in Casual stuff

S-a stabilit ca o oră de parcare să coste 10 lei în centrul Bucureştiului. Foarte drăguţ, cineva şi-a dat seama că locuim într-un oraş european şi în toate oraşele europene costă de te îndoaie să parchezi în centru. Mi se pare corect dacă pleci de la premisa că maşina ar trebui să fie considerată un lux pe care nu e obligatoriu să şi-l permită toată lumea.

Momentan eu merg cu maşina în centru pentru a economisi timp. Ştiu sigur că pot parca la Universitate şi la Unirii fără să-mi bat capul, aşa că economisesc din timpul de aşteptare pentru UBER, plus că mi-e mai uşor să o iau pe ce străduţe vreau eu, fără să simt că fac ghidaj de raliu cu şoferul (ia-o la stânga, acum bagă-te pe banda din dreapta, treci pe verde intermitent etc.).

Dar totul pleacă de la ce ziceam mai sus. Ştiu că mereu am locuri de parcare acolo. De ce? Pentru că în 10 ani, de când am eu permis de conducere, n-am găsit niciodată parcarea de la Intercontinental plină. Multă lume nu ştia de ea dintotdeauna, apoi s-a mai deschis şi cea de la statui, aşa că s-au mai adăugat câteva sute de locuri disponibile.

La fel e şi cu parcarea de la Cocor şi cu cea de la Unirii (din spatele magazinului). Acele parcări nu sunt niciodată pline, în schimb străzile din jur sunt aproape impracticabile din cauza maşinilor cocoţate pe borduri (noroc cu maşinile 4×4 capabile să le urce, if you know what I mean). Dacă momentan nu ai locuri de parcare ocupate 100% în subteran soluţia ta e să creşti preţul? Cum poate să fie asta o idee bună? Ok, parcarea de la Cocor va rămâne 4 lei pe oră că e privată, la fel şi cea de la Unirii, care e vreo 3 lei pe oră. Dar restul?

În Sibiu şi Braşov există acel sistem cu tichete iar parcarea e ieftină. Însă amenzile sunt mari! Ok, nu mă aştept la preţuri de 2 lei pe zi sau cât e parcarea în Sibiu, dar un 5 lei pe oră cred că era suficient. Important este să fie contabilizate corect toate acele ore, să se dea amenzi, să se blocheze maşini.

Sunt de acord să plătesc 10 lei pe ora de parcare dacă doamna Firea îmi garantează că elimină tot ce înseamnă mafia parcagiilor. Că atunci când vreau să-mi las maşina noaptea pe un loc public de parcare nu voi avea probleme.

Vreau să plătesc parcare 10 lei pe oră dacă o să am o parcare subterană la Piaţa Romană şi la Piaţa Victoriei, două zone în care e un super chin să parchezi în momentul ăsta. 

O să dau bucuros 10 lei pe oră dacă vor exista nişte automate de plată ca în oraşele civilizate din ţara asta (Sibiu, Braşov, Timişoara) sau plată prin SMS. 

5 comentarii. Leave new

 • Ei… dar ce frumos ai visat tu azi noapte…
  In ce tara te visezi? Intreb si eu, pentru un prieten…

  In alta ordine de idei: nu in tara asta, nu in viitorul aprop[r]iat 😀

  Din pacate.

  Răspunde
 • Dacă nici noi nu suntem optimişti… cine să mai fie?

  Răspunde
 • Mai degraba „optimuisti”, vorba Parazitilor, pen’ca optimismul a cam disparut din peisaj, asa, de vreo cativa anisori…

  In conditiile astea [de pret nesimtit], prefer sa parchez la fel ca restul nesimtitilor, pe unde apuc si sa am sub 10% sanse de a lua amenda, decat sa dau 100% 10 lei pe ora – si am impresia ca dupa doua ore, pretul creste, se dubleaza, sau ceva asemanator.

  Daca ar exista in transportul public o alternativa… cat de cat viabila, multi ar renunta la masina. Dar in conditiile actuale, tot „parcagiilor” le vom da banutii nostrii, ca-s mai putini.

  Adaptare.

  Răspunde
 • Eu nu cred că asta e soluţia. Plătind parcagiii nu faci decât să încurajezi mafia asta. Ştiu că e aiurea să se scumpească, dar există parcări mai ieftine (cum ziceam, Cocor, Unirea).

  Răspunde
 • Da, ai dreptate, exista tot in zona si in cea de la Cocor am fost mai demult, era OK.
  Eu zic, in extremis, daca nu este alta solutie, mai bine parchez neregulamentar, cu sanse minime de amenda, sau, platesc un parcagiu de-asta, neautorizat, oricum, mai putin decat as da pe parcare.
  Sunt constient ca incurajez mafia asa, dar 10 lei / ora sunt totusi 10 lei / ora.

  Decizii.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu