În weekend s-a jucat CSA Steaua – Academia Rapid, un meci de fotbal din Liga a IV-a. Pentru că Steaua are o situaţie incertă acum şi pentru că Rapidul a falimentat şi a fost retrogradat, s-a creat această rivalitate de divizie judeţeană, cu două echipe care promit promovări succesive şi îşi propun să ajungă cât mai repede în Liga I.

Echipa Armatei vs. echipa Primăriei sectorului 1, că ei sponsorizează Rapidul din câte am înţeles. S-a discutat mult despre meciul ăsta în ultimele săptămâni, suporterii au cerut ca meciul să se joace pe un stadion cât mai mare, aşa că a fost închiriată Arena Naţională. Pentru o clipă mi-a trecut prin cap să merg şi eu la meci, să-mi aduc aminte de copilărie şi adolescenţă, când mă trecea un fior pe şira spinării în timp ce urmăream galeria stelistă ieşind din Pasajul Lujerului, în drum spre Giuleşti. 

Ce uitasem cu ajutorul memoriei selective e că fiecare deplasare de genul ăsta se lăsa cu scandal, cu capete sparte, cu tramvaie devastate şi cu cordoane de jandarmi care protejau populaţia de cele câteva mii de demenţi băuţi care mergeau spre un stadion sau altul. 

Ne-am amintit cu toţii sâmbătă, când ultraşii de la Peluza Sud au sărit la bătaie cu nişte suporteri ai Stelei „lui Becali”. Lucrurile au degenerat, rapidiştii au crezut că sunt atacaţi şi au rupt cordonul de stewarzi, aşa că totul s-a lăsat cu capete sparte, intervenţia jandarmilor şi oameni intoxicaţi cu gaze lacrimogene. 

Problema asta se poate rezolva foarte simplu, am văzut cum se procedează în Anglia. Am fost la un Liverpool – Arsenal, meci care e cât de cât derby, chiar dacă nu e o rivalitate atât de mare precum cea dintre Liverpool şi echipele din Manchester.

În primul rând, pe Anfield oaspeţii au o zonă dedicată, izolată destul de bine de restul stadionului. Există două cordoane de stewarzi care separă fanii celor două echipe, plus o zonă tampon. În plus, stewarzii sunt masivi (la noi am auzit că erau şi minori printre ei), experimentaţi şi bine pregătiţi. Comunică prin cască cu colegii lor, sunt vigilenţi si serioşi pe tot parcursul meciului. 

Când au probleme le gestionează cam aşa: la tribuna I era un tip care părea ameţit şi care striga către fanii lui Arsenal. Eram în colţul tribunei, aproape de zona în care peluza şi tribuna se întâlnesc, aşa că puteam dialoga relativ simplu cu fanii lui Arsenal. Eh, şi tipul ăsta a început mai întâi să strige, pe la 3-1 pentru Liverpool, stewardul din zona noastră (care era o tipă de 1.80, 100 de KG şi o privire fioroasă) i-a făcut semn să se calmeze şi să stea jos. Apoi suporterul s-a ridicat şi a ţipat iar la londonezi, până când au început şi ăia să-i răspundă şi să-l înjure.

Moment în care tipa a cerut ajutor prin staţie şi l-a anunţat pe suporter că va fi dat afară de pe stadion (ea era la vreo 5 rânduri mai jos, aşa că nu prea avea cum să ajungă uşor la acel individ). După vreo 2-3 minute au venit alţi stewarzi, iar suporterul turmentat a plecat cu ei fără să comenteze, ştiind că probabil îşi face viaţa mai grea dacă ripostează. Simplu, preventiv, ca să nu degenereze situaţia.

La noi nu se poate aplica asta cât timp nu avem nişte forţe de ordine bine pregătite pentru intervenţii şi nişte legi dure. Cred că astea ar fi cele două măsuri ce ar trebui luate ca să nu mai vedem niciodată imagini precum cele de sâmbătă. Recunosc, nu-mi era dor deloc de un astfel de derby cu violenţe.

Foto: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu