A treia zi #dinromania a însemnat și o schimbare a echipelor. Mașina no.2 (Bobby, eu, Minxieee și Alina) și mașina 5 (Răzvan, Adi și Livia) au plecat spre câteva conace din zona Hunedoara în timp ce tradiționalii Doru Panaitescu & co au ales niște biserici.

Prima oprire a fost la Castelul Kendeffi de lângă Hunedoara, mai exact din satul Sântămăria-Orlea. Castelul (care de fapt e un conac) a funcționat ca hotel până acum câțiva ani dar acum este lăsat în paragină. Știți povestea: Nu sunt bani de la primărie. Cu toate astea, construcția arată destul de bine.

Următoarea oprire a fost la Dealul Dinozaurilor unde ar fi trebuit să vedem oase de dinozauri pitici dar am văzut doar niște pământ. Pe panouri scria că ochiul avizat și-ar putea da seama care e treaba cu pământul ăla, dar nouă ne-a fost puțin mai greu.

Puțin mai încolo mergeam spre Castelul Nopcșa și Bobby ”ochi-de-șoim” Voicu a văzut un turn: Iată un turn! Și 5 minute mai încolo eram lângă castelul Nopcșa, o ruină cu adevărat încântătoare. În loc să facem clone de Groupon, mai bine am renova un conac din ăsta ca să-l folosim. Lăsat în paragină, conacul (sau castelul dacă vreți) era păzit de un domn foarte amabil care ne-a lăsat să aruncăm un ochi și prin interior. Sau mai exact, prin ce mai rămăsese din interior, pentru că sătenii au simțit nevoia să-și însușească piatră, lemn și fier.

La plecare Bobby a văzut un drum mai scurt printr-un vad și a luat-o pe acolo. Și pentru că era foarte entuziasmat că poate să testeze Dusterul, după câteva ore și-a chemat și prietenii :)) Așa s-a născut clipul de mai jos.

.
Au urmat lacul Ostrov, o plimbare în vârf de munte, Ulpia Traiana Sarmizegetusa și o masă copioasă. Seara s-a încheiat cu poveștile… vânătorești ale lui Augustin Radu pe fundal sonor asigurat de Doru Panaitescu. Și nu ne-a mai interesat nici meciul, așa de mișto au fost poveștile :))

Concluzia zilei e că istoria se repetă: locuitorii din evul mediu au dărâmat vestigiile dacice pentru a folosi piatra, cei din secolele 16-17 au dărâmat vestigiile din evul mediu și au folosit piatra iar astăzi urmașii lor distrug tot ce pot și valorifică lemnul piatra și cablurile. E un fel de ciclu.

Pentru lista completă de aventuri #dinromania și poveștile din mașinile 1,3 și 4, accesați cu încredere tabul Redescoperă de pe pagina mea de Facebook.

Redescoperă România este un proiect Petrom, susţinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45şi Muzeul National al Taranului Roman.

5 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu