Zilele trecute s-a votat noul format al Cupei Davis, o competiţie pe care se aşternuse praful de mulţi ani şi care rămăsese în urmă faţă de turneele individuale de tenis.

E durere mare în lumea tenisului, multă lume s-a arătat nemulţumită de această schimbare, însă din punctul meu de vedere e un lucru bun. În primul rând, Cupa Davis devenise o competiţie urmărită doar de cunoscători. În fiecare an erau nişte echipe naţionale care jucau între ele pentru diverse faze ale competiţiei, însă niciodată nu era foarte clar cine pentru ce joacă. Primul tur era prin februarie, apoi mai era un tur în aprilie (când unele echipe jucau pentru sferturi, altele jucau baraj), apoi alt tur pentru semifinale. 

Unii jucători profitau de aceste pauze de Cupa Davis pentru a se odihni între turneele ATP, alţii veneau cam fără chef la echipele naţionale. Despre fenomenul ăsta am mai discutat şi în ceea ce priveşte fotbalul, sportivii pur şi simplu nu mai preţuiesc la fel de mult competiţiile în care îşi reprezintă ţara.

Revenind la Cupa Davis, unul dintre cei care au susţinut noul format este Gerard Pique, de la Barcelona. Ce legătură are un fotbalist cu tenisul? Păi fondul lui de investiţii s-a angajat să plătească 3 miliarde de euro pentru următorii 25 de ani ai competiţiei. Mi se pare fascinant că cineva semnează astfel de contracte, gândind pe termen atât de lung.

Noul format al Cupei Davis este extrem de simplu şi presupune o rundă de calificări în Februarie, la care participă 24 de echipe (cele 12 câştigătoare ale grupelor zonale şi locurile 5-16 din clasamentul anului precedent). Se joacă o dublă acasă-deplasare, iar 12 echipe se califică la finalele din noiembrie.

Finalele vor avea loc în noiembrie şi vor aduna 18 echipe: cele 12 calificate în etapa preliminară, cele 4 semifinaliste din anul precedent şi 2 Wild Carduri. Se va juca un sistem de grupe de luni până joi, urmând ca vineri, sâmbătă şi duminică să aibă loc sferturile, semifinalele şi finala. Meciurile vor consta în 2 partide de single şi una de dublu, desfăşurate în aceeaşi zi.

Mi se pare că se va schimba puţin dinamica sezonului de tenis masculin, însă în felul ăsta jucătorii îşi vor putea concentra eforturile pe cele două momente ale competiţiei. Partea mai puţin bună este că echipa câştigătoare nu va mai reprezenta cea mai bună naţională pe parcursul întregului an, ci titlurile se vor câştiga şi datorită unor conjuncturi de moment.

Per total cred că e o idee bună mai ales pentru spectatori, iar schimbările pot să atragă din nou atenţia asupra competiţiei. Nu degeaba au pariat Pique şi investitorii lui 3 miliarde de dolari pe această competiţie.

Găsiţi mai jos explicaţiile pe larg.

5 comentarii. Leave new

 • Eu cred ca va fi un fiasco, bani aruncati pe geam. Cupa Davis nu prezinta interes pentru majoritatea lumii, la fel cum nici FedCup nu atrage spectatori. Sunt destule turnee mari ATP si WTA (plus GS) pentru cine vrea sa vada tenis adevarat, competitiile pe echipe vor ramane cu acelasi procent redus de spectatori.

  Răspunde
  • Ce încearcă ei să replice este succesul pe care îl au competiţiile pe naţiuni din alte sporturi. Eu cred că pot face asta cu un marketing bun, deja au jucătorii care să atragă.

 • Gerard Pique? Jegul ala care sustinea sus si tare pe secesionistii catalani care au destabilizat Spania in toamna trecuta (o tara care si asa nu si-a revenit complet din criza economica) pana cand aia i-au cerut sa „doneze” niste bani pentru cauza si a dat-o la intors….Vedea-l-as cu picioarele rupte de Sergio Ramos sau Godin….

  Răspunde
 • Are, ca pentru „cauza” nu a vrut sa vorbeasca cu aia sa directioneze bani. Bine, si daca facea asta, „isi dadea foc la valiza” cum se zice pe la noi…By the way, cum e pe locul 2, cu City pe primul loc? 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu