebuie sa fie un exemplu pentru Piedone și gașca lui de lipitori din primăria sect 5!!!!! Locuiesc în sect 5 și plânge sufletul in mine de faptul că din 1990 nu sa făcut nimic notabil in acest sector!!!! Unde sunt banii publici ?????? Când îi aud pe unii politicieni spunând că Piedone e bun primar de sector, îmi vine să le sparg capul !!!!! Sa vina să vadă halul în care este sectorul !!!!! Am ajuns in luna mai, și spațiul verde median de pe Calea 13 septembrie, panduri,Tudor Vladimirescu sunt pline de bălării până la genunchi și pomi uscați!!!!!! Și lumea, de nivelul lui Piedone vor să-l voteze!!!!! A mai apărut și vanghelie almanahe care în toate mandatele lui nu a făcut absolut nimic !!! Și acum vine că lupul moralist ! Nu le-ar fii rușine de demagogi !!!!

    Răspunde
  • Felicitări

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu