Ultimul loc de pe lumea asta în care aş fi crezut că pot afla chestii interesante este avizierul blocului în care locuiesc. Totuşi, zilele trecute m-a lovit viitorul, în momentul în care am aflat că începând cu luna asta pot să plătesc întreţinerea şi direct în contul bancar al asociaţiei de proprietari.

Ştiu că treaba asta există de mult timp în anumite blocuri, unele având chiar şi posibilitatea de a plăti prin diferite aplicaţii. În special firmele specializate în administrarea blocurilor au tot felul de facilităţi, însă chestia asta cu contul bancar ştiu că e o mare problemă pentru mulţi tineri care locuiesc în blocuri vechi. De obicei te loveşti de tot felul de administratori bătrâni, care habar n-au cu tehnologia şi nu îţi dau posibilitatea de a plăti direct într-un cont. Aşa că plata întreţinerii se poate dovedi o provocare dacă lucrezi de dimineaţă până noaptea târziu şi nu prea te nimereşti nici în weekend acasă.

Ei bine, de-acum administratorul este obligat să îţi ofere această variantă conform legii 196/20.06.2018. La articolul 20, alin. 2, scrie aşa:

În vederea plăţii cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar se comunică tuturor proprietarilor prin afişare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociaţiei.

Citat sub care eu am la avizier fix contul bancar şi sucursala asociaţiei. Ce pot să spun, blocul în care stau e plin de moşi, dar sunt moşi uşor progresişti!

N-am întrebat până acum dacă se poate plăti online pentru că mi-a fost destul de comod să plătesc “offline”, avem un orar foarte variat de încasare, iar programul meu în general e destul de flexibil, îmi permit să plec la birou cu o jumătate de oră mai târziu astfel încât să prind şi intervalul de încasări. Însă varianta online este mult mai simplă şi uneori te scuteşte de nişte conversaţii inutile. Pe de altă parte, la încasare poţi să mai afli una-alta, să te mai plângi de becurile arse, aşa că probabil că ar fi nevoie şi de o adresă de email la care să se primească reclamaţii. Poate că aia va fi obligatorie începând cu 2050 sau ceva de genul.

Legea 196 (găsiţi în articol link direct către toate cele 64 de pagini ale legii) mai prevede şi alte chestii, nu aşa simpatice, însă niciunul atât de futurist precum treaba asta cu contul bancar.

Nici nu ştiu, dacă s-a dat legea asta şi întreţinerea se va plăti online, se pune că avem smart cities în România?