in Casual stuff

Eram la coadă la Dristor Kebap zilele trecute. N-are importanţă de ce eram acolo, poate că voiam să-mi cumpăr o supă de linte, nu? Nu mi-e ruşine cu ce făceam, până la urmă fiecare trăieşte cu deciziile pe care le ia în viaţă. Iar shaorma fără sosuri oricum e doar carne de pui cu legume, ce poate fi rău în asta?

Deci eram la coadă la shaorma. În faţa mea, alţi intelectuali care voiau o masă rapidă şi bogată în calorii. Glumiţe cu shaormarii, „pune-mi şi mie mai multe şerveţele”, până când unul dintre tipi primeşte pachetul şi îl cântăreşte cu precizia unui cântar elveţian. Şi omul protestează în glumă „ce-aţi mai micşorat shaorma asta, e aproape la jumate!”. 

Evident, shaormarul s-a eschivat doct: „nu, boss, e fix la fel!”

Eu mănânc constant de la Dristor, am unul foarte aproape de casă. Nu des, cel mult de 1-2 ori pe lună, dar ştiu bine gramajele. Şi adevărul e că produsele s-au tot scumpit în ultimele 6 luni. Bagheta pui era 16 lei, apoi s-a făcut 17, zilele trecute am luat-o cu 19 lei. Farfuria mică de pui a ajuns vreo 31 de lei, cu vreo 5 lei mai mult decât anul trecut. Însă problema e că s-au şi micşorat porţiile. E foarte uşor să sesizezi la mână că un sandviş cu fix aceleaşi ingrediente e cu vreo 25-30% mai uşor faţă de acum câteva luni. Mai scump şi mai mic. Prima reacţie ar fi fost să mă plâng şi eu alături de băieţii ăia că ne-au micşorat shaorma.

Pe urmă mi-am dat seama că nu patronii hapsâni sunt cei care au micşorat shaorma, ci Dragnea. Da, da, ai citit bine! Dragnea ţi-a micşorat shaorma, tot el a scumpit-o! Cu creşterea salariului minim pe economie, cu creşterea ROBOR-ului, cu creşterea preţurilor care a fost rezultatul creşterii salariilor, cu situaţia politică incertă care a urcat cursul euro-leu.

Însă băieţii ăia de la coadă de la Dristor Kebap nu vor înţelege toate astea. Nu vor băga în seamă că materia primă s-a scumpit, costurile cu angajaţii sunt mai mari şi euro e mai sus. Pentru ei, shaormarul le-a scumpit şi le-a micşorat produsul. Tot ce văd ei e rezultatul direct din stomac şi la fel ca ei sunt cei mai mulţi oameni cu drept de vot în ţara asta. 

12 comentarii. Leave new

  • Cu cresterea salariului minim pe economie? Serios? Adica aia de la Dristor isi plateau angajatii cu minimul pe economie si acum shaorma e mai scumpa din cauza asta? Stiu ca toata lumea uraste PSD si pe Dragnea, dar hai sa nu mai exageram cu chestiile astea.

    Răspunde
    • Din câte ştiu eu, shaormarii au salarii peste cel minim pe economie. Însă sunt o mulţime de joburi pentru care mărirea nu era justificată, multe afaceri au fost date peste cap, toată lumea a crescut preţurile. Nu e vorba de costul direct pentru Dristor Kebap, ci de costul altor furnizori care au crescut preţurile.
      Deci da, mai ales cu creşterea salariului minim pe economie 🙂

  • In Romania nu se putea trai din salariul minim pe economie. Cine oferea minimul pe economie la 700-1000 ron net facea evaziunea fiscala. Nu o zic eu o zic statisticile: cosul minim alimentar + chiria intr-un oras de marime mica sau medie (nici nu iau in calcul Bucurestiul) au fost peste salariul minim pe economie din 2000 pana in 2017.
    Doar pt ca spun niste politicieni lucruri care sunt anti PSD nu inseamna ca sunt adevarate. Daca ai avea curiozitatea sa citesti rapoartele BNR ului pe inflatie ai vedea ca inflatia vine din preturi externe (importam tot), pretul petrolului, curs de schimb si stimularea consumului prin taieri de taxe.
    Zau, nu repeta o mema a politicienilor, faci rau imprastiind informatii false

    Răspunde
  • Sa spui ca merge nasol in tara din cauza cresterii salariului minim e o prostie. Salariul minim in Romania este undeva la 1200 lei NET, cred. Mi-ar fi si rusine sa spun ca daca ai „crescut” salariile a jumatate din muncitori (ca atatia lucreaza pe minim in Ro) ai dat economia peste cap. Penibil!

    Răspunde
    • Intr-un an a crescut brutul de la 1450 la 1900. S-a desființat noțiunea de part time, un angajator cinstit care vrea să plătească pe cineva pe 2 sau 4 ore trebuie să dea o grămadă de taxe pentru că guvernul consideră că trebuie să îi pedepsească pe toți pentru că nu poate identifica evazioniștii. Mai zic? Deci da, dai economia peste cap așa. Pentru un business cu marje mici, e la fel de dăunător precum forfetarul de pe vremea lui Boc. Știu că e bine să fie salarii mai mari, dar totul trebuie făcut progresiv și cu cap.

  • Foarte activi postacii astia… Cum zici ceva cum incep sa dea din tastatura pe unde pot… 🙁

    Răspunde
  • Cu siguranta sunt postaci atunci cand au alta parere fata de tine, mai ales cand parerea aia e si argumentata. In plus sa nu uitam ca autorul postarii e expert in micro si macro economie, cu vasta experienta in modelare si analiza a pietei muncii.

    Răspunde
  • Niciodată nu m-am dat expert în economie 🙂

    Iar discursul meu nu e unul de tipul „Dragnea e de vină pentru orice pe lumea asta”, ci am identificat o problemă reală şi cauza. În mai puţin de un an preţul pentru un produs a crescut foarte mult, odată cu benzina, cu preţurile unor materii prime etc. Fix în anul în care guvernul aflat la putere a luat o serie de măsuri care sunt greşite din punctul meu de vedere.

    În plus, văd lucrurile din perspectiva micului antreprenor care nu încearcă să fenteze statul şi care a fost pus în dificultate de aceste măsuri. Majoritatea nu e formată din specialişti în economie, ci din oameni obişnuiţi care judecă lucrurile în funcţie de ce se întâmplă cu buzunarul lor.

    Răspunde
  • Omule, au trecut vreo 30 de ani de la Revolutie si romanii traiesc cu salarii de 300 de euro. Cat de „progresiv” vrei sa se intample cresterea salariilor? In 50 de ani sa ajunga la 500 de euro?

    Oameni buni, astia mai grei de cap, ca berbecul ala de zicea mai sus de „postaci” (da, fix aici vin postacii), folositi-va neuronii aia obositi si pricepeti ca daca jumatate din populatia activa traieste la limita, si restul are de suferit pentru ca nu exista consum. Adica, ai o firma mica dar nu ai cui vinde pantofii, mezelurile, sau ce produci, pentru ca omul de rand nu are bani sa cumpere de la tine. Prefera sa dea banul pe produse ieftine, aduse de afara, si apoi tu, micul patron incuiat la minte, zbieri ca iesi din afacere, ca nu poti rezista in tara.

    Răspunde
    • Dar cine a zis că trebuie să ajungă la 500 de euro? 🙂

      Serios, hai să le facem 10.000 de lei şi să venim cu geamantanul de bani să cumpărăm o pâine. Degeaba creşte salariul dacă cresc şi preţurile. Puterea de cumpărare chiar a scăzut în ultima vreme.

  • Cursul leu/euro nu are nicio treaba cu scumpirile. Euro a crescut din 2016 pana acum de la 4.55 la 4.65, asta insemnand o crestere de 2%, ori preturile au crescut cu mult mai mult si asta este doar din vina guvernului psd.
    Slava lui Isarescu pentru ca nu o lasat euro sa se duca la 7 lei. Din pacate, ne jefuieste cu roborul.

    Răspunde
  • Azi, 21 martie, am fost la Dristor Kebap Piata Sudului si preturile erau aproape duble fata de ce stiam luna trecuta: cioba de burta 17 lei (fata de 10), orez cu lapte 14 lei, apa plata 7 lei. Uluitor, apa plata 7 lei, mai scump ca la Otopeni plecari.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu