Probabil că aţi auzit de filmul Concussion, creat după un mare scandal de la începutul anilor 2000. La momentul respectiv, un medic a descoperit că jucătorii de fotbal american sunt predispuşi la boli neurologice din cauza loviturilor repetate pe care le primesc în zona capului. Câteva sute de jucători au fost identificaţi cu CTE (encefalopatie cronică traumatică), iar din cauza asta interesul tinerilor pentru fotbalul american s-a diminuat în ultimii ani.

Se pare că fotbalul american nu este singurul care duce la boli neurologice grave, ci şi fotbalul “european”. Recent, The Telegraph a scris despre cazul unui fost fotbalist britanic care avea o formă de demenţă şi CTE. Rod Taylor a jucat la Portsmouth, Gillingham şi Bournemouth, iar înainte să moară (la 74 de ani) a decis să-şi doneze creierul în scopuri ştiinţifice. Medicii au descoperit bolile pe care le avea şi au făcut legătura cu CTE şi loviturile repetate cu capul în minge. Este al doilea caz oficial, după cel al atacantului Jeff Astle, care a evoluat inclusiv la naţionala Angliei în anii ’70.

În plus, se vorbeşte de alte 4 cazuri de foşti fotbalişti care au avut CTE, dintr-un studiu efectuat pe un total de 6 fotbalişti. Momentan nu s-a confirmat oficial şi acel studiu, însă e clar că există o legătură între aceste boli neurologice şi loviturile repetate la cap. 

Indiferent că vorbim de o minge sau de alt fel de coliziune, e clar că traume există. Abia acum descoperim astfel de traume, pentru că intensitatea loviturilor din soccer este mai mică decât cea din fotbalul american, însă trebuie să luăm în calcul că mingile din anii ’60-’70 erau oricum mult mai grele decât cele de acum.

Familiile fotbaliştilor respectivi s-au unit într-o asociaţie şi încearcă acum să facă federaţia engleză de fotbal să privească cu mai mare atenţie acest subiect. Mie oricum mi se pare că fotbalul a devenit din ce în ce mai dur în ultimii ani, iar numărul de accidentări grave a crescut foarte mult. Suntem în punctul în care nu cred că mai putem forţa foarte mult corpurile sportivilor, iar dezvăluiri precum cele legate de CTE ar trebui să ne facă să reconsiderăm modul în care sunt trataţi sportivii.