S-a apucat Primăria Capitalei să ridice iar maşinile de pe bulevardele mari (practic, alea pe care le administrează).
Deşi sunt printre cei care au trăit o ridicare de-asta de maşină pe vremea în care era vreo 1000 de lei toată distracţia, consider că ar putea fi un lucru bun. Oraşul ăsta poate fi dresat doar cu biciul. Oamenii nu vor înţelege niciodată de vorbă bună, însă există anumite lucruri de discutat.
Cea mai mare problemă e legată de program: se vor ridica maşini 24/7, ceea ce mi se pare exagerat. Un program 07:00 – 22:00 mi s-ar fi părut mult mai decent, având în vedere oraşul în care trăim. Noaptea sunt mult mai mici şansele ca maşinile respective să încurce circulaţia, iar locurile de parcare lipsesc cu desăvârşire. Şi vă spun asta în condiţiile în care vara, în perioada concediilor, m-am învârtit 32 de minute recent până am găsit un loc de parcare.
M-am obişnuit deja cu asta, în zona în care stau nu sunt suficiente locuri, aşa că fie ajungi devreme acasă, fie ai noroc să plece cineva fix când ai ajuns tu. Altfel se ajunge la situaţii precum cea de mai sus, în care băiatul cu BMW-ul probabil că pur şi simplu a cedat şi a blocat aleea respectivă. Nu ştiu cine a parcat primul acolo, el sau omul cu OPEL-ul, însă pot să vă spun sigur că amândoi aveau maşinile zgâriate şi tabla îndoită. Eu am făcut cale întoarsă (bine că am avut loc!), dar alţii au preferat să-i dea înainte cu orice riscuri.
Situaţii de genul ăsta se vor întâmpla tot mai des pe străduţele secundare din Bucureşti. Şi chiar dacă vom debloca arterele principale, o să ne trezim cu o altă problemă, printre blocuri. Salvări care nu vor avea cum să ajungă la pacienţi, maşini de pompieri blocate şi alte cazuri de urgenţe.
6 comentarii. Leave new
Alex, dacă prietenii tăi nu ți-or zice fiindcă ți-s prieteni/colegi (ceea ce e de înțeles dacă nu vor), măcar habarnamistul anonim de Rilache să-ți atragă atenția: asta e o disonanță cognitivă.
Nu poți dresa orașul ăsta cu biciul dacă nu ridici mașini 24/7.
Hmm. A funcţionat foarte bine în urmă cu 10 ani, de ce n-ar fi funcţionat şi acum? Până la urmă e logic, ziua maşinile sunt în parcările clădirilor de birouri, în malluri, în parcările de pe lângă parcuri etc.
Noaptea sunt toate în zone de reşedinţă, iar lipsa locurilor de parcare îi poate face pe unii să parcheze aiurea doar pe durata nopţii. E o diferenţă între nesimţiţi şi cei care pur şi simplu n-au unde să-şi parcheze maşina.
Nu prea e ok să vii întâi cu pedepsele, pe urmă să vii cu soluţiile. Ah, dacă stăteau parcările goale şi oamenii preferau să parcheze gratuit pe stradă, sigur.
Te cam contrazici: ori cu biciul, ori cu „hai sa nu ridicam masinile chiar mereu”.
Niciun oras din lumea asta nu s-a civilizat fara „bici”; unde sunt amenzi babane si se si dau, lumea invata, de FRICA, sa se civilizeze. Ani de educatie pe toate canalele posibile (ziare, tv, net, scoala) nu dau rezultate cat o amenda din aia sa usture bine. Garantat, dupa ce isi ia o amenda de 3000-5000 lei, nu mai arunca tigara pe jos, nu mai arunca ambalaje pe strada, etc…
Am zis şi mai sus într-un comentariu, noaptea mi se pare că se schimbă datele problemei. Mai multe maşini în zonele de reşedinţă, în „cartierele-dormitor”.
deci urgentele medicale si incendiile se produc doar ziua, nu este nevoie de masini de pompieri si salvare noaptea in cartiere
Păi tocmai asta vreau să subliniez. Că ar trebui ca noaptea să fie mai relaxată situaţia, altfel se va ajunge la blocarea străduţelor laterale şi dăm în alte probleme. O salvare nu prea putea să întoarcă pe unde am întors eu, în cazul din imagine. Ar fi trebuit să dea cu spatele sute de metri. Şi dacă mai era şi o urgenţă…