in All Sports

Arsene Wenger insistă pentru schimbare la regula offside-ului

Arsene Wenger, legendarul antrenor al lui Arsenal, este de câţiva ani angajat pe la FIFA (v-am povestit cum credeam eu în copilărie că Arsene e un titlu dat omului pentru că e antrenorul lui Arsenal?). Şi din poziţia aia vine cu idei legate de cum ar trebui să se schimbe fotbalul. Multe dintre ele sunt interesante, inovatoare, unele sunt un pic dubioase.

Despre povestea asta cu regula offside-ului s-a mai vorbit şi anul trecut, acum se pare că Wenger insistă pentru schimbarea asta. Pe scurt, ce propune el este să fie distanţă mai mare între atacant şi fundaş ca să se ridice fanionul. Acum trebuie să fie pe aceeaşi linie, să nu depăşească atacantul cu nicio parte a corpului ultima parte a corpului fundaşului. Complicat. Iar când se ajunge la VAR se trag nişte linii şi se discută minute în şir dacă a fost sau n-a fost.

Wenger zice aşa: hai să renunţăm la prostia asta, să dăm avantaj atacantului şi să fie distanţă mai mare între ei ca să se ridice fanionul. Cam ca în imaginea de mai jos.

Din punctul meu de vedere arbitrii de linie oricum nu prea mai ştiu când să ridice şi când să lase fanionul jos. A devenit o loterie. Uneori se lasă faza să curgă, se termină celebrările jucătorilor, apoi se ridică fanionul. 

Dacă e ceva ce mă deranjează la fotbalul ultimilor ani este modul în care nu te mai bucuri decât pentru 50% din faze. Uneori nici pentru alea. Primul meu instinct este să aştept să văd dacă nu s-a ridicat vreun fanion, dacă nu se dă vreo fază la VAR. Trec vreo 5 minute până când accept că golul chiar se pune.

Asta chiar a stricat bucuria fotbalului. Sigur că înainte te umpleai de nervi pentru vreun gol acordat aiurea şi era nedrept pentru jucători, dar câte faze erau problematice? 1%? 5%? 

Nu ştiu dacă asta ne va rezolva problema legată de modul în care privim fotbalul acum. Cred că s-a ajuns în punctul în care mizele sunt atât de mari încât totul devine extrem de tehnic. 

2 comentarii. Leave new

  • Într-o eră când putem detecta o minge de tenis care atinge milimetric o dungă de 5 cm lățime, mă surprinde că nu putem detecta un amărât de offside cum trebuie. Mă pricep prea puțin la fotbal ca să pot spune care metodă e mai bună, dar atâta timp cât detecția nu se face cum trebuie și fără echivoc, orice schimbare e degeaba. Și da, ar trebui să se renunțe la arbitrii de linie și ăia de la porți, așa cum ar trebui să se elimine și ăia din tenis. Care tot degeaba sunt, de-acum înainte.

    Răspunde
  • Problema la fotbal (fata de tenis) este ca e nevoie de f multe camere a.i. sa acoperi toate unghiurile. Iar momentul decisiv depinde de locul pasei si viteza cu care s-a executat pasa.
    Din pct de vedere a ce consider eu interesant ca stil de joc de ce nu offsideul sa fie invers, liber intre fundas si atacant dar in sensul celalalt? (in afara de ar fi de 100 de ori mai complicat de decis).
    Realist vorbind, solutia lui Werner nu ar rezolva problema offsideurilor la limita. Cat de sus era piciorul fundasului, atacantului, cat de aplecat era unul sau altul, etc in momentul pasei (care e frame-ul potrivit pt asta?). Ar dezavantaja insa clar echipele care fac pressing la 35-40m +

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu