fantastic_beasts

Anul ăsta a fost sărbătoare pentru fanii Harry Potter, care s-au putut bucura nu numai de o carte nouă, ci şi de un film legat de lumea magicienilor. 

Mă rog, ambele au venit cu steluţele de rigoare, cartea fiind, de fapt, o piesă de teatru, iar filmul fiind un prequel la lumea lui Harry Potter. N-aveam aşteptări mari de la carte, în timp ce filmul părea promiţător din trailer. 

Harry Potter şi Copilul Blestemat

harry_potter_copilul_blestematPiesa de teatru a apărut în urmă cu câteva luni, a fost mare nebunie la vremea aia, însă eu abia acum am reuşit s-o citesc. O găsiţi la eMAG, mai mereu la ofertă, costă în jur de 30 de lei. Sunt 300 de pagini care se citesc extrem de uşor, mult mai repede decât mi se întâmpla pe vremuri cu cărţile seriei originale.

Ţin minte că am citit volumul 4 al seriei în vreo 2 seri/nopţi, chiar dacă aveam şcoală a doua zi. Eu am descoperit seria Harry Potter înainte de lansarea volumului 3, adică prin 1999. Am împrumutat de la Radu, colegul meu de bancă, primele două volume, apoi m-am rugat de ai mei să-mi cumpere volumele 3 şi 4. Până s-a mişcat J.K. Rowling cu volumul 5 eram deja la liceu, ceea ce nu se potrivea deloc cu Harry Potter, prin urmare m-am rezumat la a vedea filmele pentru a afla cum se termină povestea. Am rămas cu un mic regret, ştiu că filmele sunt mult adaptate aşa că dispar multe amănunte mişto.

Revenind la piesa de teatru, mi s-a părut scrisă cam pe grabă. Adăugaţi la asta şi stilul literar care permite o succedare rapidă a situaţiilor şi ajungem la o schiţă de poveste. Putea să iasă o carte foarte stufoasă, cu cel puţin 700 de pagini, dar cred că s-a ales varianta mai rapidă şi la fel de profitabilă.

Subiectul e uşor tras de păr, se merge cam pe aceeaşi linie din primele seria iniţială: Voldemort este personajul rău chiar dacă e mort, Harry trebuie să salveze lumea şi pe parcurs e ajutat de Hermione şi Ron. Aceleaşi 5-6 personaje centrale pe care se construieşte o altă poveste. Citisem acum câţiva ani nişte interviuri cu J.K. Rowling în care zicea că lucrurile vor fi mult schimbate, fiind vorba de un Harry matur, ajuns la 40 de ani. Din punctul ăsta de vedere scenariul e dezamăgitor.

Fantastic Beasts and here to find them

Filmul încă rulează în cinematografe, aşa că puteţi merge să-l vedeţi. N-are foarte mare legătură cu Harry Potter, având în vedere că el nici nu exista la momentul la care se petrece acţiunea.

Practic, e un nou film în care vedem o imagine idealizată pentru America anilor ’20, cu New Yorkul de atunci, vasele pline de imigranţi şi nişte vrăjitori destul de liniari. Filmul e salvat de lighioanele care apar şi de lumea pe care o purta cu el în valiză Newt Scamander (interpretat de Eddie Redmayne). Efecte speciale mişto, un „încuiat” destul de inutil în poveste şi o Alison Sudol care mi-a plăcut.

Per total e un film drăguţ dacă vreţi să vă întoarceţi în lumea aia a magiei şi să vă retrăiţi copilăria. Acelaşi efect îl are şi cartea. Mă bate gândul să cumpăr cărţile lipsă şi să mă apuc să le citesc, mi-am dat seama că n-am rămas cu mare lucru din filme, dar ştiu exact ce s-a întâmplat în primele 4 cărţi. 

Cât despre continuări, am mixed feelings. Filmul sigur va avea nişte urmări, există la final o apariţie a unui personaj care lasă loc de continuare, dar piesa de teatru e destul de „rotundă”. Având în vedere că ambele sunt făcute mai mult pentru bani şi mai puţin pentru „extinderea poveştii”, cred că vom mai vedea cărţi şi filme din universul Harry Potter în următorii ani.

Dar na, gândiţi-vă că în aceeaşi perioadă a apărut altă serie celebră, programată tot pentru 7 cărţi – Game of Thrones. Şi acolo încă n-au apărut ultimele 2 bucăţi (şi nici nu ştim dacă vor apărea vreodată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu