În vizita de-un weekend, de la Sibiu, am avut o abordare uşor diferită. Am văzut lucrurile într-un alt ritm, am descoperit străduţele străbătându-le cu paşi mai mici decât eram eu obişnuit. Şi pentru că n-am putut să mă grăbesc, am avut timp să ascult.

Aşa i-am descoperit pe Maria şi Viorel Mistreanu, un cuplu care la prima vedere s-ar fi pierdut printre celelalte familii care vindeau la un târg de produse tradiţionale din parcul Astra. M-am depărtat de grup în speranţa că voi agăţa ceva piariste sibiene şi am dat peste o poveste despre curaj şi pasiune.

Domnul Mistreanu a locuit ani buni în Bucureşti, deşi era de loc din partea Transilvaniei. S-a căsătorit şi îşi vedea de traiul liniştit până în momentul în care s-a hotărât să plece înapoi pe valea Hârtibaciului. Şi-a convins soţia (bucureşteancă get-beget) şi s-a apucat de făcut prăjituri cu reţete săseşti. Au mers prin împrejurimile Agnitei, orăşelul în care s-au stabilit, şi au adunat reţete de pe la săteni, păstrate de saşi din generaţie în generaţie.

Când l-am întâlnit sâmbătă, se pregătea să vândă ultimele bucăţi de henklich, kuchen şi lebkuchen. Mi-a atras atenţia bannerul pe care îl aveau (erau singurii care aveau o formă de comunicare), la baza căruia era notată adresa siteului. Iar când am adus vorba de site, a simţit nevoia să se scuze. Ştia că siteul nu e chiar ce trebuie, dar mi-a explicat că oameni pricepuţi prin partea locului se găsesc mai rar. Şi să lucrezi cu cineva de la Bucureşti nu e prea uşor. Mi-a făgăduit că în cel mai scurt timp siteul se va schimba, a găsit un tânăr priceput care să-l ajute.

Vorbind cu cei doi, nu-mi stătea gândul la prăjituri săseşti, ci mă gândeam cât de greu trebuie să fie pentru un bucureştean să plece într-un colţ de ţară ca să facă prăjituri. Eu sigur n-aş putea să părăsesc agitaţia de aici, iar alta asemănătoare nu găsesc într-un oraş mai mic. Voi?

#prinSibiulmeu este un proiect organizat de Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu si cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Alaturi de aceste institutii, parteneri mai sunt Hotelul LevoslavPrintcenter şi Autonom.