Unii purişti s-au arătat dezamăgiţi de tactica de “hărţuire” pe care au adoptat-o parlamentarii USR în ultimele săptămâni. Că nu se face, că nemernicii trebuie combătuţi în mod elegant, că asta nu-i politică. 

Eu cred că am trecut de mult de punctul ăla, iar pe aceşti pungaşi n-ai cum să-i răneşti decât în felul ăsta. Nu mai ajută la nimic să-i ataci cu întrebări subtile de genul “Ce spuneţi de contractele TelDrum, domnule Dragnea?”. PSDiştii mai vechi ca Năstase sau Geoană s-ar fi făcut roşii la faţă după o întrebare ca asta, s-ar fi fâstâcit, ar fi transpirat. Dragnea îţi zâmbeşte şi ţi-o întoarce de parcă s-ar fi născut pentru asta.

Ieri a fost pentru prima oară în ultimii ani când am simţit că cineva face o opoziţie reală direct din Parlament. E excelent că Şerban Nicolae a reacţionat cum a făcut-o, înseamnă că este deranjat în mod real de abordarea oamenilor din USR. Din relatările altor parlamentari ai acestui partid reiese că toată lumea îi priveşte ca pe un ghimpe, îi ia peste picior şi îi detestă pe faţă. Foarte bine! Preferaţi un reprezentant UDMR care se preface că atacă aleşii puterii pentru ca mai apoi să plece la restaurant împreună la vreo negociere? Sau îi preferaţi pe cei de la PNL, care în cel mai bun caz pleacă din sală? N-ai cum să câştigi niciun meci dacă tot ce faci un campionat întreg e să exersezi pasul la offside.

E nevoie de o luptă la baionetă, mai sunt 3 ani de mandat pentru actualul Parlament. Sigur, poate senatorii şi deputaţii USR nu cunosc toate pârghiile, nu au mijloacele necesare. Nici n-ar avea cum, cei mai mulţi fac asta de un an, pe când ăia de la PSD şi PNL sunt deputaţi de carieră, de 3-4 mandate. Multe dintre chichiţele de procedură ei le-au introdus, ca să scape din diferite situaţii. E normal să fie stângăcii, vor mai fi. Însă această stare de conflict e benefică, măcar pentru că îi bruiază puţin pe hoţi. Iar în timpul ăsta oameni precum Goţiu, Drulă, Ghinea sau Cosette Chicirău învaţă dedesubturile “meseriei”.

Mai ştiţi cum în mandatul trecut doar ONGurile se apucau să ţipe în stânga şi în dreapta, de obicei după ce se votase ceva? Acum am reuşit să infiltrăm pe cineva în interior. N-o să vă placă asta, dar cred că de la prima candidatură a lui Băsescu n-am mai văzut pe cineva care să atace atât de frontal adversarii politici. Diferenţa e că TB era un golan şi o făcea în mod natural, pe când oamenii ăştia se vede că au ajuns la capătul ideilor.

Sigur, vor fi unii care se vor delimita de acest comportament, dar cred că vor fi mai mulţi cei convinşi că în sfârşit au cu cine să voteze. Nu mai vorbim de “toţi sunt o apă şi-un pământ”, unii învaţă să facă opoziţie.

Cum putem ajuta?

Un like, un share, un comment
Astea sunt cele mai simple metode prin care puteţi susţine ceea ce fac parlamentarii USR zilele astea. Contează enorm să vadă că faptele lor sunt apreciate de cât mai mulţi oameni. Dacă lucrurile merg aşa, preconizez că se va ajunge la agresiuni fizice în curând, unul dintre nemernicii ăştia o să cedeze nervos (eu pariez pe Cătălin Rădulescu). Şi-atunci va fi important pentru ei să vadă că cei de acasă îi susţin.

Like la Cătălin Drulă. Cosette Chichirău. Dan Barna. Cristian Ghinea.  

Înscrierea în partid
În acest moment USR e un pitic cu picioare de lut. Şi chiar dacă peste noapte s-a trezi cu milioane de voturi, ar deveni un uriaş cu picioare de lut, pentru că sunt puţini membri şi organizaţiile locale sunt slabe. Aşa că o soluţie foarte bună ar fi să vă înscrieţi în partid. Chiar dacă nu credeţi în tot ce se propune, chiar dacă nu vreţi să vă implicaţi 100% în politică. Imaginaţi-vă ce şoc ar trăi hoţii ăştia dacă USR ar adăuga 20.000 de noi membri. Sau 50.000. Sau chiar 100.000.

PSD avea vreo 500.000 acum câţiva ani, PNL şi PDL aveau cam 250.000 fiecare.

Lupta de uzură

În ultima perioadă s-au tot tras semnale de alarmă şi s-a decretat că urmează ultima şansă, ceasul al 12-lea etc. Însă am uitat că România nu începe şi nu se termină cu Dragnea şi Tăriceanu. Şi chiar dacă vor reuşi să-şi voteze legile şi să-şi salveze pielea, peste 3 ani tot urmează alte alegeri. Sigur, poate că nu vor mai intra la puşcărie ei, poate că vor avea pârghii mai bune, dar o majoritate poate să repare în 4 ani tot ce strică ei acum, aşa că important e să construim pentru a avea şanse reale la acea majoritate.