Am reuşit să ajung la Maria de Buenos Aires, spectacolul semnat de Răzvan Mazilu după o operă de Astor Piazzolla şi Horacio Ferrer. Este cel mai cerut spectacol de la Teatrelli, fiecare reprezentaţie e sold-out în aproximativ 10 minute. Sunt şi puţine locuri, vreo 50-60, iar spectacolul se joacă destul de rar (din diferite motive care ţin de disponibilitatea actorilor).
Fiind un spectacol de operă la bază, era nevoie de nişte actori care să şi cânte, aşa că Lucian Ionescu şi Ana Bianca Popescu au fost nişte alegeri foarte bune. Distribuţia e completată de Gheorghe Visu, care face un rol excelent. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar spaţiul de la Teatrelli e perfect pentru spectacolul ăsta. Pentru că acţiunea se mută în centrul sălii, scena e dedicată instrumentiştilor care acompaniază live spectacolul. Scaunele sunt, practic, pe margini, în centru e acest pat în jurul căruia se desfăşoară toată acţiunea.
De fapt, asta e şi una dintre particularităţile Teatrelli*: iese din convenţional, sparge orice bariere şi caută să exploreze. Sala e modulară, scaunele se aranjează diferit la fiecare spectacol, iar de cele mai multe ori spaţiul de joc e printre spectatori. Nu e genul de teatru de improvizaţie, la care se poţi aştepta să interacţioneze direct cu tine actorii, ci mai degrabă un loc în care vezi foarte foarte aproape tot ce se joacă. E cea mai personală experienţă pe care o poţi avea în teatru.
În cuvintele oficiale e cam aşa:
[Te-a-tre-lli] – acest spațiu în care punem accent pe inovația artistică și pe explorarea unor noi forme de comunicare scenică, prin teatru, dans, muzică și alte forme de expresie.Nu e un loc clasic de prezentare a spectacolelor, ci e un laborator de creație, unde artiștii sunt încurajați să experimenteze, să (se) reinventeze și să schimbe paradigmele. Atmosfera intimă și flexibilitatea spațiului permit o interacțiune complexă între public și artiști, ceea ce transformă fiecare reprezentație într-o experiență profundă și memorabilă.
Revenind la Maria de Buenos Aires, am înţeles care e tot hype-ul. Am înţeles de ce vrea toată lumea la acest spectacol. Este cea mai puternică experienţă vizuală şi auditivă din ultimii ani pentru mine, şi văd cel puţin 30 de spectacole pe an. Newsletterul Teatrelli va anunţa de acum încolo fiecare programare pentru spectacolele de acolo, aşa că puteţi să vă abonaţi.
*Teatrelli este parte din creart, care aparţine de Primăria Bucureşti şi are sala în Piaţa Lahovari nr. 7.