in Web

Se pune tot mai des problema privind eficienţa Social Media. Vinde sau nu? Ce ROI avem? Nouă (companiilor) ce ne iese?

Cred că e total greşit să te întrebi dacă vinde sau nu. În primul rând pentru că n-ai cum să demonstrezi asta pentru majoritatea brandurilor prezente în acest moment în Social Media. Cum cuantifici rezultatele unei campanii online la un produs FMCG, de exemplu? Dincolo de Likes, Mentions, Shares, RTs şi alţi indici virtuali, cum măsori la raft? Nu măsori.

Ar fi imposibil de demonstrat că din 2000 de cititori zilnici ai unui blog câţiva au cumpărat mai mult din produsul tău FMCG. Vorbim de nişte volume atât de mici de trafic, încât ne-am îngrozi dacă am face calculul între costuri şi veniturile rezultate din campanie. Pentru că 5000 de oameni îţi citesc articolul despre produs şi doar 500 (în cel mai fericit caz) îl consumă. Dintre aceştia, maxim 50 (din nou, o cifră ideală) îl vor cumpăra în viitorul apropiat. 2 sunt din Iaşi, 3 din Baia Mare, 7 din Timişoara şamd.

Înmulţim cifra cu 10 bloggeri şi ajungem la 500 de produse cumpărate.  Dacă mergem mai departe cu calculele, vom vedea că 500 de produse vândute la un profit mediu de 3 lei pe produs ne aduc 1500 de lei, în timp ce campania respectivă probabil că a sărit bine de 2000 de euro.

Desigur, sunt şi cazuri în care poţi măsura foarte bine impactul pe care l-a avut campania ta (cupoane, marketing afiliat), dar parcă sunt prea puţine astfel de cazuri. Din moment ce nu suntem axaţi pe vânzări şi nu căutăm metode de a vinde, nu putem avea pretenţii. Se vorbeşte tot mai mult despre inutilitatea indicilor precum Likes, Mentions şi Shares. Toată lumea cere rezultate (unde „rezultate” se traduce prin vânzări) dar sunt folosite tehnici specifice campaniilor de branding. Iar dacă plantezi cartofi, nu prea poţi să te trezeşti că ies din pământ panseluţe.

În plus, unde mai pui că majoritatea campaniilor online se încadrează într-un mix de comunicare, astfel încât e şi mai greu să măsori vânzările rezultate din campaniile din social media.

La întrebarea „blogosfera vinde?” răspunsul este „poate”. Însă întrebarea corectă este: cum mi-a afectat indicii de brand campania X? Când faci campanii pe bloguri sau pe reţelele sociale stabileşti o legătură cu consumatorul, stârneşti buzz, răspândeşti informaţii despre produsul tău.

Şi închei cu un exemplu personal: am fost foarte entuziasmat de HTC ChaCha şi am avut chiar şi o campanie de promovare a acestui telefon. Câţiva dintre oamenii care mă citesc şi-au cumpărat telefonul după ce au citit pe blogul meu detalii. N-a venit nimeni de la HTC să mă strângă de mână şi să-mi spună „Mulţumim, Alexandru Ciucă, datorită ţie am vândut 3 telefoane!”.

9 comentarii. Leave new

  • Nici la mine, si am „vandut” doua kinect-uri! 😛

    Răspunde
  • Asa si-a luat Tudor Galos BMW, din kinecturile tale!

    Răspunde
  • In cazul campaniilor care urmaresc vanzarea e asa cum foarte bine spui. Daca urmaresc branding, imagine, etc, iarasi impactul e greu/costisitor de calculat si lasa loc de interpretari. Si majoritatea companiilor, nu prea calculeaza acei indicatori de brand decat asa pe genunchi, ochiometric.

    Răspunde
  • Tu vorbesti, ai umplut seiful HTC cu 3 telefoane ..

    Răspunde
  • Cred ca piata, insemnand publicul larg si incepatorii din domeniul comunicarii, inca nu fac distinctia intre marketing si relatii publice. Momentan si eu cred ca blogurile sunt mai eficiente daca sunt folosite in eforturile de branding, care, pe termen mediu si lung, vor rezulta in vanzari. Distinctiile sunt importante, la fel cum sunt si obiectivele specifice pentru fiecare canal, asta ca sa nu aiba nimeni asteptari nerealiste. Ma bucur ca ai scris articolul asta.

    Răspunde
    • Problema porneste de la includerea in mixul de comunicare a campaniilor in social media. Cred ca omul de marketing vede bugetul si zice: presa tiparita imi aduce vizibilitate+vanzari, TV-ul imi aduce vizibilitate+vanzari, blogosfera si retelele sociale ce imi aduc? Doar vizibilitate? Pai si vanzarile? Cred ca momentan nu stim sa facem un mix de comunicare eficient, aruncam cu bani in toate mediile si suntem convinsi ca urmeaza sa vindem ceva.

  • Campaniile vand imagine, nu cred ca o firma din FMCG spera sa dea lovitura in vanzari si brusc sa-si indeplineasca targetele dintr-o campanie publicitara. Uneori nici reclama nu este atat de eficienta in vanzari si costa enorm de mult. Eu de exemplu, vorbind din pozitia de consumator..nu cumpar tot ce vad in reclame nici daca le vad de 1000 de ori si mia aia de vizualizari a costat compania producatoare destul de multi bani.
    Parerea mea 😉

    Răspunde
  • posesor de cha-cha, te saluta :))

    Răspunde
  • 1. In urma dezbaterii „de ce bem bere?”, singura bere cumparata pentru acasa a fost Ciuc. (in oras, la bar, e alta poveste)
    2. Mi-au placut campaniile Danone in SM dar nu ma vor face niciodata sa cumpar pt ca deja am alta marca preferata (de 2-3 ani)
    Vinde SM? Vand bloggerii? Uneori da, uneori nu. Dar aduc brandul in ochii potentialilor cumparatori

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu