in Casual stuff

Dezbatere publică – Centrul Vechi

Zilele trecute a apărut o ştire legată de un proiect al Primăriei Capitalei, proiect ce a intrat în dezbatere publică. Pe scurt, e vorba de programul teraselor din Centrul Vechi, program ce urmează a fi scurtat pentru binele locuitorilor din zonă. În plus, „edilii” (limbaj de lemn foloseşte ziarul, limbaj de lemn folosesc şi eu) au observat că zona proaspăt restaurată a Centrului Vechi e pe cale să devină o ruină dacă se continuă cu beţiile şi scandalurile în ritmul ăsta.

Aţi trecut vreodată duminică dimineaţa prin Centrul Istoric? Arată de parcă ar fi fost părăsit în grabă de o armată de oameni care s-au refugiat din calea unui cataclism. Pahare sparte, cioburi de la tot felul de sticle, jumătăţi de shaorma aruncate la colţ de stradă, şerveţele la intrarea în barurile cu pretenţii, bucăţi de scaune, bucăţi de scrumiere, chiştoace – mii de chiştoace şi foarte rar câte un angajat care mătură. Şi nu uitaţi că a fost cel mai bun an al Centrului Vechi, abia acum urmează declinul. Deci dacă se dezbate public acest regulament, eu sunt parţial de acord să se aplice.

Şi astfel ajungem la a doua problemă legată de ştirea respectivă. Când un proiect intră în dezbatere publică, cine şi unde dezbate? Pentru că am intrat pe siteul primăriei şi n-am găsit absolut nicio informaţie legată de această dezbatere publică. Şi în mod normal cred că ar trebui să fie cât mai accesibile astfel de informaţii. Căutarea nu m-a ajutat în niciun fel aşa că m-am lăsat păgubaş.

Legea zice aşa (după cum am găsit aici):

Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei.
Pentru asigurarea accesului oricarei persoane la informatiile de interes public autoritatile si institutiile publice au obligatia de a organiza compartimente specializate de informare si relatii publice sau de a desemna persoane cu atributii in acest domeniu.

Dar nu e inclus nimic legat de un website oficial, sau de mijloacede informare online. Teoretic, accesul nu este îngrădit, dar nici nu este facilitat. În ceea ce priveşte comunicatele de presă, cel mai recent este legat de primarul Oprescu şi cum mulţumeşte el bucureştenilor veniţi în Piaţa Constituţiei de revelion (adică acum 2 săptămâni).

Prin urmare habar n-am cum aş putea să particip la această dezbatere publică (online sau offline) şi în afară de presă n-am niciun fel de informaţii legate de această problemă. Şi, la fel ca şi în cazul celorlalte sute de iniţiative, probabil că voi fi înştiinţat când se ia o decizie.

4 comentarii. Leave new

  • Legi care limiteaza programul cluburilor exista peste tot, da’s cam enervante sa fiu sincer, mai ales daca esti obisnuit cu programul din Bucuresti. Iar centrul vechi nu arata mai ca Soho in Londra, doar ca ei au de la 4 cand ultimii betivi au ajuns deja acasa (la 3 se inchide tot in Anglia) pana la 5.30 cand pleaca primii oameni spre munca suficient timp sa faca cat de cat curat. Si’n vacanta asta am vazut si’n centru vechi facandu’se curatenie pe la 4 dimineata. In plus, sa fim seriosi, nu sunt asa multi cei care raman pana dimineata in cluburi. Ma intreb insa cine dracului mai locuieste acolo (legal vorbesc, ca altfel degeaba faci plangere la politie daca nu ai domiciliul acolo). E o zona groaznica, cladirile stau sa cada la primul vant mai puternic si cu banii pe care ii iei pe o garsoniera acolo iti iei trei camere intr’o zona (periferica) decenta.

    Răspunde
  • Aceasta este drama deciziilor… Razboaiele sunt decise de idioti din spatele birourilor care nu vor vedea niciodata frontul… Legea carciumilor este decisa de burtosi libidibosi ajunsi la andropauza care nu-si vor mai vedea niciodata puta (decat in oglinda)…

    Răspunde
  • @myke: problema e ca la noi s-au obisnuit oamenii sa iasa in oras la 12 noaptea. Vara e chiar prea devreme sa iesi la ora aia. Daca ar merge si ei de la 9-10, pana la 1 noaptea ar fi beti si obositi 😀

    Cladirile alea au multi locatari legitimi, chiar daca mai sunt si o gramada de tigani care locuiesc legal.

    Răspunde
  • In Romania nu iesi in oras ca sa te imbeti cum o fac englezii. Sunt diferente foarte mari, si nu tine de ce le permite legislatia sa faca si ce nu. Iar vara mi s’ar parea stupid sa inchizi terasele in Romania la 2-3 noaptea, atunci e cand poti sa mergi pe strazi fara sa simti ca te sufoci. Mai degraba vara faci ce faceau grecii acum multi ani, nu stiu daca inca mai se aplica: obligi toate magazinele si barurile/restaurantele sa fie inchise intre 2 si 5, cand e crima aia de caldura.

    Cat despre locatarii aia legitimi multi, am rezerve. Chiar nu vad niciun motiv pentru care ai vrea sa locuiesti acolo.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu