Ştiu că pare că s-a sfinţit Catedrala Neamului şi ne-am luat, în sfârşit, o grijă de pe cap. Cei mai apropiaţi de Biserică pentru că s-au implicat emoţional foarte mult în ultimii ani, ceilalţi pentru că donaţiile din bugetele Primăriilor au însemnat tăieri de la alte zeci de proiecte (chestie care a exasperat o mulţime de oameni). 

Însă din punctul meu de vedere nici nu se pune problema de finalizare, vom mai avea mulţi ani în care se va discuta despre asta. Odată termenul ratat (proiectul a început în 2011, ţinta fiind inaugurarea în 2018), lucrurile se pot întinde la nesfârşit, iar lucrările vor înghiţi tot mai mulţi bani. Finisajele, toate picturile, accesoriile, toate numai pentru clădirea principală, însă va exista un întreg ansamblu acolo, va fi nevoie de alte zeci de milioane de euro. 

Până în acest moment s-au cheltuit peste 110 milioane de euro, părerea mea e că se va ajunge lejer la 2-300 de milioane de euro. Nu-mi imaginez că se va face o pictură clasică, ci una cu foiţe de aur şi cine ştie ce alte detalii preţioase, la fel şi cu altarul şi restul finisajelor. Până la urmă ideea e să se facă o dată şi lucrurile să rămână aşa pentru câteva sute de ani. Nu contează că până atunci probabil că va creşte nivelul mării sau ne va duce Elon Musk pe toţi pe Marte, să fie Catedrala solidă şi preţioasă.

Apoi vor urma covoarele, scaunele, toate lucrările de mentenanţă. Şi nu vă imaginaţi că se vor îmbulzi turiştii ca la Sagrada Familia să cotizeze pentru o vizită.

N-o să intru într-o discuţie de tipul “ce se putea face de banii ăia”, însă admit că biserica Patriarhiei este total depăşită, iar în contextul în care România e un stat super religios, are sens un asemenea proiect. Singura mea problemă e că nu se termină mai repede ca să nu mai fie atât de evident că am îngropat (alte) câteva sute de milioane de euro într-o clădire ce va sta goală în cea mai mare parte a timpului.

În imaginea featured este catedrala din Liverpool – cea mai mare biserică anglicană din lume, un lăcaş de cult în care au loc tot felul de activităţi comerciale (cine festive, gale etc.).