Dacă e ceva ce mă sperie la situaţia actuală, e că lucrurile au trecut de mult de punctul în care ar putea fi reparate în câteva luni. Nu există un buton de “undo” pentru toate tâmpeniile care se transformă în legi sau ordonanţe de urgenţă. Niciun guvern, de nicio culoare politică, nu poate să readucă lucrurile la starea de pe 1 ianuarie 2016. 

Sunt Companiile Municipale create de Firea, măririle de salarii de la stat, pensiile speciale, modificările aduse Pilonului II, taxa pe lăcomie şi alte zeci de modificări pe care le-am uitat. Unele parte din celebrul program de guvernare, altele venite pe parcurs, în mare parte din nevoia acută de a aduce bani la buget. Nici dacă se reîncarnează Brătienii nu există vreo şansă prin care să se zică “ştiţi ce? ultimii 3 ani n-au existat, anulăm tot ce s-a decis în perioada asta.” Renunţăm şi la conturile deschise pe numele tuturor minorilor din România, şi la modificarea Codurilor civil şi penal, şi la tot. 

Şi ce bine dacă ar fi doar astea problemele! Dar mai sunt şi toţi incompetenţii angajaţi în poziţii cheie. Viorica Dăncilă şi guvernul ei sunt doar vârful icebergului, vor pleca mai devreme sau mai târziu, după ce pică Dragnea. Dar ce se întâmplă cu toţi şefii şi şefuleţii puşi în funcţii în ultimii 3 ani? Ce-o să se întâmple cu şefa ANAF, care e o catastrofă venită din birourile primăriei Cârcea

E foarte simplu: n-o să se întâmple nimic. Vor rămâne acolo, unii mai mulţi ani, alţii pe termen ceva mai scurt. Şi vor sufoca instituţiile în care activează cu incompetenţa lor, fără ca nimeni să nu le poată face ceva. Unii au prins posturile pe nişte “concursuri” şi au mandate fixe de câţiva ani, alţii vor ţine cu dinţii de post şi vor trage sfori, vor schimba partidul, vor muşca mâna care i-a hrănit dacă va fi nevoie. 

Iar următorul partid aflat la conducere va prefera să-i păstreze în funcţii pe unii dintre ei, pentru că nu poţi să schimbi chiar toţi funcţionarii din România de pe o zi pe alta.

Cu timpul, aceşti şefi şi şefuleţi vor deveni tot mai siguri pe poziţiile lor, vor dezvolta relaţii puternice în baza unor favoruri mai mici sau mai mari, iar apoi vor începe să facă “pui”. Îşi vor aduce diverşi oameni apropiaţi pe anumite posturi, şi vor ajuta şi ei la rândul lor la numirea unor şefi şi şefuleţi, contribuind la perpetuarea imposturii şi a incompetenţei în tot ceea ce înseamnă aparatul de stat. Şi chestia asta a trecut de mult de punctul în care mai putea fi oprită.

Vă doresc să aveţi un 2019 mai bun decât România!