Săptămâna trecută m-am plimbat cu un Mercedes A Klasse primit în teste de la Autoklass, dealer Mercedes-Benz prezent pe piaţa românească din 2001. Când am auzit de clasa A iniţial m-am dus cu gândul la versiunea veche care nu-mi plăcea deloc. Modelul ăla de buburuză înaltă mi se părea potrivit doar pentru doamne şi familii cu gusturi ciudate, în niciun caz pentru tineri. Însă a treia generaţie a clasei A, apărută anul trecut la salonul de la Geneva, este pur şi simplu superbă. Maşina e complet redesenată şi are nişte linii foarte frumoase. Cât am mers cu ea am observat o grămadă de oameni care întorceau capul pe stradă şi exclamau admirativ „Ăsta e noul A Klasse!”. Ce-i drept, nu sunt foarte multe prin oraş, eu am văzut vreo 3 sau 4, dintre care unul pe albastru (fără îndoială, cea mai potrivită culoare pentru maşina asta).
Când am ajuns la Autoklass Chitila să iau maşina am poposit puţin holbându-mă la noile modele E Klasse şi S Klasse, nişte bijuterii pe 4 roţi. Până la urmă despre asta e vorba la Mercedes: lux şi bun gust. Şi cum aşteptam eu să fie gata actele, am început să mă uit la ecranele care transmit în showroom imagini din service. Pe lângă camioane (nu doar Mercedes) şi automobile de tot felul, am avut surpriza să aflu că la Autoklass Chitila se repară şi autobuzele RATB. „Păi nu sunt Mercedes?” mi-a replicat relaxat cineva. Da, sunt Mercedes, dar nu mă gândeam că se repară la o reprezentanţă Mercedes, credeam că ajung pe mâna mecanicilor de la RATB.
Nu doar Mercedesurile din flota de transport public ajung în serviceul Autoklass, ci şi multe automobile produse de mărci concurente, din câte am înţeles. Asta pentru că Autoklass are o reţea bună de showroomuri şi serviceuri, iar sediul din Chitila e cel mai mare de prin Europa de Est, dacă am înţeles bine (cu siguranţă cel mai mare din ţară). Spaţiul e imens şi include chiar şi un poligon de offroad pe care am intenţionat să îl testez cu un model GLK. Până la urmă am renunţat pentru că m-au trecut toate transpiraţiile încă de când am parcurs traseul pe scaunul din dreapta. Aveţi mai jos o demonstraţie scurtă. Şi sunt alte porţiuni la fel de interesante, de exemplu asta. Musai de revenit acolo cu mai mult curaj!
Motor şi consum
Varianta pe care am condus-o era un Mercedes A 180 CDI BlueEFFICIENCY la 1796 de cm cubi cu transmisie automată, versiunea 7G-DCT. Adică motorul diesel de 1.8 cu cutie automată. Când am auzit că e diesel am fost puţin dezamăgit, recunosc. Când am aflat că e şi automată m-am deprimat total, mă aşteptam la o maşină leneşă, cu „doar” 110 cai şi timp de răspuns mai prost decât un benzinar manual. Însă cutia asta cu nume de cod 7G-DCT, care de fapt e un sistem cu dublu ambreiaj, face trecerea de la o viteză la alta foarte rapid.
În modul Economy se mişcă foarte bine, pleacă de pe loc rapid şi te scoate din tot felul de situaţii delicate. În general o maşină puternică e mai importantă la viteze mici, pentru că poate face diferenţa imediat şi te poate ajuta să eviţi diverşi cetăţeni mai puţin pricepuţi în ale şofatului. Iar A Klasse face asta cu brio şi pe Economy. Însă când o treci pe Sport deja se schimbă total lucrurile. Trecerea dintr-o viteză în alta se face pe la 4000 de turaţii, maşina fuge ca la raliu, iar ca urmare acul de combustibil coboară văzând cu ochii. Că veni vorba de consum, eu am scos 5,9 litri la sută mixt. Şi când spun mixt, mă refer atât la oraş vs. extraurban, cât şi la economy vs. sport.
Pe fişa tehnică consumul maxim mixt e de 4,4 litri la sută. Presupun că datele astea includ folosirea permanentă a sistemului Start/Stop, sistem pe care l-am mai oprit din când în când în traficul bucureştean. Drept urmare a crescut şi consumul, plus că am avut câteva episoade de distracţie pe Sport. Per total am fost mulţumit de consum, dacă ai grijă de ea nu te duce prea des pe la pompă.
Dotări
Maşina pe care am condus-o eu avea pachetul AMG Sport, adică un kit de bare şi praguri coborâte, evacuare dublă, suspensie sport redusă, scaune sport, fibră de carbon pe bord şi tot felul de inserţii şi cusături roşii prin interior. Arată foarte mişto atât în interior, cât şi în exterior, însă am avut emoţii la borduri şi gropi. Dacă mergi zi de zi cu ea prin Bucureşti e imposibil să n-o atingi la pragurile alea. Poate doar dacă mergi dintr-un garaj în altul să scape.
Foarte util tempomatul, pe clasa asta nu prea îmi amintesc să fi văzut, teoretic compactele se simt mai bine în oraş.
Spaţiile de depozitare sunt suficiente, mai ales că varianta automată are schimbătorul lângă volan, deci se mai eliberează puţin loc lângă cotieră. Asta compensează cu torpedoul (obsesia mea) care e foarte mic.
La fel de util mi s-a părut şi sistemul de asistenţă la parcare. E o cameră montată pe uşa de la portbagaj şi displayul arată cam aşa.
Concluzii
O apariţie extrem de elegantă pe şosea, noul A Klasse atrage privirile tuturor. Şi nu pentru că e un Mercedes, ci pentru că e pur şi simplu o maşină frumoasă. O surpriză foarte plăcută motorul, pentru mine e suficient atât în oraş, cât şi la drumuri lungi, se descurcă excelent pe şosea de la confort la depăşiri. Odată ce te obişnuieşti cu scaunele sport îţi dai seama că sunt confortabile chiar şi la drum lung. Pentru vitezomani există şi variante mai puternice, la 136 şi 170 de cai.
Dacă ar fi să aleg, aş prefera un pachet clasic în locul celui AMG Sport. Pentru suspensii mai moi şi o gardă ceva mai înaltă, plus sistem de climatizare automată. Şi cred că aş putea să renunţ şi la displayul LCD, chiar dacă e foarte util în anumite situaţii, parcă îmi place mai mult versiunea clasică de bord. Cu modificările astea ar fi maşina perfectă pentru tineri până în 35 de ani. Apariţie, putere şi stil. Oricum, cine îşi cumpără un Mercedes-Benz nu ia doar o maşină, cumpără o întreagă experienţă, iar această experienţă începe din showroom şi se termină tot în showroom, la buy-back, după cum am văzut săptămâna trecută. Era un domn care „se plictisise de C Klasse” şi voia să-l schimbe cu un GLK. După posibilităţi 🙂
Pe cei de la Autoklass îi găsiţi pe Facebook şi pe site. Ba chiar au şi o aplicaţie de Android, iOs şi Windows Phone (în curând) prin intermediul căreia vă puteţi programa la Test Drive şi la Service.
Mai jos aveţi câteva fotografii. Da, am reuşit să intru la Peleş cu ea, se pare că ăla e drumul provizoriu spre cota 1400 cât se fac lucrări în Sinaia.
Putere | 109 CP |
Cilindree (cmc) | 1.796 |
Transmisie | Automată, 7 trepte |
Motor | Turbo |
Combustibil | Diesel |
Norma poluare | Euro 5 |
Pret | 34.391 de euro cu TVA |
5 comentarii. Leave new
prinde radio zu? 😀
Nu stiu, ca a fost frig si n-am putut sa stau cu mana pe geam 😛
Clar mult peste orice mi-as permite vreodata ca masina, dar arata senzational de frumos. Daca as da de un purcoi de bani sau de un viitor sot bogat, mai ca mi-ar placea jucaria asta.
@dojo incredibil de scumpa nu e, masina porneste de la 25.000 cu tot cu TVA. E drept, e dublu fata de cat am dat pe Clio. Dar cred ca diferenta mai mare se simte la asigurari, impozite etc. E motor mare. Dar si daca ti-o permiti… 😀 Priceless!
O sa credeti sau nu, in urma acestei prezentari, m-am decis sa fac un test drive la Autoklass.Revin cu impresii.. 🙂