România are un parcurs perfect la Campionatul Mondial de Handbal feminin ce are loc în Germania chiar în aceste zile. Dacă n-aţi urmărit până acum meciurile, echipa noastră a câştigat primele 3 meciuri din grupe şi mai are 2 încercări până va afla cu cine o să joace în optimi (unde e deja calificată). 

Rezultatul de acum nu este incredibil, România are o echipă puternică şi un antrenor de talie internaţională. Suntem în cea mai bună perioadă pentru handbalul feminin, cu o echipă care a câştigat în premieră Champions League anul trecut şi cu o medalie de bronz pentru naţională la Mondialul de acum 2 ani. În plus, o avem şi pe Cristina Neagu, care a fost declarată cea mai bună jucătoare de handbal din lume. 

Chestia asta nu e deloc întâmplătoare şi a fost construită în ani la rând, cărămidă cu cărămidă. În istoria recentă a fost mai întâi acea echipă puternică a Oltchimului, care în anii 2000 domina la nivel naţional şi făcea primii paşi în cupele europene. Fetele au câştigat atunci Cupa EHF şi au reuşit să ajungă în grupele Champions League (2007-2008). Pe-atunci nu visa nimeni să ajungă în fazele superioare ale competiţiei, era suficient să jucăm la masa bogaţilor.

Anii au trecut, Oltchim a dispărut, iar pe scheletul ei s-a construit CSM Bucureşti. O perioadă multe dintre jucătoarele Oltchimului s-au dus la HCM Baia Mare şi au câştigat titluri acolo. A fost suficient să avem o echipă de top şi asta a tras în sus tot campionatul. În paralel, rezultatele bune la naţională şi banii investiţi au adus jucătoare de top din toată lumea la echipele româneşti. Carmen Martin, Pessoa sau Isabelle Gullden sunt doar câteva dintre numele mari care joacă sau au jucat la echipe de club de la noi. 

Toate aceste lucruri au făcut ca multe dintre jucătoarele bune ale lumii să vină la echipe româneşti. În total sunt 45 de handbaliste străine! Almudena Rodriguez, jucătoare în naţionala Spaniei, e legitimată la CSM Reşiţa Bistriţa, echipă care e pe locul 6 în campionatul naţional! E ca şi cum ar juca Juan Mata la FC Botoşani sau Theo Walcott la Astra Giurgiu.

Recapitulez. Am avut mai întâi o echipă care transfera tot ce era mai bun pe plan intern. Pe scheletul acelei echipe au venit rezultatele internaţionale. Cluburile din prima ligă s-au întărit, ceea ce a făcut campionatul mai puternic. S-au investit nişte bani şi s-au adus jucătoare străine de valoare, ceea ce a dus la şi mai multe rezultate bune în cupele europene şi un campionat mai puternic, care a dus la o creştere a valorii pentru jucătoarele noastre care evoluează la naţională. În final, chestia asta va duce şi la un rezultat mare pentru fete, din 1962 n-am mai câştigat un mondial (mă rog, a fost şi singurul). E multă muncă, bani investiţi (unii publici), dar vorbim de o evoluţie spectaculoasă în doar 10-15 ani.

Acest pattern se poate aplica cu succes şi în fotbal, însă vorbim de sume de investit mult mai mari. Asta cu condiţia să păstrăm un echilibru şi să nu aducem orice străin care a trecut într-o zi prin faţa magazinului lui Real Madrid sau Inter Milano.

Până atunci (adică în vreo 40 de ani) nu ne rămâne decât să ne bucurăm de handbal. Următorul meci e cu Angola, joi, de la 19:00, pe Telekom Sport.

Foto via