in Casual stuff

Liverpool, duminică dimineaţala 7. Oraşul pustiu, cam cum e pe 1 ianuarie în Bucureşti. Şoferul care ne ducea la aeroport pune o frână bruscă într-o zonă în care nu era nici ţipenie de om. Tocmai se pusese galben. „Sorry! This one has a camera!”

De fiecare dată când mergem prin Vest ne mirăm de gradul de civilizaţie al oamenilor de pe-acolo fără să ne dăm seama că sunt fix ca noi. Chiar dacă educaţia e alta, regulile se uită imediat ce a dispărut biciul care te pedepseşte pentru greşeli.

La fel şi pe stadioane, ne mirăm mereu cum stau suporterii englezi liniştiţi în tribune. Dincolo de legile foarte aspre şi campaniile de pedepsire a huliganilor iniţiate de guvernul Thatcher, pe fiecare stadion sunt notificări la tot pasul. Mici semne (dreapta jos) care îţi aduc aminte că ai încurcat-o dacă treci de un anumit punct şi vei fi direct arestat. Şi când îi spui omului „arestat” poate că se gândeşte de două ori.

Cât timp s-au ridicat maşini în Bucureşti am avut o grijă supremă privind locul în care îmi lăsam maşina. Nu din prima, ci abia după ce m-am trezit că mi-a dispărut de pe la Piaţa Victoriei şi am marcat 1000 de lei.

Civilizaţia se impune cu forţa, fie că vă place să credeţi asta sau nu. Vorba bună nu funcţionează într-o lume în care cei mai mulţi sunt egoişti şi leneşi, aşa că metodele coercitive sunt singura soluţie.

Foto via

7 comentarii. Leave new

 • la noi mai trebuie sa existe si oameni care chiar sa aplice legea…

  Răspunde
 • civilizatia se impune prin educatie. si educatie nu prea se mai face la scoala. acolo se face „training” acum. din scoala ies „specialisti” care regurgiteaza ce li s-a indesat in creier de catre sistem.
  prin forta nu rezulta decat o societate devianta si in declin asa cum este cea americana, de exemplu.

  Răspunde
  • Şi englezii zici că nu sunt educaţi?

   În afară de nordici, eu nu ştiu niciun popor care să aibă această cultură a corectitudinii.

  • NIMENI nu prea mai este educat. Acum aproape totul se rezuma la bani. Facuti cat mai repede prin orice mijloace. Asta este adevarata globalizare, noua religie. Nu mai conteaza natia…

  • Stai linistit, si ei au ajuns la cultura corectitudinii tot cu forta! Acolo, in nord, e cea mai mare puscarie organizata.

 • Ne leganam(ca prostii) in iluzia unor popoare-natiuni-tari mai civilizate din nastere-cromozomi-genom, cand de fapt, totul e despre frica! Exact, frica de amenzi, de parnaie, de cazier!
  Am calatorit prin toata Europa si nicaieri n-am intalnit cetateni care fara biciul legii sa nu se comporte ca-n Evul Mediu, asa ca mai usor cu etichete gen: romanii sunt cei mai corupti, cei mai nespalati, cei mai analfabeti democratic etc!
  Coruptia exista in UK , Spania, Italia, Germania la niveluri mult mai mari, de neconceput pt. noi, insa acolo nu se „babardeste” capitalul autohton de catre agenti sub acoperire straini in functii de procurori anti-coruptie!!!

  Răspunde
 • Eu cred că și laudele astea excesive pentru străini au un efect pervers. Creează pentru mulți impresia că la noi se poate să nu fim civilizați.

  Uite, acum un an și ceva am fi zis că ce civilizati sunt strâinii pentru că la ei se poate sa nu se fumeze în localuri. Dar ce să vezi, de un an, toată lumea iese afară când vine vorba de a fuma, chiar și din cluburi. Vezi? S-a putut. E o chestie de voință și de mentalitate, dar mai ales de un factor care să declanșeze noua mentalitate. Cel mai bun, aparent, este o amendă bună :))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu