Treceam vineri seară pe Barbu Văcărescu şi am observat că se lucra de zor la un refugiu al unei staţii de tramvai. Era aproape de miezul nopţii, relativ frig, iar o echipă mică de muncitori STB amesteca la un sac de ciment. Pregăteau un adeziv pentru nişte borduri, ceea ce nu pot să spun că mă surprinde foarte tare. E campanie electorală, de unde să faci un ban în plus dacă nu schimbi borduri peste tot?

Însă mi-a dat puţin cu eroare pentru că pe-acolo nu mai trece niciun tramvai momentan. Între Băneasa şi Sf. Gheorge circula tramvaiul 5, care într-un oraş normal ar fi putut reprezenta o variantă bună de transport pentru cei care au treabă la clădirile de pe lângă Promenada sau în zona Băneasa. Cum nu suntem într-un oraş normal, tramvaiul 5 se târâia mai ales pe porţiunea dintre strada Tunari şi podul Băneasa, devenind un fel de tramvai fantomă.

Ştiu că l-au scos la un moment dat, dar nu ştiam exact când. Am căutat pe net şi am aflat că în toamna lui 2017 a fost înlocuit cu linia provizorie de autobuz 605. Pe de-o parte motivele ţineau de calea de rulare proastă, de care s-au plâns puţinii călători, pe de altă parte aveau nevoie de nişte tramvaie cu dublă comandă în altă parte, aşa că le-au luat de pe linia asta şi le-au dus pe altă linie. De ce era nevoie de tramvaie cu dublă comandă? Pentru că de vreo 10-15 ani (nici nu mai ştiu de când), tramvaiele nu mai întorc la Cocoşatu, ci trec de pe o linie pe alta, iar vatmanul se mută din faţă în spate şi vice-versa.

De ce nu mai e funcţională linia aia prin care se întoarce la Băneasa? Naiba ştie. Dar să revenim la absurditate. Deci nu reparăm rondul de la Băneasa, ceea ce ne face să avem nevoie de anumite tramvaie. Cum n-avem aşa multe tramvaie de care ne trebuie, mai bine renunţăm de tot la utilizarea unei linii de tramvai, nu?

Unde mai pui că nici călătorii nu sunt prea mulţumiţi de cât de proastă e linia pe o anumită bucată. Ah, ar trebui s-o reparăm? Păi de ce? Oamenii unde mai parchează maşini dacă nu acolo?

Ce mi se pare mai dubios este că am căutat informaţii despre modernizările pe care le făceau oamenii de la STB pentru acele refugii, însă n-am găsit nimic. Ba mai mult, n-am văzut să se fi alocat vreo sumă de bani pentru modernizarea liniei tramvaiului 5, care, repet, porneşte din centrul oraşului, trece printr-o zonă de birouri foarte traficată şi apoi ajunge aproape de o ieşire din oraş.

Dacă stau şi mă gândesc cred că ceea ce s-a întâmplat cu modernizarea liniei 41 în urmă cu vreo 20 de ani ar putea să intre la categoria miracole. Ţin minte oricum că a durat enorm, cred că vreo 2 ani a fost închis traficul în zonă, dar măcar s-a rezolvat parţial problema. Sigur, n-avem tramvaie, n-avem staţii decente, însă e mult mai bine decât o linie abandonată care trece prin mijlocul oraşului.

5 comentarii. Leave new

 • Citisem pe undeva că rondul de la Băneasa e subiectul unei retrocedări. Păcat că l-au scos, era bun pentru cei care aveau nevoie să ajungă la birourile de la promenada și nu voiau să ia metroul până la Aurel Vlaicu. Coborau la Ștefan cel Mare și luau tramvaiul care, teoretic, avea calea lui de rulare. 605 stă în trafic alături de celelalte mașini.

  Răspunde
 • Da, se pare ca sunt probleme legate de retrocedari si alte alea. iar autobuzul 605 se doreste a fi transformat in linie permanenta, caci i s-a dovedit utilitatea. El te duce pana la Mall Baneasa, loc unde nu ar ajunge oricum tramvaiul.

  Răspunde
 • Din ce informatii am de la cineva de la STB, linia 5 s-a desfiintat din lipsa de tramvaie odata cu darea in folosinta a liniei 55 (tramvaie cu usi pe ambele parti) – s-a grabit firea sa anunte redeschiderea liniei 55 fara stie ca are sau nu tramvaie. Probabil se vor reloca o parte din ele pe linia 5 si mai mult ca sigur nu o sa asigure un flux decent incat sa nu imbatranesti in statie pana ajunge

  Răspunde
  • Bine, bine, dar de ce nu modernizează şi ei linia pe Barbu Văcărescu până la podul Băneasa? Că doar porţiunea aia stă rău de tot şi ar prinde bine un mijloc de transport rapid pe acolo.

 • În momentul în care vor termina de schimbat șinele de la podul băneasa până la Dinamo, îl vor repune în funcțiune. Ar fi interesant să îl prelungească spre Romatsa și apoi spre 2 Cocoși. Acolo e o zona nouă care in curând se va bloca fără un transport adecvat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu