A apărut studiul InfluenceMe 2019, realizat de Starcom şi prezentat în exclusivitate la conferinţa Influencer Marketing Conference. Iniţial au trimis doar comunicatul de presă care nu zicea mare lucru, apoi au revenit şi cu infograficul, care e mai interesant. L-am tăiat şi l-am pus în galeria de mai jos, însă până acolo iată ce mi-a atras mie atenţia.
Care ar trebui să fie rolul influencerilor?
Ce răspund oamenii? „Să promoveze un stil de viaţă sănătos”; „Să inspire”; „Să educe consumatorii”.
Stil de viaţă sănătos. Când cei mai mulţi mănâncă fast-food, beau alcool prin cluburi, pierd nopţile pe la evenimente inutile. Şi publicul ştie toate astea, însă ar vrea să fie minţit frumos. Să i se inducă ideea că şi el trăieşte aproape sănătos, că îl interesează un lifestyle healthy, că totul e bine.
La fel şi povestea cu sursa de inspiraţie. Jumătate dintre influenceri sunt nişte copii, în afară de o cultură a muncii pe care o au unii dintre ei, nu prea au cu ce să-i inspire pe adulţii care au răspuns la întrebările din acest studiu. Un sfert sunt fetele alea de plastic, care se pozează din ce în ce mai dezbrăcate. Şi mai rămân influencerii ok, care chiar fac treabă, care se implică din convingere în campanii sociale etc.
Însă cu toţii livrează ce vrea publicul. Stil de viaţă sănătos, atitudine inspiraţională. Ultimul pe lista aia este „to help promote brands”. Pentru că oamenilor nu le place să vadă brandul, să ştie că influencerul a luat bani, lor le place doar să le oferi nişte iluzii. Se încruntă puţin când le spui să trăiască sănătos cu noul ruj bio sau cu noua smântână degresată, dar le trece repede.
Din ce zone şi-ar dori oamenii să vadă campanii? Educaţie, dezvoltare personală, cultură. Ştiţi care sunt articolele care merg cel mai prost? Şi contentul în general, că la fel e şi pe video. Exact, educaţie şi cultură.
„Da, vrem mai multă educaţie şi cultură”, dar doar la nivel declarativ.
Ce livrează campaniile de fapt? „It made me feel good”. Asta e de fapt. Nişte entertainment. E acolo, cap de listă, şi „arată implicarea brandului”, însă doar pentru că sunt destul de multe campanii de genul ăsta, aşa că au influenţat scoringul.
E o diferenţă mare între ce spun oamenii că vor şi ce vor cu adevărat. Ne place cultura, dar promoterii de teatru se chinuie să aducă oamenii în săli. La unele spectacole e bătaie, dar nu asta e media. În timpul ăsta avem Arenele Romane pline la concerte 5Gang. Şi nu zic că ar fi incultură asta, ci doar că e entertainment. Asta se caută. Să ne distrăm, să ne facă un influencer să ne simţim mai bine în pielea noastră, să ne minţim că suntem frumoşi, deştepţi şi de succes.
În rest, toată lumea vrea vedete şi vedetuţe, experţii nu punctează aproape pe nicăieri, nici artiştii care nu sunt celebri. Dă-ne vloggeri şi festivaluri, brandule, că asta ne face să fim atenţi.
Cât despre bugetele care ar fi trebuit să se mute din TV spre online, spre influencerii creaţi pe internet, priviţi cu atenţie infogrficul. Celebrităţile încă punctează pe aproape toate categoriile. Te şi informează, te conving să faci research, te fac şi să cumperi, apoi să devii loial brandului. Tot oamenii construiţi cu ajutorul presei şi al televiziunilor.
5 comentarii. Leave new
[…] citit articolul lui Hoinaru despre un studiu legat de influenceri, studiu care merge pe două direcții mari: ce așteaptă […]
[…] Bine, și publicul vrea să fie mințit. […]
ai un font foarte nașpa. mă dor ochii de la el după 2 rânduri citite. pe lângă asta folosești și ș și ț cu sedilă nu cu virgulă. trist și nașpa
Numa’ probleme.
[…] Oamenii vor să fie mințiți. […]