Bubuitură puternică acum câteva ore în zona în care stau. Iniţial am crezut că a picat ceva pe o maşină, aşa că am coborât să inspectez situaţia. Bubuiseră geamurile unui apartament în care locuia un bătrân. 

Nu ştiu dacă omul se încălzea cu aragazul sau pur şi simplu a uitat ceva pe foc, cert e că în momentul în care a aprins lumina geamurile s-au făcut bucăţi şi au ajuns pe stradă pe o rază destul de mare. 

Din fericire nu trecea niciun pieton prin zonă la momentul exploziei, altfel ar fi fost mai multe victime. Bătrânul a plecat pe picioarele lui la spital, dar avea arsuri pe faţă şi pe mâini. Din câte am înţeles de la vecini uşa apartamentului şi cea a vecinilor de vis-a-vis sunt dărâmate. 

Un tip care trecea pe acolo cu maşina a avut ghinionul să se aleagă cu o serie de zgârieturi, aşa că se plimba nervos şi făcea poze (inclusiv bătrânului!), încercând să afle de la poliţişti cine poate să-l despăgubească.

Bătrânul a scăpat destul de uşor, îmi amintesc de un episod similar petrecut în Militari acum vreo 20 de ani. O explozie petrecută la 7 dimineaţa, cu acumulare de gaze peste noapte, care a zguduit un bloc cu totul. Apartamentul a ars complet, ba chiar şi vecinii au avut probleme mari, iar bătrâna care locuia acolo a murit pe loc.

Fix acum un an scriam despre valva electrică pe care toată lumea va trebui să şi-o monteze în curând. Între timp au mai apărut articole care susţineau că e o mare ţeapă, că legea nu obligă locatarii blocurilor făcute înainte de 2009 să-şi instaleze acea valvă şi că se îmbogăţesc firmele specializate de pe urma acestei măsuri. Eu cred că pe măsură ce trece timpul uităm ce s-a întâmplat la Colectiv şi începe să ne pese tot mai puţin de măsurile de prevenţie pe care ar trebui să le luăm.