După o nouă seară cu gust amar petrecută într-o sală de teatru, mi-am dat seama că nu doar spectatorii sunt de vină. Teatrele au publicul pe care îl merită, public pe care aşa aleg să-l educe. De nenumărate ori am auzit foşnete şi plescăieli (preponderent după pauză). Asta pentru că publicul modern mănâncă chipsuri, covrigei sau fistic şi bea sucuri acidulate. Ambalajele tuturor fac zgomote deranjante care îţi strică tot cheful, dar nu e exclusiv vina oamenilor, ci şi a organizatorilor, care comercializează fără cap.

Înţeleg că există oameni care ajung direct de la serviciu la unele piese şi sunt înfometaţi, dar pentru asta se pot servi nişte sandvişuri în pauză, nu alune sau fistic. E mai probabil ca omul să intre în sală cu o pungă de chipsuri şi să facă zgomot decât cu un sandviş, nu?

La fel şi cu întârziaţii. Nu mă prind de ce nu se impune o politică a bunului simţ. Mi s-a întâmplat o singură dată să ajung mai târziu la un spectacol şi n-am mai intrat, dar mi s-ar părea normal să fie aşa mereu. Când merg la teatru îmi calculez timpul astfel încât să ajung cu cel puţin 15 minute mai devreme (las hainele la garderobă, caut locurile, dau telefoanele pe silent etc.). Aşa n-ar mai fi o foială generală în sală minute bune după începerea spectacolului.

Cât despre telefoane, dacă publicul nu se poate obişnui să le dea pe silent, e foarte simplu să cumper un sistem de bruiere a semnalului. Habar n-am care sunt costurile, dar bănuiesc că se pot amortiza în câţiva ani.

Sunt doar câteva dintre problemele pe care ne aşteptăm să le rezolve spectatorii, dar care, de fapt, sunt create şi de organizatori. Ca să nu mai vorbesc de piesele tot mai uşurele în care e folosit un limbaj tot mai “modern”.

Şi chestia asta e valabilă în mai multe domenii, nu doar pentru teatre. Înjuri pe blog? Vor veni cetăţeni care înghit şi digeră uşor astfel de limbaj. Scrii banalităţi şi tutoriale despre Yahoo Messenger? O să-ţi vină ăia care au absolvit liceul la seral. Ai un discurs plictisitor şi plin de greşeli gramaticale? Te vei pricopsi cu cititori care îţi seamănă.