in Politics

Nu toţi oamenii din USR+ sunt nişte super-eroi

Un deputat de la USR a dat o declaraţie tembelă. Tudor Pop este numele lui şi gogomănia pe care a scris-o e următoarea:

Mulţumim, dar de data asta nu o să ne facă agenda politică nici industria tutunului, nici direct, nici prin interpuşi, nici influencerii, nici artiştii, nici alegătorii.

Ce-a titrat presa? 

USR vrea interzicerea fumatului în parcuri şi maşini în care se află minori”. Am mai văzut şi nişte chestii de genul „USR nu mai ţine cont de ce vor alegătorii” şi alte mizerii, dar nu le mai găsesc.

În schimb, „Un deputat de la UDMR elimină proba de română pentru elevii maghiari„. Sesizaţi nuanţa? Deci nu UDMR vrea să facă şi să dreagă, ci un deputat.

Ce vreau să subliniez cu asta e că unul sau doi oameni din USR nu sunt reprezentativi pentru tot partidul.

Am văzut deja pe Facebook fumători care ameninţă că rup prietenia cu acest nou partid. Şi asta doar din pricina unei declaraţii. La fel cum am văzut şi oameni care au zis că nu le mai place USR după ce Dragoş Pîslaru s-a dus la Antena 3 în emisie.

Oameni buni, partidul ăsta abia s-a format! Cei mai mulţi membri nu sunt politicieni, probabil că nici n-au apucat să facă prea multe traininguri de comunicare. De cele mai multe ori spun ce le trece prin cap. E normal să o dea în bară uneori, la fel cum e foarte normal ca noi să îi taxăm pentru asta.

Faptul că ne bagă în seamă, că ţin cont de feedback şi cer scuze publicului este excelent. E un exerciţiu de democraţie pe care nu-mi amintesc să-l fi avut până acum. 

Gândiţi-vă doar la cum a reacţionat Cătălin Rădulescu după ce a dat declaraţiile cu mitralierele sau alea cu milioanele de oameni care ieşeau să calce în picioare protestatarii din Piaţa Victoriei. Exact, l-a durut în fund de reacţiile oamenilor.

Pe lângă asta, trebuie să înţelegem că USR+ nu e un partid de super-eroi, de oameni aleşi pe sprânceană de cineva. Oricine s-a putut înscrie în USR+, aşa că, inevitabil, s-au nimerit şi pe acolo diverşi cetăţeni care nu sunt neapărat cei mai smart, cei mai rezonabili oameni sau cei mai cinstiţi.

Vă spun asta ca să nu aveţi vreun şoc peste vreo câţiva ani, dacă se va afla de vreun corupt prin USR. Nu prea ai cum să-i filtrezi la sânge, doar timpul va dovedi. 

Însă nu înseamnă că USR e la fel ca toate celelalte partide. Nu este, în primul rând pentru că abia s-a format. E un partid nou, format preponderent din oameni fără experienţă politică, aşa că, cel puţin din punctul ăsta de vedere, nu e la fel. E mai bun? O să ne dăm seama pe parcurs.

Cert e că avem parte de un partid viu, atent la nevoile oamenilor, dar care mai trebuie să se maturizeze. În timp, vor dispărea şi declaraţiile precum cea de la începutul articolului.

 

5 comentarii. Leave new

  • Pentru a anula confuzia care s-ar putea transmite și cititorilor, parte a unui electorat care ar putea să continue confuzia,s-ar impune niște precizări:

    – Alianța care a obținut un scor atât de bun păe țară iar în multe orașe, cum ar fi și București, a câștigat detașat, se numește ”Alianța 2020 USR PLUS” (nu USR+) și este formată din două partide: USR – condus de Dan Barna și PLUS condus de Dacian CIoloș;
    – Dintre cele două partide componente, USR nu este un partid care ”abia s-a format”. El a participat deja la alegerile din 2016, are consilieri în București, parlamentari;
    – Partidul nou format este PLUS și este prima lui apariție pe scena politică a țării;
    – Dragoș Pâslaru este de la PLUS;
    – USR+ (nu există în scrierea asta, repet, este USR PLUS, dar să zicem doar că a fost incorect prescurtat) NU ESTE UN PARTID! Este o alianță de două partide. Alianța nu trebuie privită ca un partid de sine stătător, este compusă din două partide cu structuri organizaționale diferite, au ”doar” un sistem de valori comune (valori foarte bune și corecte).

    Una peste alta, nu este vorba de un singur partid, ci de două partide, de USR respectiv de PLUS. Dacă vorbim la singular, atunci trebuie să vorbim de o alianță, să nu generalizăm ca în exemplele respective (”USR vrea să …” versus ”un deputat de la…”).

    În rest, totul foarte corect. 🙂

    Răspunde
    • Legat de branding, sunt de acord cu Moise Guran, care susţine că treaba cu USR PLUS este un cocoşism ce nu-şi are rostul.

      https://www.moise.ro/2019/05/28/succesul-rachetei-plusere-toate-prostiile-si-toate-lucrurile-bravo-dintr-o-campanie-ce-abia-incepe-i/

      (pe la partea de greşeli)

      Pe lângă asta, cred că ar fi înţeleaptă o unire a celor două partide pentru că ideea de alianţă are un istoric negativ: pornind de la CDR, continuând cu DA, apoi USL şi apoi PSD-ALDE.

      Legat de vechime, 2 ani sunt puţini pentru un partid 🙂 Foarte puţini. PSD are 80 de ani, PNL are peste 100 de ani. E irelevant cum s-au numit de-a lungul anilor, au avut membri cu vechime, care au prins alte vremuri. În PSD au fost o grămadă de oameni din PCR, în PNL s-au înscris după ’90 (şi) bătrânii liberali care au prins partidul înainte de comunişti.

      În rest, să zicem că vorbim de două partide, deocamdată.

  • Problema e ca au sarit rapid la „interziceri”. Fara sa tina cont de nimeni, ca na, „nu le fac lor alegatorii agenda”. N-o fi USR partid de super-eroi, intelegem, dar pe astia mai prostalai, precum specimenul din situatia data, tine-i mai departe declaratii, spune-le sa nu se exprime in public pentru ca fac mai mult rau decat bine. Am vazut ce-a patit PSD in urma unor declaratii date de imbecilii lor: Codrin Stefanescu, Mitraliera si altii de genul asta.

    Eu analizez foarte serios daca mai votez cu USR, si nu din cauza acestei declaratii idioate, dar observ ca au inceput sa aiba un discurs smecheresc, de genul: „nu va bagati voi, lasa ca stim noi ce e mai bine”. Pai nu coae, ca nu te-am votat ca sa-mi dai acelasi discurs si mod de operare precum PSD.

    Răspunde
  • Moise Guran s-a cam băgat în seamă la capitolul branding pentru că nu ține cont de compoziția alianței. Brandingul respectiv ar fi valabil dacă cele două partide ar fuziona, ceea ce nu este cazul acum. Și nici mâine și nici poimâine.

    Încă nu este cazul. Cele două partide sunt, vrem nu vrem, două partide care sunt în competiție între ele, încă se calibrează forțele ele între ele, încă sunt diferențe între ele și nu doar de structură. Este mult prea devreme să vorbim de o fuziune.

    Dacă USR era satisfăcător acum puțin peste jumătate de an pentru cei peste 12.000 de membri pe care-i are PLUS, nu mai era nevoie de apariția acestuia, adică a PLUS-ului. Și vine acum Moise Guran, îi pune el pe toți împreună, fără să aibă habar de ceea ce-i în interiorul lor, și le schimbă denumirea, pentru că el și alții ca el, nu au auzit decât de USR. 🙂 Mi se pare cam superficială abordarea lui Moise Guran.

    Legat de declarația membrului de la USR (da, cel care și-a cerut scuze ulterior, considerând că a greșit) să se ajungă la o comparație cu imbecilii de Ștefănescu și Mitralieră, nu știu ce să zic. Nu am auzit vreodată ca Mitraliera sau Ștefănescu să-și ceară scuze pentru cele declarate de ei. Ba chiar le-au întărit, prin atitudinea lor de mai târziu.

    Eu am fost ca voluntar al Alianței USR PLUS în multe acțiuni de strâns semnături, de împărțit pliante, ziare prin București dar și în alte două județe și am întâlnit oameni faini și în USR și în PLUS. Oameni extraordinari de faini, cum nu există în alte partide într-un număr atât de mare. Cu totul alte valori în care cred, cu totul altceva. Conducerile sunt alese de jos în sus, există oricând critici din partea colegilor aceluiași partid pentru oricare dintre membrii vreunuia dintre cele două partide (indiferent cine ar fi), ori de câte ori cineva gafează. Sub nicio formă nu există o astfel de democrație în vreunul din alte partide, în care conducătorii sunt aleși de către șefii ăi mari sau când gafează careva îi sar toți în apărare sau aplică Omerta.

    Dacă chiar nu vedem diferențe între membrii celor două partide și PSD, și-i băgăm pe toți în aceeași oală ca și când toți din USR sau PLUS au făcut astfel de declarații, cred că vedem doar alb și negru în jurul nostru și cred că ne-am construit niște ștachete de pretenții, pe undeva printre nori, pe care nici noi înșine nu le-am putea sări dar avem pretenția să le sară toți ceilalți, fără greș.

    Cred că o redefinire a așteptărilor se impune, fără ca asta să însemne ca orice gafă să nu fie taxată. Din fericire membrii celor două partide sunt persoane care recunosc greșelile și încearcă să le corecteze, așa cum în mod sigur facem și noi când cineva ne spune că greșim. Sper.

    Răspunde
  • Sa interzică fumatul in parcuri … mi se pare mizerabil sa ies in parc sa fumez pasiv….in ziua de astăzi fumatul e dovedit ca poate declanșa un cancer pulmonar

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu