Bubuitură puternică acum câteva ore în zona în care stau. Iniţial am crezut că a picat ceva pe o maşină, aşa că am coborât să inspectez situaţia. Bubuiseră geamurile unui apartament în care locuia un bătrân. 

Nu ştiu dacă omul se încălzea cu aragazul sau pur şi simplu a uitat ceva pe foc, cert e că în momentul în care a aprins lumina geamurile s-au făcut bucăţi şi au ajuns pe stradă pe o rază destul de mare. 

Din fericire nu trecea niciun pieton prin zonă la momentul exploziei, altfel ar fi fost mai multe victime. Bătrânul a plecat pe picioarele lui la spital, dar avea arsuri pe faţă şi pe mâini. Din câte am înţeles de la vecini uşa apartamentului şi cea a vecinilor de vis-a-vis sunt dărâmate. 

Un tip care trecea pe acolo cu maşina a avut ghinionul să se aleagă cu o serie de zgârieturi, aşa că se plimba nervos şi făcea poze (inclusiv bătrânului!), încercând să afle de la poliţişti cine poate să-l despăgubească.

Bătrânul a scăpat destul de uşor, îmi amintesc de un episod similar petrecut în Militari acum vreo 20 de ani. O explozie petrecută la 7 dimineaţa, cu acumulare de gaze peste noapte, care a zguduit un bloc cu totul. Apartamentul a ars complet, ba chiar şi vecinii au avut probleme mari, iar bătrâna care locuia acolo a murit pe loc.

Fix acum un an scriam despre valva electrică pe care toată lumea va trebui să şi-o monteze în curând. Între timp au mai apărut articole care susţineau că e o mare ţeapă, că legea nu obligă locatarii blocurilor făcute înainte de 2009 să-şi instaleze acea valvă şi că se îmbogăţesc firmele specializate de pe urma acestei măsuri. Eu cred că pe măsură ce trece timpul uităm ce s-a întâmplat la Colectiv şi începe să ne pese tot mai puţin de măsurile de prevenţie pe care ar trebui să le luăm. 

9 comentarii. Leave new

 • cel mai probabil si batranul va deceda in urmatoarea perioada, mai ales ca a mers pe picioarele lui la spital. ar fi trebuit sa stea in mediu steril – salvare, internare in sectie speciala. poti sa faci un update peste cateva saptamani.

  Răspunde
 • Nasol, mi s-a parut mie ca a fost o bubuitura mare la un moment dat, dar am zis ca or da niste lunatici cu artificii.
  Bine ca nu trecea nimeni pe strada, ca de la ce vad in poze, e nasol.
  Asta este pe undeva prin fata gradinitiei, imi dau seama dupa masina cu BOR la numar, corect?

  Răspunde
  • Da, exceptându-l pe tipul ăla cu maşina. El zicea că e praf maşina, eu n-am văzut mare lucru, de la 1-2 metri nu se vedea nimic special. Geamurile întregi, caroseria ok.

   Da, chiar în faţa grădiniţei, cam în dreptul cişmelei.

  • Da, acolo ma gandeam si eu…
   Bine ca era duminica si bine ca era ora aia, altfel pe acolo merg si eu de multe ori, pe partea opusa gradinitei, cand merg la Kaufland sau la Obor…
   Brrr…

   Din ce am inteles, omul _avea_ detector de gaze, dar… pentru ca aici este un mare DAR… nu il tinea in priza.
   Prin urmare, na, era scump, cat consuma el, cam 5-7W/h…

   Ce sa zic, ghinion?

  • Teoretic: prin lege, in blocurile reabilitate, care au si geamuri termopane, este obligatoriu sa iti pui senzori de gaze.
   La noi a venit, a pus electrovalva, cu senzor, testat senzorul, ok, am scapat de-o grija.

   Practic: iacata, uite senzoru’, nu e senzoru’… Era in varsta, cu siguranta nu si-a facut de mult revizia pe la gaze […] si avea un aragaz model antic, fara sigurante etc.

   „Poliţiştii, dar şi pompierii fac acum anchete în acest caz pentru a lămuri ce a provocat totul şi cine va fi tras la răspundere.” – da… si marmota…

  • La noi n-au pus încă acel senzor. N-a venit nimeni să ne întrebe nimic. Ştiu că urmează, dar tot aştept.

  • Intreaba si insista la administratie, ca este si interesul tau si vezi ce si cum se poate monta.
   Daca este acelasi nene care monteaza, asa, cam de vreo doua luni, dupa ce ne-a pus noua, se tot plange ca-l doare spatele – sper sa fie totusi altul si/sau sa-i fi trecut spatele pana acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu