Gică Hagi este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai modului în care sunt organizate cupele europene în acest moment. În viziunea sa, campioanele din fiecare ţară ar trebui să joace direct în grupele Champions League şi să beneficieze de milioanele pe care le primesc toate echipele din grupe, în locul echipelor de pe locurile 2, 3 şi 4 din campionatele puternice (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franţa).

În seara asta, Viitorul Constanţa, echipa lui Gică Hagi, a pierdut cu 6-3 primul tur al preliminariilor Europa League contra celor de la Gent.

Şi între aceste două informaţii apare problema, de fapt.

Pe de-o parte, ceea ce ar vrea Hagi este corect. Liga Campionilor să îi pună la masă pe toţi campionii, de pe picior de egalitate.

Pe de altă parte, ceea ce poate echipa lui Hagi este la nivelul ăsta. 6 goluri încasate de la o echipă bunicică din Belgia. Asta în condiţiile în care Belgia nu-i vreun mare campionat de fotbal.

Oare ce s-ar fi întâmplat dacă Viitorul întâlnea o câştigătoare de cupă din Anglia, Spania sau Italia? Cum s-ar fi încheiat, să spunem, un meci între Valencia şi Viitorul? 8-0? 9-2? 11-4?

E normal să ne dorim un loc la masa bogaţilor, însă trebuie să acceptăm în acelaşi timp şi că noi suntem săracii în toată povestea asta.

7 comentarii. Leave new

 • Nu cumva acest decalaj a apărut și pentru că s-a instituit acest sistem? Pentru că în vechiul sistem mai ajungeau în etapele superioare și echipe „sărace”, acum de vreo 15 ani ai numai 4 echipe care fac legea.

  Răspunde
  • N-aş zice. Uită-te la unele echipe româneşti care au ajuns în grupele UCL. Urziceni, Oţelul, chiar şi CFR. Nu s-a îmbunătăţit nimic, din contră.

   La Steaua e altă poveste, că a luat-o razna Becali şi se bagă tot mai mult peste echipă, de-aia s-a ales praful.

   Nici alte echipe mici care ajungeau în grupe n-au făcut mare lucru. Mă gândesc la Basel, Şahtior.

 • 1. Pleci de la ipoteza gresita, comparandu-l pe Hagi/Viitorul cu Otelul si Urziceni si chiar cu CFR si Steaua. Daca Hagi lua 20 de Mil din ChL nu baga echipa in faliment si pleca cu banii ca alde Bucsaru & co.
  2. Gent inca nu s-a calificat 🙂 Da, sunt mari favoriti la calificare dar in forbal mai apar si surprize.

  Răspunde
 • Atentie, a luat 6 goluri în 50 de minute! Asta in conditiile in care, Viitorul este astăzi lider în România, fără gol primit! Are si Hagi momente cand bate câmpii!

  Răspunde
 • Urziceni, Oțelul, Astra Giurgiu sunt excentricități locale, nu cred că reprezintă un argument. Uită-te unde erau Steaua și alte echipe din este acum 15-20 de ani și unde sunt acum. Când 80% din bani se învârt între 20 de echipe, decalajul față de restul care se bat pe 20% nu are cum decât să se adâncească.

  Răspunde
 • De acord cu cei care au comentat mai sus, performanta ar trebui sa atraga bani, dar reciproca e la fel de valabila 🙂

  Răspunde
 • Banii mulţi nu vin din cupele europene 🙂 Câştigătoarea trofeului ia 100 de milioane de euro. O echipă care nu trece de grupe ia cam 20-25 de milioane de euro. În schimb, o echipă de Premier League ia 100 de milioane de euro dacă termină pe ultimul loc din clasament.

  Alea mari, care joacă în UCL, ajung la 160-170 de milioane de euro. De-aia un 30-40 de milioane de euro de la UEFA sunt mizilic.

  Premier League, Bundesliga, Primera Division, toate se vând pe bani mulţi, bani care ajung la cluburi. Acolo se face diferenţa.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu