Cel mai amuzant tip de client e cel care rosteşte fraza de mai sus. Când auzi asta, poţi fi sigur că vei avea probleme. În primul rând pentru că e un indicator destul de clar al faptului că omul n-are încredere în furnizorul pe care l-a ales. Nu contează cum a ajuns la tine, omul a vrut încă o părere.

Eu când aud asta mă aşez pe scaun şi mă pregătesc pentru o serie de inepţii. Asta pentru că “un prieten care se pricepe” în partea asta de comunicare online/web development poate să însemne orice. Un băiat care e pasionat de telefoane, care ştie să instaleze Windows de pe CD, care are conturi multe pe Torrente, care a auzit de la cineva cum ar trebui să fie un site sau care a făcut un site în liceu. Foarte rar se întâmplă ca prietenul să fie chiar competent în domeniu. Şi în cazul ăla rezultatul final e chiar mai rău.

Asta pentru că, invariabil, apare cel puţin una dintre reacţiile de mai jos:

 1. Cââât ţi-au luat? ENORM! Ştiam eu un băiat din Regie care îţi face cu 500 de lei.
  Nici nu contează care e brieful, de cele mai multe ori întrebarea cu preţul e prima.
 2. Siteul se face pe platforma X? Păi aia e cea mai proastă, aşa am auzit.
  Again, n-a făcut un site în viaţa lui, dar Joomla/Drupal/Wordpress sunt praf. Ce dacă n-are clientul bani de platformă custom şi vrea siteul în câteva săptămâni?
 3. Îţi fac platformă de la zero? Te trag în piept, de-asta te costă atât. Vor să te jumulească de bani, ascultă-mă pe mine!
  Exact ca la punctul 2, numai că invers.
 4. Trebuie musai să ai unicorni roz în site!
  Nu contează că nu se potrivesc, că siteul e despre altceva, prietenul se pricepe!
 5. De ce nu faceţi ca pe Emag/Amazon/Ebay/Booking.com? Că sigur se poate.
  Când nu dai tu banii şi nici nu faci munca, se poate orice. Ce contează cât costă? Oricum am stabilit la punctul 1 că e prea mult.

De-asta evit să le dau sfaturi amicilor sau prietenilor care aleg să lucreze cu altcineva şi îmi cer o părere. De obicei nu ştiu tot contextul, nu ştiu ce-a gândit omul ăla şi nici ce probleme au apărut pe parcurs. Iar să comenteze de pe margine poate oricine, chit că se pricepe sau nu.