Pentru că se apropie perioada concediilor, am pregătit o serie de postări cu recomandări de vacanţă, fie că e vorba de city-breakuri sau sejururi pe care le-am încercat în ultimii ani. S-a adunat o listă destul de lungă, pozele sunt sortate, la fel şi multe informaţii utile, dar n-am apucat niciodată să redactez textele.
Încep cu un city-break în care n-am fost în sensul propriu al termenului. Am ajuns de 2 ori în Liverpool în ultimii doi ani, de fiecare dată pentru câte o experienţă fotbalistică. Am scris aici şi aici despre fiecare călătorie, însă n-am reuşit să scriu şi despre oraş. Iar la vizita de anul acesta am realizat că Liverpool poate fi o destinaţie mişto de city-break chiar şi pentru cineva care nu e pasionat de fotbal. Sau de Beatles.
Cum ajungi în Liverpool?
BlueAir zboară de 4 ori pe săptămână pe ruta Bucureşti – Liverpool (luni, miercuri, vineri, duminică), cu plecare la 6:55 de pe Otopeni şi 9:25 de pe John Lennon. Biletele sunt vreo 200 de euro, iar dacă vreţi o variantă mai ieftină, cred că puteţi prinde vreo ofertă de zbor spre Manchester sau Londra şi de-acolo să mergeţi cu trenul. Probabil că 3 zile sunt suficiente, aşa că puteţi alege un zbor vineri – luni.
Ce e de văzut în Liverpool?
N-o să încep cu stadioanele, deşi merită să mergeţi şi acolo dacă aveţi timp, chiar dacă n-aveţi mare treabă cu fotbalul.
1. Catedrala din Liverpool e cea mai mare biserică Anglicană din lume (la egalitate cu o alta din New York) şi e a 5-a catedrală din lume. Este uriaşă, în sensul copleşitor al cuvântului. E mai puţin înaltă decât Catedrala Neamului, dar per total e mai mare, în caz că vă întrebaţi. Are 180 de metri lungime, ceea ce o face cea mai lungă catedrală din lume. Ce m-a uimit e că înăuntru există 2 magazine de suveniruri, un cafe-bar, un restaurant, iar din când în când se organizează acolo evenimente private.
Oamenii n-au nicio problemă să o închirieze câtă vreme asta le aduce bani cu care să o poată întreţine. Sustenabilitate, nu pomeni.
2. Albert Dock şi toată zona de pe malul râului Mersey merită o zi dedicată. Pe lângă clădirile vechilor docuri găsiţi acolo muzeul The Beatles Story, Museum of Liverpool (unde intrarea e gratuită), Royal Liver Building şi Echo Arena + Echo Wheel. Toată zona aceea e extrem de frumoasă, iar în weekend e plină de localnici ieşiţi la plimbare.
3. Lime Street Railway Station – o gară destul de frumoasă, cu un aer retro-industrial, deschisă în 1836. Dacă vă împiedicaţi şi urcaţi într-un tren, în 2 ore vă treziţi la Londra. Nu ştiu exact ce m-a atras la gara asta, dar am pierdut vreo oră prin jurul ei în 2015, iar anul ăsta am revenit s-o văd.
4. Liverpool ONE – Dacă vă pasionează shoppingul, aproape de Albert Dock începe un mare mall în aer liber cu un design cool şi absolut toate magazinele care vă pot trece prin cap. Există şi magazine oficiale ale echipelor locale de fotbal, există şi un Sports Direct pe două etaje, John Lewis şi tot felul de branduri pe care nu le găsiţi în România.
5. Empire Theatre, St. George Hall, World Museum, Central Library – Zona centrală a oraşului e plină de clădiri vechi, aşa că nu ştii ce să pozezi mai repede. M-am plimbat într-o după-amiază ploioasă pe acolo şi am descoperit biblioteca centrală, Empire Theatre (la care se juca musicalul Dirty Dancing), St. George Hall – care are rol de sală de judecată, cât şi de sală de concerte.
6. Cavern Club – Am identificat vreo 3 sau 4 zone concentrate cu puburi în Liverpool, câte un Centru Vechi mai mic pe diferite categorii de vârstă. Anul ăsta am intrat undeva pe lângă Cavern Club (unde era o coadă imensă şi n-am stat). Cavern Club este locul în care au debutat The Beatles şi în care au cântat des în primii ani de carieră. Clubul original a fost dărâmat, iar după câţiva ani a fost refăcut cu planurile iniţiale şi cu cărămizi recuperate din clădirea originală. Dacă nu reuşiţi să intraţi nu e neapărat o pierdere, din câte mi-am dat seama locul e un fel de Green Hours mai mic.
7. China Town – se pare că, după San Francisco, Liverpool are cel mai mare cartier chinezesc din lume, fiind unul dintre primele din Europa. Nu pot să spun că m-a dat pe spate, în afară de porţile astea de mai jos şi câteva restaurante dubioase, n-am văzut nici măcar o baterie 777 pe-acolo.
8. Anfield Road, Stanley Park, Goodison Park – Dacă vă mai rămâne timp (sau dacă aveţi microbul fotbalistic în sânge) merită să vedeţi şi cele două stadioane – Anfield Road şi Goodison Park. Le desparte doar Stanley Park – un parc destul de anost, însă e cea mai rapidă variantă să ajungeţi la rivala alb-albastră.
Abia când începe să se vadă stadionul lui Everton o să mai apară ceva elemente interesante (lac, pod, raţe).
Dacă vă alocaţi timp şi pentru muzee + turul stadionului Anfield, puteţi ocupa lejer 3 zile în Liverpool, cu tot cu jumătate de zi pentru shopping.
Iar dacă ajungeţi la Anfield, merită să vă plimbaţi pe străduţele din jurul stadionului, unde veţi găsi acele case britanice vechi, genul care apar în Peaky Blinders. Chiar dacă în esenţă e un oraş destul de sărac, cred că Liverpool păstrează mai mult din aerul specific englezesc, iar faptul că e mai puţin aglomerat decât Londra poate fi un mare plus.