Nu mi-a venit să cred când am auzit că s-a închis vechea hală Obor din cauza neregulilor alimentare. Vă spun, a fost un real şoc să descopăr că alimentele de acolo nu erau depozitate în condiţii salubre. Ce-o să se aleagă de lumea asta dacă până şi la hala Obor sunt probleme?

Glumesc.

Locul e o mizerie, am spus-o încă de acum 4-5 ani că ar trebui închis totul şi refăcut din temelii. Vorbim de o hală construită în anii ’50, asupra căreia nu cred că s-a intervenit foarte mult de-atunci. Ah, s-a mai dat o zugrăveală, s-a mai schimbat mozaicul când a venit altă conducere comunistă, dar cam atât.

Eu n-am mai intrat acolo din 2015, deşi trec săptămânal pe la piaţă, pur şi simplu nu-mi doream să am flashbackuri din copilărie. 

Am înţeles de la un prieten că etajul s-ar mai fi renovat puţin şi că închiriau spaţii pentru tot felul de afaceri, inclusiv unele de street food, dar cum să poţi funcţiona acolo dacă restul clădirii n-a mai fost renovată de pe vremea lui Dej? (şi nici măcar nu e vreo glumă aici)

Momentan e închisă pentru 6 luni, timp în care ar trebui să se facă nişte lucrări. Dar vine iarna, cele 6 luni vor fi octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. În cel puţin 3 din ele n-o să se facă mai nimic din cauză de vreme rea, de sărbători, de concedii şi tot aşa. În octombrie abia se tocmesc meseriaşii, noiembrie e cu Black Friday, rămâne să dea o vopsea în martie şi gata.

Însă ce se va întâmpla cu afacerile care existau acolo? Bine-prost, mergeau. 6 luni de pauză probabil că vor reprezenta lovitura fatală. Şi-atunci nu mai bine o închizi 2-3 ani şi o renovezi cum trebuie? Sau o demolezi şi faci nişte blocuri, aşa cum am auzit că se vorbeşte pe la colţuri?

Sunt pentru păstrarea monumentelor de arhitectură, a tuturor spaţiilor care ne conectează cu trecutul acestui brav popor, dar nu aşa. Nu când “momumentele” sunt, de fapt, nişte focare de infecţie, nişte pericole pentru sănătatea publică.