pista_caleavictoriei

Am văzut poza asta la un articol cu ceva protest al bicicliştilor şi mi-am adus aminte de o chestie despre care voiam să scriu de mult. Lăsând la o parte faptul că pista de biciclişti de pe Calea Victoriri e în mare parte inutilă, mi-a sărit recent în ochi o aberaţie bonus: banda pentru bicicliştii care fac dreapta. După cum puteţi vedea şi în imaginea de mai sus, deştepţii care au făcut amenajarea au îngustat trotuarul ca să facă loc pentru această bandă în plus. Pentru că circulau atât de mulţi biciclişti, încât era nevoie să nu se mai creeze ambuteiaje, iar cei care fac la dreapta să aibă banda lor.

Deci nu era suficient că au luat o bandă auto pentru biciclişti şi una pentru pietoni, pe anumite porţiuni au redus din aia pentru pietoni ca să favorizeze bicicliştii? De ce? Pentru că avem disperaţi ca Ariel, care ţipă în gura mare că vor drepturi. Eh, şi aici chiar că mă revolt, mai ales că sunt 100% îndreptăţit.

Deci maşinile nu au bandă specială de făcut la dreapta, dar au bicicletele. Maşinile pot aştepta una în spatele celeialalte – îngreunând traficul şi poluând mai mult zona, bicicliştii nu pot aştepta unii în spatele celorlalţi, în improbabila eventualitate a supra-populării acelei căi de acces. E ca la avioane: “în eventualitatea puţin probabilă a întâlnirii dintre 2 biciclişti pe acelaşi sens de mers”, cel care face la dreapta are banda lui. Ca să nu deranjeze. Pentru că n-ar putea să intre pe contrasens preţ de 10 secunde! Dacă vine fix atunci un alt biciclist din sens opus? Doar nu-i punem pe aceşti zei pacificatori şi nepoluanţi ai şoselelor să aştepte vreo secundă.

Şi mai e o chestie: pentru că au luat din trotuar, eu sunt discriminat de două ori. Nu era suficient că mi-au luat o bandă pentru autoturisme, m-au şi înghesuit la semafor. Fix acolo unde se strânge lumea să aştepte culoarea verde, acolo avem spaţiu mai îngust, pentru că e necesar să nu aştepte bicicliştii. Eu, ca pieton, dacă vreau să merg în continuare pe Calea Victoriei trebuie fie să mă strecor printre oamenii care traversează, fie să aştept. Sunt discriminat şi ca pieton, şi ca şofer. Pentru că există nişte cetăţeni biciclişti care au ţipat atât de mult şi atât de des încât s-a ajuns la discriminare pozitivă.

Foto via