Tocmai m-am întors de la marea finală a primei ediţii Supravieţuitorul România, desfăşurată în studiourile Kentauros din Ştefăneşti. Spun „prima ediţie” în speranţa că gândurile bune vor fi suficiente pentru ca emisiunea asta să continue. Din păcate, audienţele n-au fost deloc bune, aşa că nu sunt semne că lucrurile ar putea să continue. ProTV se aştepta să rupă cu formatul ăsta, au făcut toate eforturile, dar show-ul a fost de multe ori pe locul 3 la nivel naţional.
Pentru a nu dezvălui secretul înainte de final, s-a hotărât să se filmeze totul în Filipine, mai puţin numărătoarea voturilor, care urma să aibă loc la Bucureşti. După cum ştiţi, în ultimii ani s-a aflat foarte rapid cine este câştigătorul de pe la MasterChef şi alte emisiuni înregistrate. Acum nu a mai fost cazul, tot ce aflasem pe surse (de la cineva care îl cunoaşte) era că Iulian a ajuns în finală.
M-am dus foarte entuziasmat la emisiune, iar în timp ce aşteptam mi-am dat seama că sunt o mulţime de oameni care ştiu deja câştigătorul. Voturile nu doar că au fost puse în bol, dar au fost şi citite de membrii juriului. Prin urmare exista filmarea, iar operatorii au ştiut din prima secundă. Pe urmă mi-am dat seama că şi concurenţii au avut timp să vorbească între ei în avion şi în lunile care au trecut, deci e posibil ca finaliştii să ştie rezultatul.
În platou n-a părut atât de evidentă treaba asta, la un moment dat eram convins că Iulian va câştiga, la cât de agitat şi zâmbitor era.
În pauze atmosfera a fost foarte destinsă, concurenţii glumeau mult şi vorbeau între ei, împunsăturile din timpul LIVE-ului cred că au fost mai mult pentru show. Din păcate a câştigat un jucător care nu prea a participat la joc. Chiar şi la această ultimă probă mi s-a părut că aranjamentele au fost făcute de Dudu şi Adina, care l-au adus pe Mircea cel bătrân alături de ele pentru un vot anti-sistem. Ca de obicei, a câştigat povestea, doar că de data asta au votat doar câţiva oameni, nu o ţară întreagă.
Concluzia după această ediţie de Supravieţuitorul e simplă: în viaţă nu supravieţuieşte mereu cel mai puternic, nu câştigă cel mai bun, ci e suficient să stai în spate, să-i laşi pe alţii să ducă greul şi să ieşi din carapace la momentul potrivit. Cum au făcut Otniela şi Iulian. Şi am mai reţinut că degeaba eşti un candidat bun dacă ăia care te votează sunt nişte inutili ofticaţi pe succesul tău. Andrei n-ar fi câştigat nici dacă ajungea singur în finală, prea multă lume voia să-i dea în cap. În schimb, a câştigat un tip guraliv, care s-a lăudat non-stop că va câştiga concursul fără să aibă şanse prea mari, fără să joace partea socială, doar printr-un wild-card.
Ce i-a lipsit acestui show? Cred că o idilă ar fi condimentat puţin lucrurile. Plus un format mult mai scurt. Am făcut o comparaţie cu ediţiile Survivor US şi diferenţele sunt destul de mari.
Episoade | 25 | 14 |
Minute/emisiune | 16 ediţii cu 2 ore 9 ediţii cu 1 oră | 1 oră |
Zile | 44 | 39 |
Concurenţi | 18 | 20 |
Din tabel deducem uşor că formatul „original” presupune mai puţine episoade (practic sunt 40 de ore vs. 15 ore), mai multă acţiune (concurenţi mai mulţi, eliminări mai multe) şi un ritm mult mai alert. Însă pentru a produce şi a difuza ceva atât de scurt ar fi nevoie de nişte sponsori care să dea de 2-3 ori mai mulţi bani. Aşa că rămânem cu ce-am avut.
2 comentarii. Leave new
Pentru mine concluzia a fost că ori baza de selecție a concurenților a fost foarte mică, ori cei ce s-au ocupat de profilurile psihologice erau niște amatori. De altfel și unii dintre concurenți au realizat că majoritatea celorlalți n-aveau ce căuta acolo. Mulți atîrnache sau pur și simplu frunze-n vînt. Fetele cel puțin, dpv al supraviețuirii în junglă, în afara Inei și parțial Otnielei, erau absolut de umplutură și bune doar de bîrfă, ifose și aranjamente cu votul.
Iar dacă producătorii vor dori un alt sezon, în afară de o selecție mai riguroasă, vor trebui să înțeleagă că lumea se uita mai mult pentru momentul probelor, nu cel al bîrfelor de doi lei. Adică dacă din 2 ore bagi 5 minute de întrecere și restul bla, bla-uri, n-ai cum să faci audiență peste alții. Sunt suficiente emisiuni de gen pe piață. Și dacă transformi Supraviețuitorul într-o ”Mireasă pentru fiul meu” nu faci altceva decît să plîngi după bani.
Eu am văzut nişte trăsături cu potenţial, dar unii n-au reuşit să-l exploateze. Gen, a fost acel „expert în supravieţuire” care nici măcar un foc nu era în stare să facă, Alin care urmărise jocul dar era un tembel, doamna cu porcii care putea să aducă puţină culoare dar n-a reuşit să înoate suficient de repede şi s-a trezit pe Exil.
Plus că jocurile s-au făcut de la împărţirea triburilor. Andrei şi Musashy au câştigat tot, în timp ce Andrei şi Amza au mâncat bătaie pe bandă rulantă. Cred că nici producătorii nu se aşteptau să piardă aşa mult tribul Hangin. De fapt, mai normal ar fi fost să iasă la început Dudu, Adina, Diana şi restul piţipoancelor şi să rămână Ina, Maria etc.