timisoreana_01

Fiţi fără grijă, masa de Crăciun e asigurată dacă cumva ne fură cineva platourile cu #celecuvenite. Săptămâna trecută am participat la un workshop iniţiat de Timişoreana şi susţinut de Marius Tudosiei (îl ştiţi, tipul cu Băcănia Veche şi emisiunea de la Digi24). Tema a fost “reţete cu bere” pentru o masă completă. Practic, bloggerii şi invitaţii lor şi-au gătit singuri masa, cu ceva ajutor de la Marius. Decorul de poveste, meniul bogat şi divers: creveţi flambaţi ca aperitiv, muşchi de porc umplut, tort de ciocolată, cartofi umpluţi la cuptor, nişte salate spectaculoase (dintre care una de conopidă şi brocolli). Şi eu am nimerit, aţi ghicit, la biscuiţii sablaţi pentru bere.

Ştiu că nu par a fi vreun mare bucătar, dar fac o tocăniţă cum nu s-a văzut pe o rază de 3 etaje! M-am adaptat, mi-am zis că trebuie să faci rai din ce ai, iar eu aveam făină, nişte pachete de unt, parmezan, rozmarin şi o reducţie de bere gata făcută de Marius. Floare la ureche! Mi-am băgat mâinile în treaba asta, după cum arată şi pozele, nu mi-a fost frică să mă murdăresc.

www.bogdanzop.com

Reţeta pentru aceşti biscuiţi e extrem de simplă. Untul se amestecă cu făina, apoi se adaugă rozmarinul tocat mărunt-mărunt (am făcut-o şi pe asta), apoi parmezan ras şi face un guguloi de cocă. Acest guguloi (observaţi exprimarea demnă de Master Chef) este rulat în nişte folie de plastic, i se dă o formă de salam (dintr-un guguloi ar trebui să vă iasă 3-4 bucăţi) şi este pus puţin la frigider. Abia apoi este tăiat rontele şi se aplică o picătură din acea reducţie de bere. Reducţia de bere se face cu 100 de grame de zahăr la fiecare 1 litru de bere. Berea se fierbe la foc mic până devine o chestie vâscoasă, uşor caramelizată, dulce şi cu gust de bere. Eh, asta dă o picătură de stil biscuiţilor sablaţi.

Rondelele se pun într-o tavă pe care e deja întinsă hârtia de copt şi apoi se bagă la cuptor. 6-8 minute la 180 de grade şi gata, ai făcut nişte super biscuiţi care merg cu bere.

Partea bună atunci când ai o astfel de reţetă e că îţi permiţi să termini rapid şi să treci pe la celelalte mese de lucru. Aşa că am învăţat de la domnul Petreanu cum se curăţă corect creveţii, de iese aşa ceva:

creveti_timisoreana

Tot cu ocazia asta am învăţat de ce e bine să cureţi pieliţa de pe muşchiul de porc şi cum se taie uşor nişte cartofi care urmează să fie umpluţi cu ceapă şi cheddar. Avem şi dovada aici, filmată de Mariciu. La tort n-am avut nicio contribuţie, dar l-am mâncat cu recunoştinţă.

După vreo 2 ore jumate, fără să-i fi cunoscut dinainte pe cei mai mulţi dintre participanţi, chiar mă simţeam ca într-o familie. A contribuit la atmosferă şi entuziasmul crevetelui bine făcut. Iar decorul în care am luat masa a fost de poveste, aşa cum v-am spus. Mi s-a făcut dor de întâlnirile în familie, aşa că abia aştept să vină sărbătorile ca să stau la masă cu ai mei. Mai ales că nici n-o să gătesc eu de data asta 😀 Nu că nu m-aş pricepe!

Dacă vreţi să citiţi despre alte reţete, musai să vedeţi ce a gătit Vlad, muşchiul de porc a fost umplut demenţial. Cât despre salata de conopidă şi brocolli, ea arată cam aşa şi se prepară extrem de simplu. Trebuie doar să radeţi cele două legume, să adăugaţi sare (în imagine e sare neagră), piper şi nişte oţet balsamic. Iese yum!

www.bogdanzop.com