Oricât ne-ar plăcea să credem că oamenii înţeleg de vorbă bună pe lumea asta, adevărul e că civilizaţia a fost impusă cu forţa în cele mai multe situaţii. Oamenii nu vor respecta nişte reguli doar pentru că Statul sau alţi oameni le vor spune „hai să facem chestia asta, pentru că aşa e drăguţ şi pentru că aşa am stabilit noi că e corect”.

Treaba cu colectarea selectivă a deşeurilor n-avea cum să funcţioneze pe scară largă fără să fie introduse nişte pedepse. Plasarea unor coşuri de gunoi colorate diferit în unele magazine, instituţii şi la colţ de stradă nu avea cum să schimbe ceva cu adevărat câtă vreme populaţia nu era „motivată” să facă asta.

Mesajul pe care îl vedeţi a apărut în scara blocului zilele trecute. Sunt menţionate nişte legi din 2016 şi 2017, însă presupun că s-a schimbat ceva recent din moment ce a apărut un mesaj cu atâtea semne de exclamare. De obicei blocul în care locuiesc e bine pus la punct cu informaţiile, imediat ce a apărut legea cu plata prin cont bancar a întreţinerii s-au conformat şi au introdus opţiunea respectivă.

Aşa că înţeleg că s-au pus pe amenzi băieţii care sunt responsabili cu colectarea selectivă, chiar şi la asociaţiile de proprietari, nu doar la firme de la care se pot lua şpăgi.

Din punctul meu de vedere e un lucru bun, nu poţi să impui nicio schimbare prin rugăminţi şi vorbă bună. Cei mai mulţi oameni nu stau la semafor pe culoarea roşie din convingere, ci din teamă că ar putea rămâne fără carnet, la fel cum nici plata impozitelor n-o fac de drag. Sigur, existau câţiva oameni care încercau şi până acum să colecteze selectiv, care se străduiau să-şi micşoreze amprenta de dioxid de carbon, dar n-aveam cum să facem rost de 18 milioane de ecologişti în ţara asta, aşa că amenzile sunt singura soluţie.

Aşa cum a scăzut cu 99% numărul de nesimţiţi care o iau pe linia de tramvai de când s-au montat gardurile (nu e 100%, că mai sunt unii care traversează bulevarde întregi aşa, fără jenă), la fel vom avea şi mult mai multe deşeuri colectate selectiv. Pentru că altfel firmele de colectare a gunoiului nu vor mai ridica (cel puţin asta e promisiune). Şi sper să se întâmple aşa de câteva ori, să stea oamenii cu gunoiul la nas, ca să înţeleagă că trebuie să ia în serios aceste obligaţii.

Va ajuta chestia asta? Se va recicla mai mult în România? Sincer să fiu nu cred, dar poate că timpul îmi va dovedi că n-am dreptate. Până atunci măcar ne putem simţi bine cu gândul că am încercat să facem un gest cât de mic.

5 comentarii. Leave new

 • Ai dreptate, trebuie cu forta.

  Hai ca dau placa cu Germania unde locuiesc.

  Daca nu pui gunoiul selectat in sacii de culoare corespunzatori (ii primesti de la primarie) si sacii in tomberoanele de culoare corespunzatoare, nu iti ridica gunoiul.

  Faza amuzanta, cineva a lasat gunoiul neselectat si imprastiat. Gunoierii au gasit in gunoi numele persoanei, s-a contactat garda de mediu si a fost amendat.

  Răspunde
 • „Gunoierii au gasit in gunoi numele persoanei, s-a contactat garda de mediu si a fost amendat.”

  Sa fim seriosi, bine ca nu ti-au pus numele tau(sau unei alte „victime”) ca picai de fazan… Curat „nemtzoisme”, eu bagam direct numele primarului :)!

  Răspunde
 • Care parte din „au gasit numele persoanei” nu o intelegi? :))) Nu a pus nimeni un bilet cu numele acolo ca asa a vrut. O fi avut o hartie de pe un colet cu numele.. habar nu am. Asta e primul gand care mi-a venit in minte ca exemplu.

  Răspunde
 • Adica Fritz decide sa faca pipi in contra vantului, contrar educatiei primite si valorilor nationale, si se „semneaza” pt. conformitate. Bine ca nu si-a lasat cartea de vizita in sac… :)!

  Răspunde
 • Toți vor frică și intimidare și forță pe civilizație, dar nimeni nu ciripește la abuzurile firmelor de recrutări, HR, discriminări, corupția în sectorul privat, corupția mică & mare ( https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1995866657172659&id=100002480316549 ).

  Am observat un trend: ai voie să vorbești împotriva uneia sau alteia, atâta vreme cât ăia deasupra ta n-ar fi afectați de ce proprui.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu