citroen_c6

Lăsând la o parte transportul în comun care funcţionează excelent şi care e extrem de folosit, există şi un număr decent de maşini. Bicicletele sunt ceva obişnuit, dar nu e invazie cum vezi prin Belgia sau Olanda. Iar maşinile sunt în general ieftine şi franţuzeşti. Cel mai întâlnit model e Renault Twingo, cred că am văzut zeci exemplare din modelul nou. Foarte multe Clio 3 Facelift (modelul pe care îl conduc şi eu), Renaulturi mai vechi, Peugeot din când în când, uneori şi Citroen. Foarte puţine maşini nemţeşti, asta m-a mirat. Strasbourg e în mare parte nemţesc, pornind de la nume şi terminând cu casele sau mâncarea. Dar maşinile sunt franţuzeşti, poate pentru că unii oameni chiar aleg să-şi susţină economia naţională.

Extrem de puţine maşini de lux. Citroenul de mai sus, un C6, e unul dintre puţinele exemple. Câteva SUVuri, vreo 2-3 Mercedesuri şi în rest maşini care aveau treabă cu Parlamentul European. Plus taxiurile care erau modele foarte noi de Mercedes, vreo două Peugeot 407 şi câteva Audi. Pentru că oamenii au realizat că o maşină cu motor decent nu trebuie să coste zeci de mii de euro. Şi pentru că fiecare îşi ia ce-şi permite, chiar dacă ar putea să aducă din Germania A4 şi A6.

Mi-a plăcut de cetăţeanul cu şcoală de şoferi pe Abarth, cred că e foarte educativ să conduci aşa ceva de la început 😀

taxi_stradute

Altfel, la ei maşinile (şi în special taxiurile) au voie să circule şi prin centrul vechi al oraşului, iar pistele de biciclişti sunt tot pe mijlocul trotuarului. Sunt câteva străzi pe care ai acces doar cu o cartelă, dar în rest taxiurile se strecoară fără probleme pe străduţele înguste şi lasă clientul în uşa restaurantului. Iar maşini parcate prin centru n-am prea văzut, au parcări subterane pentru cetăţeni şi parcări de reşedinţă în curţile caselor sau în câteva clădiri care se integrează perfect în peisaj şi pe care le identifici cu greu drept fiind parcări.

1 comentariu. Leave new

  • Apropo de 407. Cand am vazut la cineva cum merge 1.6 HDI 110 cai….imi venea sa ma pis pe masinile nemtesti ! Desi eu am una, A4 96…si e buna, dar…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu