Dimineaţă am intrat întâmplător într-o cafenea de pe Pache Protopopescu. Scria deasupra intrării că au sandvişuri, mai aveam ceva timp până la următoarea întâlnire şi tocmai intrase o domnişoară drăguţă acolo. Aveam să aflu imediat că e un concept nou de cafenea „ToGo”, cu orice produs la 5 lei. Vrei un sandviş mic? 5 lei. 3 croissante? 5 lei. Două sticle de apă? 5 lei O cafea? 5 lei. Aţi înţeles ideea. Chiar şi cafelele mai speciale tot 5 lei erau.
La bar erau 2 puşti destul de cool, cu tatuaje şi diverse piercinguri. Decorul e foarte mişto, se vede că ţintesc un public din zona de tineri cu venituri medii. Atmosfera mi s-a părut una de oraş mare, în care intri la cafeneaua din colţ şi îţi iei o cafea şi un croissant pe drumul spre serviciu. Iar pentru cei care nu beau cafea, au şi fresh de portocale, aloe vera sau ceai.
Am luat un pliant şi am aflat că sunt vreo 9 astfel de cafenele prin Bucureşti, ba chiar există una şi la Iaşi, iar cea din Pipera Plaza are şi Drive-in (sper că e drive-in pe bune, şi nu drive-thru). Zonele în care s-au deschis astfel de cafenele sunt centrale: Piaţa Lahovari, Strada Paris, Scala, Union Center, Ion Mihalache etc.
Vorbeam cu un prieten despre asta şi el zicea că n-au şanse să reziste cu preţurile astea, că sunt prea mari. Mie mi se pare că e potenţial foarte mult aici. Unele chestii poate că sunt scumpe, dar altele sunt mai ieftine decât ar face, ceea ce e absolut normal. Câştigi la croissante, pierzi la cafea, cam ăsta cred că e raportul. Sau poate că ai profit la toate cam 1 leu. E drept că pentru ca o astfel de afacere să fie profitabilă, trebuie să vinzi extrem de mult cu acel profit de 1 leu.
Din ce-am citit pe net, afacerea a început prin martie, cu o cafenea vis-a-vis de Teatrul Ţăndărică. Am remarcat-o la vremea respectivă, dar nu i-am dat prea multă importanţă, arăta ca un loc cu cafea scumpă, iar pe locul ăla s-au schimbat vreo 6-7 businessuri cât timp am făcut liceul în zonă. 8 luni mai târziu, iată că sunt deschise 10 astfel de cafenele, toate în zone bune, unele din ele în sistem de franciză. În caz că vă tentează 🙂
1 comentariu. Leave new
Profitul e in vanzarea de cafea si in branding-ul pe care il au facut initiatorii. Sa iei in franciza astfel de afacere e pierdere de timp, ciar si daca ai 20 de ani si 20.000€ tot pierdere de timp ca sa fac o analogie e un fel de bitcoin mining la sfarsit de an iesi pe 0 cel mult ca probabil asta le baga in cap francizorilor asteptata ca in timp o sa creasca … bla bla 5 lei red bull cand in alimentara e 5.50