ZF anunţă că cel mai bogat om din Lituania investeşte 90 de milioane de euro pentru 4 hoteluri de lux în Bucureşti. Omul are deja acel boutique hotel de la intrarea din Centrul Vechi de lângă BNR, Hilton Garden Inn, de pe strada Doamnei, şi din câte am înţeles vrea să mai deschidă un hotel în clădirea fostei bănci Marmorosch Blank, care e, practic, 150 de metri mai încolo, pe aceeaşi stradă. Sigur, o să fie alt brand hotelier, de data asta din familia Marriott. Apropo de Hilton, poate vă interesează cum sunt ierarhizate brandurile din familia Hilton.
Avem un buget de investiţii de circa 90 de milioane de euro pentru patru hoteluri, respectiv Courtyard by Marriott (259 de camere), Moxy by Marriott (în centrul vechi al Bucureştiului, 119 camere – n.red.), Hilton Garden Inn (la aeroportul Henri Coandă de lângă Bucureşti, 204 camere) şi Autograph by Marriott (centrul vechi din Bucureşti, 214 camere)“
But wait, there is more. Acel Moxy by Marriott se va face pe, aţi ghicit, tot strada Doamnei, la nr. 17 (sursa). Nici nu-mi dau seama exact ce clădire e acolo, dar momentan nu arată prea bine.
La banca Marmorosch Blank va fi un Autograph by Marriott. Marriott are 30 de tipuri de hoteluri, găsiţi aici lista cu explicaţiile pentru fiecare. Moxy este Midscale, Autograph este Upper Upscale (ceea ce eu traduc prin „de bogaţi-bogaţi”), doar Luxury e peste acest tip de hotel.
Ca să duc paranteza până la capăt şi să vă faceţi o idee, hotelul Marriott din Bucureşti (ăla pe care îl ştie toată lumea), este un JW, adică Luxury – gama de vârf. Sheraton (care tot din familia Marriott este) e Upper Upscale, cum va fi şi Autograph. În familia Hilton, Garden Inn este Upscale, la fel ca DoubleTree (avem unul la Oradea), în timp ce brandul Hilton (Sibiu, Bucureşti) este Upper Upscale.
Revenind. Autograph by Marriott, vor veni bogaţi-bogaţi într-o clădire cu o istorie interesantă (puteţi citi mai multe aici), clădirea va fi restaurată şi va arăta superb, iar oamenii se vor trezi şi vor vedea asta. Deci dai sute de dolari pe noapte pentru o cameră şi te trezeşti la asta? De ce ai face aşa ceva?
În adâncul sufletului meu sper ca aceşti investitori să pună suficientă presiune pe primărie încât să se dispună renovarea acestor faţade, măcar în Centrul Vechi. Dacă lituanienii se apucă în curând de lucrări, până deschid ei hotelul ar fi timp suficient să fie restaurate şi aceste clădiri, care mai au şi risc seismic ridicat (observaţi bulina roşie din dreapta).
Nici pentru Garden Inn priveliştea nu e mult mai bună, într-o parte e BNR, care arată bine, dar în cealaltă parte este fosta Bibliotecă Municipală, o clădire care a rămas în paragină şi care a fost retrocedată acum 10 ani Camerei de Comerţ şi Industrie. Ce-au reuşit în toţi aceşti ani? Mai nimic, nişte târguri de gablonţuri şi acum au închiriat o parte din clădire lanţului Toan’s.
Mă bucur că se face ceva cu acele clădiri şi spaţii goale din Bucureşti, însă nu e suficient să ne bazăm doar pe astfel de investiţii. Până la urmă cele mai multe clădiri sunt ocupate de persoane fizice, care ar trebui să fie responsabile pentru cum arată. Altfel, investiţiile străine vor fi parţial inutile, iar oraşul n-o să atragă decât străini care vor să bea până dimineaţă şi să agaţe femei frumoase în Centrul Vechi.
Foto: Google Maps
4 comentarii. Leave new
Înțeleg că sunt făcute pentru străini, care vin cu avionul și folosesc taxiul dar prevăd probleme cu locurile de parcare pe acolo.
N-o să vină nimeni cu maşina acolo. E alt target. Plus că ai parcarea de la Universitate, se poate face un deal foarte uşor pentru hotel, ori incluzi parcarea, ori îi pui să plătească pentru acele locuri rezervate. Oricum, parcarea e super scumpă în orice zonă centrală a unei capitale europene.
Cladirea Romanoexport este pe Doamnei la nr. 17, stiu pentru ca acum multi, multi, ani bantuiam pe la ultimele etaje, pe terasa… ehm… ce vremuri si ce tanar eram… 😀
Am citit acum, înţeleg că au fost executaţi silit de BCR şi s-a vândut clădirea pe 4 milioane de euro. Eu aveam senzaţia că sunt apartamente acolo, nu ştiu de ce.