in Casual stuff

Asociaţiile de proprietari sunt obligate să ofere opţiunea de plată prin virament bancar

Ultimul loc de pe lumea asta în care aş fi crezut că pot afla chestii interesante este avizierul blocului în care locuiesc. Totuşi, zilele trecute m-a lovit viitorul, în momentul în care am aflat că începând cu luna asta pot să plătesc întreţinerea şi direct în contul bancar al asociaţiei de proprietari.

Ştiu că treaba asta există de mult timp în anumite blocuri, unele având chiar şi posibilitatea de a plăti prin diferite aplicaţii. În special firmele specializate în administrarea blocurilor au tot felul de facilităţi, însă chestia asta cu contul bancar ştiu că e o mare problemă pentru mulţi tineri care locuiesc în blocuri vechi. De obicei te loveşti de tot felul de administratori bătrâni, care habar n-au cu tehnologia şi nu îţi dau posibilitatea de a plăti direct într-un cont. Aşa că plata întreţinerii se poate dovedi o provocare dacă lucrezi de dimineaţă până noaptea târziu şi nu prea te nimereşti nici în weekend acasă.

Ei bine, de-acum administratorul este obligat să îţi ofere această variantă conform legii 196/20.06.2018. La articolul 20, alin. 2, scrie aşa:

În vederea plăţii cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar se comunică tuturor proprietarilor prin afişare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociaţiei.

Citat sub care eu am la avizier fix contul bancar şi sucursala asociaţiei. Ce pot să spun, blocul în care stau e plin de moşi, dar sunt moşi uşor progresişti!

N-am întrebat până acum dacă se poate plăti online pentru că mi-a fost destul de comod să plătesc „offline”, avem un orar foarte variat de încasare, iar programul meu în general e destul de flexibil, îmi permit să plec la birou cu o jumătate de oră mai târziu astfel încât să prind şi intervalul de încasări. Însă varianta online este mult mai simplă şi uneori te scuteşte de nişte conversaţii inutile. Pe de altă parte, la încasare poţi să mai afli una-alta, să te mai plângi de becurile arse, aşa că probabil că ar fi nevoie şi de o adresă de email la care să se primească reclamaţii. Poate că aia va fi obligatorie începând cu 2050 sau ceva de genul.

Legea 196 (găsiţi în articol link direct către toate cele 64 de pagini ale legii) mai prevede şi alte chestii, nu aşa simpatice, însă niciunul atât de futurist precum treaba asta cu contul bancar.

Nici nu ştiu, dacă s-a dat legea asta şi întreţinerea se va plăti online, se pune că avem smart cities în România?

10 comentarii. Leave new

  • Unul dintre motivele principale pentru care iubesc tehnologia este fix ce-ai zis tu, ca te scuteste de conversatii inutile :)) Am stat si eu in chirie intr-un bloc in care mosul care (cred ca) administra m-a luat de cateva ori la intrebari, ca cine sunt, ce caut acolo, daca am vazut ce scrie la avizier ca toti proprietarii trebuie sa duca administratiei copii dupa buletin, bla bla… Ma rog, stateam la chirie, evident fara contract, cred ca il deranja ca nu avea control absolut si nu stia perfect evidenta populatiei. De fiecare data cand ma prindea in fata blocului si ma lua la intrebari luam liftul si coboram la 4, sa-l induc in eroare. Eu stateam la 5 :)) Si da, si noi plateam tot prin virament bancar. Anyways, eu urasc dinozaurii, fie ei din asociatii de proprietari, universitati, whatever.

    In alta ordine de idei, alt avantaj al tehnologiei, pe langa ca te scuteste de conversatii, e ca te scuteste si de cozi, iar asta e unul dintre cele mai importante argumente pentru mine!

    Răspunde
  • Draga Ioana, printeaza-ti comentariul si pune-l undeva bine, langa certificatul de nastere, ca sa nu-l pierzi. O sa-l recitesti cu placere peste 50 de ani.

    Răspunde
  • […] […]

    Răspunde
  • […] Asociațiile de proprietari sunt obligate să aibă cont bancar. Such 2018, much win, technology! […]

    Răspunde
  • […] Asociațiile de proprietari sunt obligați să ofere plata online […]

    Răspunde
  • Sinonimele pentru smart city sunt: fragile city, dumbass city, three-lettered agencies city, Big Brother city, vulnerable city.

    5 sinonimii pentru termenul de „smart city”.

    Răspunde
  • Bon, incercat cu vorba buna, cu tiparit legea, cam tot ce se putea.
    Administratora refuza sa puna un cont bancar ca sa fac plata in cont.
    De ce? Pentru ca poate si asa vrea ea.
    Ce se poate face, unde, cand, cum, stii cumva?
    ANPC, primarie?

    Multumesc!

    Răspunde
    • La primăria de sector ar trebui. Dar înainte de asta ai avea nevoie de o cerere scrisă care să fie înregistrată de preşedintele blocului. Un exemplar îl păstrezi tu, altul rămâne la dosarul lor de sesizări.

      Primăria nu face decât să trimită un inspector în control care să sesizeze neregulile şi care poate să dea amenzi. Mai întâi poate ar trebui să discuţi ori cu preşedintele, ori cu administratorul şi să le spui că îi reclami la primărie dacă nu vor respecta legea.

  • Plata întreținere prin virament bancar:
    Virament bancar din alta banca,15 lei; in aceiasi banca, 5 lei; cine isi permite?

    Răspunde
    • Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată. Comisionul de incasare este in sarcina beneficiarului, adica al asociatiei. Legea 209/2019, Articolul 144.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu