Am auzit zvonuri de mult timp, însă abia acum mi-a povestit cineva pe larg cum funcţionează UBER ca business „extins”. Am mers recent cu un ex-taximetrist care îmi povestea că s-a angajat „la patron”. Are target 1300 de lei, din care el rămâne cu 500 de lei (pe săptămână). Adică un salariu de 2000 de lei pe lună. Presupun că banii se dau în mână, fără impozite plătite sau altceva. Omul zicea că şeful lui are 4 maşini care circulă pe UBER şi că mai vrea să mai cumpere, iar el avea 5-6 colegi gata să renunţe la taximetrie pentru „chestia asta cu aplicaţia fără bani”. 

N-o să insist spunând că n-are nicio legătură cu conceptul de UBER treaba asta şi nici că omul avea tot comportament de taximetrist. Măcar la final n-a fost nevoie să mă scotocesc de mărunt ca să-i plătesc. 

Să nu vă miraţi dacă în 6 luni o să fie plin UBER-ul de astfel de „afaceri”.

 

14 comentarii. Leave new

  • În punctul ăsta ar trebui să intre în acțiune sistemul cu dat note. Ca șofer, dacă îți scade media sub o anumită notă, zbori de pe Uber. Refuzi de câteva ori să iei oameni? La revedere. Mergi ca un idiot? La revedere. Mașina sub orice critică? La revedere.

    Răspunde
  • Din păcate ştiu oameni care nu dau ratinguri, aşa că e mai greu să faci trierea, mai ales de când s-a schimbat aplicaţia şi nu te mai întreabă non-stop ce rating dai.

    Răspunde
  • E o situatie incurajata si de Uber. Nu mai colaboreaza direct cu soferii. Iti pune la dispozitie o lista de firme prin intermediul carora poti colabora cu ei sau un ghid pentru infiintarea unui PFA. Pana aici e corect pentru plata impozitelor catre stat, dar Uber nu impune firmelor respective nicio conditie. Firmele pot stabili orice fel de comision sau tip de contract cu soferii. Dupa o saptamana ei au de platit 25% catre Uber, in jur de 10-15 procente la stat, comisionul pentru firma de intermediere, benzina, consumabile si chiar o taxa pentru cei care nu sunt proprietarii masinii.

    Răspunde
  • La Viena sistemul e asa: Trebuie sa existe un SRL, trebuie sa il aiba cineva. Acel cineva poate avea si alti colegi fara SRL. Mi-a spus un sofer de acolo. Deci cumva e ca la noi, nu?

    Răspunde
    • Teoretic e aceeaşi chestie, practic la noi abordările sunt oricum la limita legii.

      Îmi plăcea mai mult Uber când era un serviciu pe persoană fizică şi nu cooperativă a şoferilor de taxi.

  • http://www.theverge.com/2017/2/27/14698902/uber-self-driving-san-francisco-dmv-email-levandowski

    https://arstechnica.com/business/2017/03/ubers-greyball-tool-helped-company-evade-authorities-in-portland-paris/

    Ok deci, nu vede nimeni nici o problema la faptul ca UBER ca si companie incalca legea in mod voit si mai si fuge de politie ca un hot de buzunar prins in tramvai? Asta e modul lor de buisness de sus pana jos: incalcarea oricarei legislatii pentru a acumula cat mai mult profit. Urmat de fuga de raspundere.

    Ceea ce face UBER se poate rezuma intr-un singur cuvant: mafie! Ori ce mirare ar trebui sa apara atunci cand mafia asta e similara cu mafia din taximetrie?! Sa inlocuiesti taxiurile cu UBER e ca si cum ti-ai dori Ebola in loc de Cancer 😀

    Pana cand UBER nu arata ca depune eforturi sa intre in legalitate si continua cu mentalitatea de „io nu trebuie sa respect nicio lege, ca-s mai cu mot!” nu exista nicio sansa prin care eu sa aleg serviciile lor. Pur si simplu, nu poti inlocui o mafie existenta cu o alta mafie 😉

    Răspunde
    • Au mai şi câştigat câteva procese. Sincer să fiu sistemul în sine mi se pare înaintea vremurilor. Crezi că acum 80 de ani existau legi legate de taximetrie?

      Probabil că în câţiva ani (dacă mai rezistă Uber) vor fi incluşi în legislaţie într-o formă sau alta.

    • orice nou concurent este tratat ca mafiot dacă nu-i ”unge” pe actualii mafioți. Că mașinile își distrug direcția pe străzile orașelor e doar gargară obișnuită, străzile nu se vor repara nici în 20 de ani, dar firmele de construcții vor prospera întotdeauna.

  • Chestia asta e veche de vreo 8-10 luni, dacă nu chiar un an. Unii sunt angajați cu carte de muncă, alții nu. Majoritatea sunt ok, unii nu.
    Era clar că românii vor găsi o metodă să smecherească sistemul. Și având în vedere că Uber le cere acum partenerilor să aibă PFA sau firmă, iar mulți dintre șoferi nu voiau/puteau să își facă PFA, s-a găsit un artificiu.

    Răspunde
  • deocamdată sistemul care funcționează este de genul: cât mă costă până la destinația X. Atât. OK (mă dau jos sau nu). Fără bon fiscal, dar cu bucși măcinate pe gropile capitalei. Se poate întâmpla și: mă duceți până la X ? Nu, e prea aglomerat, Bine, nu-ți dau bani dacă nu-i vrei.

    Răspunde
  • Sigur CA se intampla Asta. De aceea exista serviciul de training uber contra cost pe care l-am initiat.
    Insa merg mai departe și întreb clientii: cu cine preferă să meargă? Un taximetrist care e disperat după câștig rapid.. Sau cu un tânăr decent care strânge bani sa și plătească chiria?sau care ar dona din câștiguri. Discutia e vastă.

    Răspunde
  • […] UBER şi bişniţarii […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu