Ieri s-au terminat meciurile din prima ediţie a grupelor Nations League şi cred că putem trage o concluzie despre competiţie. Şi nu mă refer aici doar la România şi grupa din care a făcut parte, ci la tot sistemul, per ansamblu.

Mi se pare că e o iniţiativă care s-a dovedit a fi bună. Meciurile amicale care se jucau în această perioadă erau o mare pierdere de vreme, însă prin Nations League li s-a dat un sens, o miză. Toate echipele au început să trateze foarte serios lucrurile, iar unele meciuri din ligile superioare (A, B) au fost extrem de disputate. Ce mi-a plăcut la competiţia asta a fost că m-a făcut să mă uit iar la meciurile României (aici a contat şi jocul decent, desigur).

Am ales tricolorii chiar și când erau concomitent alte meciuri bune, precum Italia – Portugalia sau Polonia – Italia, partide pe care le-aş fi preferat fără să stau pe gânduri în urmă cu ceva timp.

Cumva, s-a creat şi o efervescenţă oarecum artificială, mai ales la grupele din ligile inferioare. Părea că sunt ultimele şanse la Euro şi dacă nu ne calificăm acum, nu ne mai calificăm niciodată. Ceea ce nu-i deloc adevărat, pentru că abia acum urmează preliminariile adevărate. Punctual, România a terminat cam prost şi va avea o grupă grea în preliminarii, dar jocul mi s-a părut că se leagă cât de cât, aşa că avem şanse. Vor mai creşte şi puştii de la U-21, poate că unii dintre ei vor mai ajunge la echipe mari din Vest, avem la ce să sperăm.

Singura chestie care nu mi-a plăcut ţine de sistemul mult prea complicat de calificări, baraje şi extra-şanse pe care le poate obţine o echipă. Mai rămâne să se acorde un loc la baraj în funcţie de sexul primului nou-născut dintre copiii selecţionerului şi sunt puse toate regulile posibile.

Dar dacă se simplifică puţin treburile, e posibil ca acest turneu să aibă o miză tot mai importantă.

Dacă am înţeles corect, în vară se va juca şi un play-off între câştigătoarele din Liga A, la fel ca la Cupa Davis. Echipele sunt Olanda, Elveţia, Portugalia, Anglia, iar meciurile vor avea loc pe 5, 6 şi 9 iunie, în Portugalia. Sper ca măcar de data asta să câştige Anglia şi să se întoarcă fotbalul acasă!