Poate că e ciudat să simţi că vrei să înceapă cât mai repede un ceva despre care n-ai auzit decât poveşti. Doar că la PLAI nu e vorba doar de poveşti, care sunt multe şi toate de bine, e şi o apropiere de nişte oameni pe care i-am văzut doar de câteva ori şi pe care i-am simţit aproape din prima secundă. Pe Ţuca şi Tako i-am cunoscut în primăvară, la PRbeta, unde au fost invitaţi să vorbească despre comunicarea culturală. Auzisem că energia pe care ei au reuşit să o adune la Timişoara e comparabilă cu ce se întâmplă în fiecare august la Alexandria, dar asta nu însemna neapărat că o să rezonez şi cu ce fac ei acolo. Chiar dacă Oltea şi o mulţime de alţi oameni au zis mereu numai lucruri extrem de bune, chiar dacă pe hârtie suna extrem de bine, chiar dacă a zis Cătălin Ştefănescu că ei sunt fraţii gemeni ai lui Alex Ion şi ai Andreei Borţun (co-preşedinţii Ideo Ideis).
Şi s-a nimerit să ne intersectăm, şi am descoperit nişte oameni cu un bun simţ out of this league. Şi cu un puşti extrem de simpatic şi cuminte. Rămâne doar să le mai cunosc celălalt copil, festivalul PLAI. Între 12 şi 14 septembrie o să fiu la Timişoara, unde are loc a 9-a ediţie a PLAI Festival, la Muzeul Satului Bănăţean. Am auzit o bună parte din istoria festivalului la Seara Povestitorilor de la Ideo Ideis, e fascinant câtă determinare au avut oamenii ăştia. Şi continuă să-şi vadă de vis, chiar dacă nu-i simplu să aduci un asemenea line-up an de an.
PLAI e despre world music, e cel mai mare festival de acest gen din Europa care e organizat 100% de voluntari, iar anul acesta, pe lângă scena principală pe care vor concerta Carminho, Subcarpaţi, Tito Paris, Duquende, Balako şi Asian Dub Foundation, există o a doua scenă pe care vor fi concerte, workshopuri şi ceva teatru dans. Găsiţi mai multe aici.
Şi şmecheria, din câte am înţeles, e cu toţi partenerii culturali care dau atmosfera aia de festival în întreg Muzeul Satului Bănăţean. Sunt zeci de activităţi pe tot cuprinsul muzeului în cele 3 zile de festival. Şi marele BONUS va fi că o să văd din nou Filmul USTUROI, la care munceşte Groparu de o grămadă de timp şi care de vreo jumătate de an a început să iasă prin lume cu mare succes. Asta la Casa Filmelor.
Iar cu atâtea evenimente şi opţiuni culturale, chiar nu mă prind de ce abonamentul pe 3 zile e doar 110 lei. Ideea e să luaţi din timp, că e limitată la 5000 de oameni capacitatea şi după pragul ăsta nu se mai vinde nici măcar un bilet (am auzit la Seara Povestitorilor asta şi s-a întipărit bine în memorie).