Am asistat recent la toată “procedura” prin care trece un om care a făcut accident în UBER. Vorbim de accidente cu victime, nu de mici tamponări în urma cărora te dai jos din maşină şi chemi alt UBER ca să îţi continui călătoria.

Pe scurt: nu se întâmplă mai nimic. Selectezi de prin meniul cursei că ai fost parte dintr-un accident, explici cum s-a întâmplat, UBER îţi trimite un mesaj că ţi-au scăzut cei 10-15 lei pe tariful cursei şi că urmează să te sune un coleg ca să afle mai multe. Care coleg sună la un moment dat noaptea şi dacă vede că nu răspunzi probabil bifează la secţiunea “rezolvaţi într-un fel sau altul”.

Pe mail nu cred că vine vreo notificare sau vreo altă chestie. Ceea ce seamănă foarte mult cu taxiurile. Probabil că nici la taxi nu mai dai banii dacă ai accident, n-am păţit niciodată. Nu că aş avea aşteptări mai mari de la un serviciu ca UBER, dar important e să nu vă faceţi nici voi aşteptări, să ştiţi că mergeţi pe riscul vostru, la fel ca în orice alt mijloc de transport. Taxi-urile au nevoie de o asigurare specială care să acopere şi o eventuală spitalizare a pasagerilor, însă de multe ori e vorba de o asigurare ieftină, care nu acoperă mare lucru. Pe de altă parte, UBERiştii n-o au nici pe aia.

Deci până una alta e mai util să purtaţi centura (şi în spate) indiferent că e UBER sau taxi, chiar dacă şoferul se poate uita urât la voi. Puteţi minţi că aţi mai făcut accident la un moment dat dacă vreţi să vă justificaţi în vreun fel. La vitezele din Bucureşti ar trebui să fiţi destul de safe aşa.

În altă ordine de idei, sâmbătă noapte am plecat din Centrul Vechi pe la 12:30, imediat după meciul de Champions League. Tariful până acasă (4 km): 38 de lei. Am mai mers puţin pe jos până la Intercontinental, am zis că mai scade surge-ul. Acolo am dat de o armată de taximetrişti care stăteau pe loc şi strâmbau din nas la curse obişnuite de 5-7 km sau cereau cel puţin 30 de lei. Într-un fel înţeleg frustrarea de a nu avea tarif dinamic, dar să stai pe loc şi să aştepţi să-ţi pice o cursă până în Militari pe 50 de lei nu cred că e o soluţie. Până la urmă am luat un UBER după ce am mai mers puţin pe jos şi scăzuse surge-ul la 2x.