S-a stabilit ca o oră de parcare să coste 10 lei în centrul Bucureştiului. Foarte drăguţ, cineva şi-a dat seama că locuim într-un oraş european şi în toate oraşele europene costă de te îndoaie să parchezi în centru. Mi se pare corect dacă pleci de la premisa că maşina ar trebui să fie considerată un lux pe care nu e obligatoriu să şi-l permită toată lumea.

Momentan eu merg cu maşina în centru pentru a economisi timp. Ştiu sigur că pot parca la Universitate şi la Unirii fără să-mi bat capul, aşa că economisesc din timpul de aşteptare pentru UBER, plus că mi-e mai uşor să o iau pe ce străduţe vreau eu, fără să simt că fac ghidaj de raliu cu şoferul (ia-o la stânga, acum bagă-te pe banda din dreapta, treci pe verde intermitent etc.).

Dar totul pleacă de la ce ziceam mai sus. Ştiu că mereu am locuri de parcare acolo. De ce? Pentru că în 10 ani, de când am eu permis de conducere, n-am găsit niciodată parcarea de la Intercontinental plină. Multă lume nu ştia de ea dintotdeauna, apoi s-a mai deschis şi cea de la statui, aşa că s-au mai adăugat câteva sute de locuri disponibile.

La fel e şi cu parcarea de la Cocor şi cu cea de la Unirii (din spatele magazinului). Acele parcări nu sunt niciodată pline, în schimb străzile din jur sunt aproape impracticabile din cauza maşinilor cocoţate pe borduri (noroc cu maşinile 4×4 capabile să le urce, if you know what I mean). Dacă momentan nu ai locuri de parcare ocupate 100% în subteran soluţia ta e să creşti preţul? Cum poate să fie asta o idee bună? Ok, parcarea de la Cocor va rămâne 4 lei pe oră că e privată, la fel şi cea de la Unirii, care e vreo 3 lei pe oră. Dar restul?

În Sibiu şi Braşov există acel sistem cu tichete iar parcarea e ieftină. Însă amenzile sunt mari! Ok, nu mă aştept la preţuri de 2 lei pe zi sau cât e parcarea în Sibiu, dar un 5 lei pe oră cred că era suficient. Important este să fie contabilizate corect toate acele ore, să se dea amenzi, să se blocheze maşini.

Sunt de acord să plătesc 10 lei pe ora de parcare dacă doamna Firea îmi garantează că elimină tot ce înseamnă mafia parcagiilor. Că atunci când vreau să-mi las maşina noaptea pe un loc public de parcare nu voi avea probleme.

Vreau să plătesc parcare 10 lei pe oră dacă o să am o parcare subterană la Piaţa Romană şi la Piaţa Victoriei, două zone în care e un super chin să parchezi în momentul ăsta. 

O să dau bucuros 10 lei pe oră dacă vor exista nişte automate de plată ca în oraşele civilizate din ţara asta (Sibiu, Braşov, Timişoara) sau plată prin SMS.