in Casual stuff

E perioada aia a anului în care Tuborg vinde Christmas Brew, berea cu ceva mai mult alcool şi un gust mai apropiat de berea brună. Am mai povestit asta, eu am un ataşament special faţă de Christmas Brew, îmi aduce aminte de copilărie şi de sărbători, oricât de ciudat ar suna.

Ţin minte că Tuborg a scos primele butoiaşe de 5 litri de bere cu Christmas Brew şi îmi imaginam la vremea aia ce petreceri trebuie să tragă studenţii cu butoaiele alea de bere, că aşa vedeam eu prin filme că se întâmplă la chermesele studenţeşti. Pe urmă am intrat la facultate şi n-am ajuns la niciun party la care să se bea din butoi la cămin, dar asta e altă poveste.

Revenind la Christmas Brew, România nu e singura ţară în care se comercializează, iar originile sale sunt din Danemarca (unde altundeva?). La Copenhaga şi prin împrejurimi berea se cheamă Julebryg. Conceptul a apărut în 1980, odată cu o reclamă în care Moş Crăciun o ia la goană după camionul cu bere Tuborg în loc să livreze cadouri. Sigur o ştiţi, a rulat şi la noi. Se pare că spotul a prins atât de bine, încât rulează în fiecare an de atunci, cam în toate ţările în care e introdusă berea.

Pentru că au avut aşa mare succes cu spotul, cei de la Tuborg au decis în anul următor să lanseze şi o bere specială de sărbători, iar în 1981 a devenit a 4-a cea mai vândută bere din Danemarca. Am observat când am vizitat fabrica şi muzeul Carslberg Group (din care face parte şi Tuborg) că e ceva uzual pentru ei să se joace cu gusturile de bere şi să lanseze constant noi sortimente, cred că am băut vreo 6 feluri de Carlsberg şi erau vreo 4 de Tuborg, ceea ce în România nu prea a prins. Îmi amintesc doar de Tuborg Strong, iar Carlsberg nu cred că a avut vreodată variaţiuni. Cred că noi suntem prea ocupaţi cu cantitatea ca să mai savurăm aroma.

Din anii ’80 şi până acum J-Dag a devenit o sărbătoare în toată regula, aşteptată de turişti şi de localnici, iar moda unei beri speciale de sărbători a fost preluată şi de alte branduri. Mie mi-ar plăcea să vorbesc puţin cu tipul care a creat spotul original, să-l întreb cum se simte că a dat naştere unui produs ce rezistă de aproape 40 de ani.

O parte din informaţii sunt via.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu