Prima oară am văzut funcţia asta prin anii ’90, la un Sony Center care era deschis pe Calea Moşilor. Pentru cei care au venit mai târziu în Bucureşti, înainte de mall-uri erau câteva zone concentrate din care puteai să cumperi chestii: magazinele Unirea, Victoriei şi Cocor pentru haine şi alte chestii de-ale casei (perdele, etc.), zona Lipscani pentru rochii de mireasă şi aparate foto vechi, Moşilor pentru electronice. Târziu de tot s-a deschis Prisma şi au început să fie chestii interesante acolo.

Revenind la Calea Moşilor, acolo era un Sony Center, era un magazin JVC + tot felul de alte reprezentaţe. Acolo am văzut prima oară funcţia PiP. Ţin minte că mi-a zis mama că n-avem bani pentru un asemenea televizor (sumele erau obscene dat fiind contextul economic şi bugetul nostru).  Mă rog, la vremea aia era mare lucru dacă aveai televizor cu tub catodic şi ecran plat.

Când am luat un Sony cu PiP mi-am adus aminte de momentul ăla din copilărie şi m-am bucurat vreo 15 minute, până când mi-am dat seama că nu funcţionează fără 2 provideri de cablu. Practic, dacă ai o simplă conexiune de cablu prin RDS n-ai ce să faci cu funcţia respectivă. Abia după ce am montat şi TelekomTV (da, am două abonamente de cablu, mă uit la multe sporturi, singurul viciu) am reuşit să folosesc PiP. Practic RDS-ul este conectat prin mufa clasică, iar Dolce e pe HDMI (singura soluţie a fost să iau un reciever de la ei, din moment ce RDS-ul este pe cartelă).

Ce voiam să spun e că dezamăgirea a fost uriaşă când am descoperit cum e PiP în practică. De fapt, mai mult te încurcă dacă vrei cu adevărat să urmăreşti 2 chestii în paralel. Ai mereu un colţ ocupat, iar fereastra a 2-a e mult prea mică. Efectiv inutil.

Partea bună e că Sony a mai inventat şi conceptul Picture and Picture, care e mult mai ok. O mostră mai jos. Pierzi destul de mult din ecran jos şi sus, dar măcar poţi să urmăreşti ambele canale.

Mi-ar plăcea să-i pot transmite micului Alex din 1999: „Stai liniştit, PiP e naşpa, nu e nevoie să te simţi sărac 15 ani de-acum încolo!”.

3 comentarii. Leave new

 • Nu stiu cum de iti trebuie tie doua receptoare pentru pip. Eu am aceasta optiune de la Telekom-Dolce fara sa am alt recever. Si pe un tv Samsung vad doar acel ecran mai mic in partea de jos. Nu stiu daca e o optiune la TV sau nu ma pricep eu sa impart ecranul in doua. Oricum, am un singur abonament, un singur recever. Mi-a fost foarte util la Champions League.

  Răspunde
  • Adi, acea opţiune este din reciever. O am şi eu, la Telekom TV. Practic, eu pot să-mi fac PiPiP 😀

   M-am jucat la un moment dat cu 3 ecrane, dar e greu de urmărit.

   Ecranul de la Telekom e mai mic şi nu poate fi mutat în orice colţ al ecranului din câte îmi aduc aminte.

 • Buna concluzia de final. Eu mai ma jucam pe ps4 cu PiP pe sport (tenis, fotbal, handbal) dar si asa era deranjant ca ocupa ecranul. Acum imi pun pe tableta meciul (traiasca Digi Online) si am tot tv-ul pentru joaca 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu